The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Lloyd Llewellyn-Jones: The Cleopatras : The Forgotten Queens of Egypt

Kleopatra ei varmasti sen kummempia esittelyjä kaipaa, mutta moni ei varmaankaan tiedä, että kaikkien tämä tuntema hallitsija oli itse asiassa vasta Kleopatra VII. Häntä edelsi Egyptin hallitsijoiden joukossa paitsi kuusi edellistä Kleopatraa, niin joukko muita Kleopatroja, joiden vaikutusvalta lähi-idän historiassa ei ollut aivan vähäinen. Näiden ... Lue koko vinkki »
Marathonista Ateenaan

Kirsikka Myllyrinne: Marathonista Ateenaan : Matka jonka halusin juosta

Maraton on myyttinen juoksumatka, joka kiehtoo monia juoksun harrastajia ja joka on kirvoittanut runsaasti kirjallisuutta treenioppaista maraton­matka­kuvauksiin. Erityisen kiehtovaa on luonnollisesti juosta se aito ja alkuperäinen maraton Marathonista Ateenaan ja tämä ajatus on kiehtonut myös Kirsikka Myllyrinnettä siinä määrin, että hän on kirjoi... Lue koko vinkki »
Bysantti

Paavo Hohti: Bysantti : Tuhat draaman vuotta

Olen jo pitkään ihmetellyt miksi Bysantin historia tuntuu jääneen niin vähälle huomiolle. Kuten Paavo Hohti kirjassaan kirjoittaa, eurooppalaisen kulttuurin historiassa on usein tapana loikata antiikista suoraan renessanssiin ja siinä välissä unohtaa laaja ja elinvoimainen bysanttilainen kulttuuri tuhannen vuoden ajalta. Eikä mikä tahansa tuhatvuot... Lue koko vinkki »
Herodotos

Christa Steinby: Herodotos : Historiankirjotuksen isä ja hänen maailmansa

Vuonna 2021 on kulunut tasan 2500 vuotta persialaissotien päättymisestä. Mikäli persialaiset olisivat tuolloin voittaneet Kreikan kaupunkivaltiot, näyttäisi historiamme aivan toisenlaiselta. Nämä tapahtumat ovat kiintoisia myös toisesta syystä – niistä kirjoitti länsimaisen historian ensimmäinen historijoitsija Herodotos (484–425 eaa.). Hänen kirjo... Lue koko vinkki »
Aleksanteri Suuri: sankari ja myytti

Jaakkojuhani Peltonen: Aleksanteri Suuri : Sankari ja myytti

32-vuotiaana kuollut Aleksanteri Suuri kerkesi hallitsemaan valloittamiaan alueita vain kolmetoista vuotta. Hänen kuolemansa jälkeen jättimäinen valtakunta pysyi pystyssä vielä muutaman vuoden, kunnes se pirstoitui ja jaettiin hänen lukuisten vallanperijöidensä kesken. Ottaen huomioon kaiken tämän on merkillistä, miten suuri vaikutus Aleksanterilla... Lue koko vinkki »

Arja Karivieri ja Marjo Meriluoto (toim.): Ostia : Portti Roomaan

Tiber-joen suussa sijaitseva Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki. Kaupungin kautta Roomaan saapui niin viljaa, kaikennäköisiä kauppatuotteita, kuin ihmisiä ja uusia aatteitakin. Ostiasta tekeekin mielenkiintoisen sen poikkeuksellisen kosmopoliittinen luonne, kaupungissa asui sulassa sovussa kymmeniä kansallisuuksia ja myös erilaist... Lue koko vinkki »

Maijastina Kahlos: Roomalaiset ja barbaarit

Maahanmuutto ja pakolaisuus, vihapuhe, suvaitsevaisuus ja ennakkoluulot ovat uutisotsikoiden aiheina harva se päivä. Siitä huolimatta nämä aiheet eivät tietysti ole vain omalle ajallemme ominaisia puheenaiheita, onhan jo kauan pohdittu tuhoutuiko Länsi-Rooma maahan muuttaneiden barbaarien vuoksi. Maijastina Kahlosen Roomalaiset ja barbaarit pyrkii ... Lue koko vinkki »

Colin McEvedy: Cities of the Classical World : an Atlas and Gazetteer of 120 Centres of Ancient Civilization

