Edgar Allan Poen aivopähkinät

Gareth Moore: Edgar Allan Poen aivopähkinät

Gareth Mooren arvoituskirjoja on julkaistu kolme kappaletta aiemmin. Bazarilta on ilmestynyt kaksi Sherlock Holmes -teemaista aivopähkinäkirjaa (Sherlock Holmesin aivopähkinät ja Mainion Sherlock Holmesin uudet aivopähkinät) ja Kirjapaja julkaisi yleisen rikosaiheisen Ratkaise rikospulmat -kirjan. Edgar Allan Poen aivopähkinät sisältävät yli sat... Lue koko vinkki »
Pudonneet

Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet

Nuortenkirjoja voi kirjoittaa erilaisin tavoin, mikä vaikuttaa siihen, minkä verran kirjat aikuislukijaa kiinnostavat. Osa nuortenkirjoista on selkeämmin suunnattu vaikkapa yläkouluikäisille lukijoille: ne ovat rakenteeltaan yksinkertaisia, helppolukuisia ja kuvaavat nuorten elämää. Tällaiset kirjat ovat arvokkaita ja hyviä, mutta eivät erityisemmi... Lue koko vinkki »
Lumen vangit

Eva Eich: Pakohuonemysteeri : Lumen vangit

Pakohuonepelit ovat siirtyneet viime vuosina pelipaikoilta ensin Unlockin ja Exitin kaltaisiksi lautapeleiksi ja sitten myöhemmin kirjoiksi. Suosiota näillä varmasti on löytynytkin, koska niitä tuntuu olevan tulossa lisää. Eva Eichiltä on käännetty aikaisemmin Korpin varjo. Lumen vangeissa päähenkilö Jonas palaa vanhaan kotikyläänsä Lauffingenii... Lue koko vinkki »
Kuka sen teki?

Tim Dedopulos: Kuka sen teki? : 58 uutta mysteeriä

Erilaiset pulma- ja pakohuonekirjat ovat vahvasti nousussa Suomessa. Tim Dedopulous on varsin tuottelias kirjailija, jonka kirjoituksiin on saattanut törmätä esimerkiksi roolipelikirjallisuudessa. Häneltä on aiemmin käännetty toinenkin vastaava pulmakirja. Kuka sen teki? : 58 uutta rikosmysteeriä on klassinen arvoituskirja. Sen sisältämät arvoit... Lue koko vinkki »
Jaakobin portaat

Joel Haahtela: Jaakobin portaat

Miehelle soitetaan ja hän saa kuulla veljensä olevan hoidettavana psykiatrisessa sairaalassa Jerusalemissa. Veli Ilja tarvitsee saattajan päästäkseen takaisin kotiin Suomeen. Saavuttuaan Jerusalemiin mies yöpyy veljensä vuokra-asunnolla ja löytää sieltä isoisänsä muistikirjan ja merkinnän Jaakobin portaista. Pyhän kaupungin talvisilla kujilla l... Lue koko vinkki »
Päiväkirja 29

Dimitris Chassapakis: Päiväkirja 29

Kiitos viimeisten karanteenivuosien olen eksynyt yhä monimuotoisempien kir­jojen pariin. Yksi tällainen on Päiväkirja 29, joka yhdistelee arvoituksia. Exit-sarja on muuten tuttu pakohuonepeleistä ja Päiväkirja 29 on ensimmäinen kirjamuotoinen arvoituskirja. Kirjan puitejuonena on, että erittäin salainen kaivausprojekti katoaa ja jäljelle jää vai... Lue koko vinkki »
Ratkaise rikospulmat

Gareth Moore: Ratkaise rikospulmat

Kirjaan on koottu 92 tehtävää, jotka kattavat monenlaisia pulmia yksinkertai­sista eroavaisuuksien löytämisestä ja vihjeistä tunnistamisesta erilaisten koo­dien purkuun ja ristikoista löydettäviin reitteihin. Joihinkin kirjan ongelmien ratkaisuun käytetään välistä erilaisia viestijärjestel­miä, kuten näppäimistön kirjainten sijainteja, morsekood... Lue koko vinkki »
Jääasema Kooma

Jaakko Yli-Juonikas: Jääasema KOOMA

Jääasema KOOMA:n keskustorin pohjoisreunalla on viisi koulua: Leikkikoulu, Uimakoulu, Korkeakoulu, Mykkäkoulu ja Iltakoulu. Kouluilla on viisi opettajaa: Usurpator, Seriator, Defenestrator, Aberrator ja Permutator. Jokainen opettaja on aseistautunut erilaisin asein, jokaisen seksuaalinen suuntautuminen on erilainen, ja lisäksi jokaisessa koulussa s... Lue koko vinkki »

Jutta Tynkkynen: Salamyhkän salapoliisit : viikinkiaarteen arvoitus

Eräs kirjatyyppi, josta muistan lapsena, kutakuinkin ala-asteikäisenä, innostuneeni olivat eräänlaiset salapoliisikirjat, joissa sivu sivulta tarinan edetessä pääsi ratkaisemaan erilaisia tehtäviä ja arvoituksia. Tämä oli hauskaa puuhaa, joka onnistuessaan tuotti suuriakin ilon tunteita. Oppi ja ilo -sarjaan lukeutuva Salamyhkän salapoliisit -sa... Lue koko vinkki »

