Työn historia

James Suzman: Työn historia : Mihin käytämme aikamme?

Teemme työtä elääksemme ja elämme jotta voisimme tehdä töitä. Nykyihmisen maailmaa ja identiteettiä määrittää hyvin voimakkaasti työnteko. Se sanelee missä ja kenen kanssa vietämme aikaamme ja jopa arvomaailmamme ja poliittisia asenteitamme. Varsinkin ekonomisteille työn tekeminen on jotakin mihin lajillamme on peräti perinnöllinen tarve ja heidän ... Lue koko vinkki »

Lewis Dartnell: Origins : How the Earth Made Us

Origins : How the Earth Made Us katsoo ihmiskunnan historiaa poikkeuksellisen mielenkiintoisesta näkökulmasta, eli miten moninaisilla tavoilla maapallon ilmasto sekä geologiset voimat ovat vaikuttaneet lajimme voittokulkuun sekä eri kulttuurien ominaispiirteisiin. Kirja aloittaa Kenotsooisesta maailmankaudesta, joka alkoi liitukauden lopun joukk... Lue koko vinkki »
Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledon: Viimeiset ja ensimmäiset

Olaf Stapledonin Viimeiset ja ensimmäiset on vuonna 1930 julkaistu eeppinen scifikertomus ihmisen tulevasta kehityshistoriasta. Kirja on kehystetty kuin se olisi miljoonien vuosien päässä olevan ihmislajin viimeisen edustajan kirjoittama teos ihmiskunnan modernista historiasta. Vaikka kirja on nyt melko vanha, sen jättiläismäinen kuvitteellisen ... Lue koko vinkki »
Dancing in the Streets

Barbara Ehrenreich: Dancing in the Streets : A History of Collective Joy

Otin tämän kirjan lukulistalle, kun se mainittiin sivumennen jossain folkloristiikan oppikirjassa. Teoksessa kerrottiin miten eurooppalaiset tutkimusmatkailijat olivat järkyttyneitä, kun tapasivat afrikkalaisia, jotka tanssivat ilman mitään ”järkevää” syytä. Eurooppalaiset tutkimusmatkailijat kuvailivat päiväkirjoissaan, miten on ”epäinhimillistä” ... Lue koko vinkki »
Aika

Adam Hart-Davis: Aika : suuren mysteerin jäljillä

Stop! Älä lue pidemmälle vielä! Tiedätkö, mitä on aika? Tietenkin! Määrittele ajan käsite jollekin lähelläsi olevalle. No, ei se ollutkaan niin helppoa. Adam Hart-Davis yrittää viedä meidät (kirjan alaotsikkoa mukaillen) suuren mysteerin jäljille. Hän lähtee liikkeelle antiikin filosofeista, joille aika oli kaikkea muuta kuin triviaali käsite. T... Lue koko vinkki »
Luita ja tuhkaa

Kathy Reichs: Luita ja tuhkaa

Antropologi Temperance Brennan on palannut kuukauden jälkeen Kanadaan, Montrealiin ja asettuu jälleen kotikonnuille. Hän joutuu kuitenkin heti töihin, mielellään toki. Joku on löytänyt vanhoja luita, mutta mistä ne ovat lopulta peräisin ja ovatko ne peräisin ihmisestä? Ehkä eivät, mutta sitten Acadiasta löytyvä vanha tytön luuranko j... Lue koko vinkki »
Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus

Julius Krohn: Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus

Tehtiin sitä tutkimusta ennenkin. Suomen suvun pakanallinen jumalanpalvelus perustuu Julius Krohnin vuonna 1887 pitämään luentosarjaan, jonka Krohnin poika Kaarle Krohn, professorismies hänkin, toimitti kirjaksi vuonna 1894. Tästä kirjasta Salakirjat on tehnyt uuden näköispainoksen. Wikipedia osaa kertoa Krohnista yhtä jos toista: Krohn muun mua... Lue koko vinkki »
Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa

Katriina Järvinen ja Laura Kolbe: Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa : Nykysukupolven kokemuksia tasa-arvosta

Tämä kirja saattaa herättää luokkatietoisuutta. Jonkinlainen virallinen ajatus tietysti kuuluu, että Suomessa kaikki ovat samaa iloista keskiluokkaa, eikä Suomi ole luokkayhteiskunta. Ei kuitenkaan tarvita kuin hieman omien kokemusten ja oman luokka-aseman pohtimista, niin huomaa, että pinnan alta löytyy luokkayhteiskunta. Toki itsekin olen monessa... Lue koko vinkki »

Stephen Baxter: Origin

Manifold-sarjan (aiemmat osat Time ja Space) kolmas osa on sarjan tapaan raskassoutuinen tutkielma Fermin paradoksista. Tällä kertaa Reid Malenfant ja ystävät kohtaavat mystisen punaisen kuun, joka ilmestyy tyhjästä normaalin kuun tilalle. Malenfantin vaimo joutuu punaiseen kuuhun, joten Malenfantin on järjestettävä kuulento pelastaakseen vaimonsa.... Lue koko vinkki »

Ursula K. Le Guin: Changing Planes

Changing Planes on salaovela kirja. Se on periaatteessa varsin leppoisaa luettavaa, kokoelma viihdyttäviä kertomuksia erikoisista maailmoista. Tarinat on kerrottu matkakertomusten tai sosiaaliantropologisten artikkelien muodossa. Mieleen tulee hakemattakin Swiftin Gulliverin retket, vaikka Changing Planes ei aivan yhtä satiirinen olekaan. Kirja ... Lue koko vinkki »
Tatun ja Patun Suomi

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatun ja Patun Suomi

Mauri Kunnas, kohtaa voittajasi. Uusin Tatu ja Patu -kirja on yksinkertaisesti fantastinen. Opettavainen ja kattava Suomi-katsaus on yhtä aikaa moderni ja perinteikäs. Selkeä, hauska kuvitus pursuaa pieniä humoristisia yksityiskohtia, tarkoille pikkusilmille riittää katseltavaa. Meillä muksu on vielä liian pieni Tatulle ja Patulle, mutta isä ja ... Lue koko vinkki »

Nicola Griffith: Ammonite

Mitäänsanomaton nimi ja ruma kansi kätkevät taakseen kerrassaan mainion kirjan. Sheri Tepperin ja Ursula Le Guinin teokset mieleen tuova kirja kertoo Jeep-planeetasta ja sinne lähetetystä antropologista Marghesta. Jeep on Yhtiön planeetta ja Marghe Yhtiön nainen, mutta planeetalla asuu myös satoja vuosia siellä jo asuneita aiempia siirtolaisia. ... Lue koko vinkki »

Kate Fox: Watching the English

Antropologi Kate Fox on ottanut tutkimuskohteekseen savimajoissa elävien alkuasukkaiden sijasta nykypäivän englantilaiset. Missä piilee englantilaisuuden ydin? Watching the English käsittelee elämän eri alueiden englantilaisuutta kattavasti ja hauskasti. Antropologia alkaa yllättäen vaikuttaa hyvinkin kiinnostavalta, ja englantilaiset tuntuvat y... Lue koko vinkki »