Daniel Rydén: Maailman salaperäisin kirja ja muita historian mysteerejä

Daniel Rydén on ottanut tehtäväkseen tutkia ihmisiä vaivanneita kysymyksiä kuten, kuka oli Viiltäjä Jack, miksei poliisi ole ratkonut Olof Palmen murhaa tai miksi rutto levisi niin nopeasti. Aiheet on käsitelty ytimekkäästi muutaman sivun kokonaisuuksina ja antamatta tilaa yliluonnollisille uskomuksille. Tämä on piristävää, sillä useimmat mystee... Lue koko vinkki »
Arvoitus nimeltä Margo

John Green: Arvoitus nimeltä Margo

John Green tuntuu lunastaneen paikkansa nykynuorten maailman ja kasvukipujen kuvaajana erityisesti huippusuosion saavuttaneella teoksellaan Tähtiin kirjoitettu virhe. Uusin suomennettu teos Arvoitus nimeltä Margo jatkaa samalla linjalla, sillä tarinassa käsitellään tavallisten nuorten tavallista elämää unohtamatta kuitenkaan taustalla kulkevaa hiem... Lue koko vinkki »
Nimikirjainmurhat

Sophie Hannah: Nimikirjainmurhat : uusi Hercule Poirot -mysteeri

Nimikirjainmurhat on kirja, joka olisi jäänyt lukematta, jollen olisi saanut sitä lahjaksi ja niin ollen ajattelin, ettei ole lahjahevosta suuhun katsominen. Tämä kirja on ihan luettava, jos pystyy sulkemaan mielestään sen, että tässä on yritetty epätoivoisesti jatkaa Agatha Christien tapaa ja tyyliä. Ihan koko kirjan ajan päällimmäisenä ajatuks... Lue koko vinkki »
Aivojumppaa

Rob Colson: Aivojumpppaa : 300 pähkinää purtavaksi

Pari kertaa vuodessa sitä tulee ajatelleeksi, että voisi käyttää aivojaan tehokkaammin ja kaipaa älynystyröilleen lisää treenausta. Älykkyystestit ja aivopähkinät sopivat mainiosti tällaisiin hetkiin. Aivojumppaa sisältää 300 erilaista pähkinää mielen virkistämiseksi. Pähkinät, arvoitukset ja pulmat ovat miellyttävän monipuolisia. Ratkomista rii... Lue koko vinkki »
Maailman mysteerit

Herbert Genzmer ja Ulrich Hellenbrand: Maailman mysteerit

Maailman mysteerit on kokoelma selittämättömistä tapahtumista, ilmiöistä ja olioista. Koska kaikki arvoituksellinen kiehtoo, on kirja tervetullut vaikkei olekaan ensimmäinen laatuaan. Mysteerikirjoja tehdään yleensä lapsille ja nuorille, joten ongelmana on usein tekstin laatu, kiinnostavuus ja kattavuus. Maailman mysteerit on toimiva kokonaisuus... Lue koko vinkki »
Riddle-master

Patricia A. McKillip: Riddle-Master

Riddle-Master on kokoomateos, joka kerää yksiin kansiin Patricia A. McKillipin päätyönä pidetyn Riddle-Master-trilogian. Vuosina 1976–1979 ilmestyneet The Riddle-Master of Hed, Heir of Sea and Fire ja Harpist in the Wind kertovat omaperäisestä maailmasta. Esipuheessaan McKillip kertoo saaneensa inspiraation Tolkienilta, mutta toisin kuin monissa To... Lue koko vinkki »

Lincoln Child ja Douglas Preston: Veljensä vartija

Pendergast-sarjan edellisessä kirjassa Tulikivi komisario Vincent D'Agosta näki Pendergastin kuolevan ja hän itse pelastui vain ihmeen kautta. Säikähdys onkin melkoinen, kun komisariolle selviää, että mystinen FBI:n agentti Alosiyus Pendergast on hengissä ja varsin vakuuttavasti omana itsenään. Ongelmia tosin on tarjolla tälläkin kertaa ja todella ... Lue koko vinkki »
Ready Player One

Ernest Cline: Ready Player One

Tämä kirja on ollut mahtava menestys. En ihmettele, sillä Yhdysvalloissa varsinkin on valtavasti ihmisiä, joiden 1980-luvulla elettyyn lapsuuteen tämä kolahtaa lähes laskelmoidun tehokkaasti. Minä olen suunnilleen kymmenen vuotta liian nuori, mutta pidin tästä silti. Wade Watts elää 2040-luvulla ja viettää lähes kaiken aikansa OASIS-virtuaalimaa... Lue koko vinkki »

Leea Virtanen ja Merja Virtanen: Ujon piimän paluu

Ujon piimän paluu on täydennetty ja uudistettu versio klassisesta Ujo piimä -vitsikirjasta. Sisältö on todella monipuolinen. Mukana on hölmöläisiä, blondeja, pikku-Kallea ja kaikkia muita vastaavia perusvitsejä. Niiden lisäksi on mukana erilaisia lyhyitä ja pitkiä vitsejä, osa ikivanhoja ja osa uudempia. Valikoimasta jokainen löytää varmasti oma... Lue koko vinkki »

Kathrin Passig ja Aleks Scholz: Tietämättömyyden sanakirja

Tiedeuskoyhteiskunnassa maallikkona eläessä unohtuu yllättävän helposti, että on aivan valtava määrä asioita, joista ei tiedetä juuri mitään. On jopa asioita, joista edes tiedemiehet eivät tällä hetkellä tiedä olevansa tietämättömiä. Mielenkiintoista, eikö? Tietämättömyyden sanakirja esittelee nelisenkymmentä asiaa, joista tiedämme, ettemme tied... Lue koko vinkki »