Törmäsin tähän kirjaan samalla, kun luin antiikin Ateenan kultakaudelle sijoittuvaa kirjaa Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens. Cities of the Classical World kuulosti tässä yhteydessä hyvältä valinnalta, mikäli haluaa syventää ymmärrystä antiikin aikaisista kaupungeista ja kulttuurikeskuksista, joten otinkin sen saman tien lukulistalle. ... Lue koko vinkki »

David Stuttard: Nemesis : Alcibiades and the Fall of Athens

Kreikkalaisessa mytologiassa hybristä, ylimitoitettua kunnianhimoa ja ylimielisyyttä jumalten edessä, seuraa väistämättä nemesis, oikeutettu jumalainen kosto. Kirjan nimi on oivallinen, sillä paitsi että teema oli yleinen kreikkalaisissa tragedioissa, kuvaa se osuvasti pahamaineisen Alkibiadeksen elämää. Mies oli oikea ateenalainen kultapoika; rika... Lue koko vinkki »

Titus Livius: Ab urbe condita XXIII : Karthagon Hannibal Campaniassa

Titus Livius (n. 64 tai 59 eaa – n. 12 tai 17 jaa) oli merkittävä Rooman valtakunnan historioitsija, jonka pääteos Ab urbe condita (suom. Kaupungin perustamisesta lähtien) kattoi pitkälle toistasataa kirjaa, nimensä mukaisesti Rooman kaupungin koko siihen astisen historian. Meidän päiviimme Liviuksen kirjoista on säilynyt joitakin kymmeniä. Suomala... Lue koko vinkki »
Vanhojen tavaroiden aarrekirja

Leena Nokela (toim.): Vanhojen tavaroiden aarrekirja

Vanhojen tavaroiden aarrekirja on saavuttanut jo neljännen painoksensa (1. painos ilmestyi 2001) eikä suotta. Tämä on suosittu, selkeä ja asiallinen opas jokaiselle aloittelevalle tai pidemmälle ehtineelle keräilijälle ja harrastajalle sekä muuten vain antiikista sekä vanhasta tavarasta kiinnostuneelle ja sitä arvostavalle maallikolle. Alussa es... Lue koko vinkki »
Antonius ja Kleopatra

Adrian Goldsworthy: Antonius ja Kleopatra

Rooman historiaan erikoistunut tutkija Adrian Goldsworthy tarttuu tällä kertaa suosittuun aiheeseen: lemmenpari Marcus Antoniukseen ja Kleopatraan. Yksi maailmanhistorian tunnetuimmista rakkaustarinoista vääntyy varsin kuivaksi historiankirjaksi, josta romantiikka on kaukana. Antonius ja Kleopatra ei ole mitään kevyttä lukemista, vaan melkoinen vyö... Lue koko vinkki »
Uusi antiikin historia

Paavo Castrén: Uusi antiikin historia

Suomalaisen antiikin tutkimuksen grand old man Paavo Castrén tekee selkoa siitä, miten asiat oikeasti antiikin aikana Välimeren kulttuureissa menivät. Uuden antiikin historian tavoite on valtava: antaa tiivis kokonaisselostus muinaisten kreikkalaisten, roomalaisten, etruskien ja muiden Euroopan identiteettiä määrittäneiden kansojen ja kulttuurien s... Lue koko vinkki »

Maija-Leena Kallela, Erkki Palmén ja Juhani Sarsila: He tekivät Rooman : totta ja tarua antiikin roomalaisista

Kuka perustikaan Rooman valtakunnan? Kenen uroteot jäivät historiaan vuosituhansien ajaksi? Pitkän linjan latinistit ja antiikintuntijat Maija-Leena Kallela, Erkki Palmén ja Juhani Sarsila ovat koonneet Rooman valtakunnan merkkihenkilöitä käsittelevän kolmikielisen opuksen. 34 myyttistä sankaria, keisareista sotapäälliköihin, kunnianhimoisista ja v... Lue koko vinkki »
Pompejilaisia kohtaloita

Paavo Castrén: Pompejilaisia kohtaloita

Kävin italianmatkalla Pompejin raunioilla ja vaikutuin. Antiikin rauniot elävissä nykykaupungeissa ovat palasia erossa muinaisesta kontekstistaan —Vesuviuksen tuhkasta kaivetut rauniot kokonaisuus irrallaan ajasta. Vaikutus oli niin suuri, että halusin tutustua kaupunkiin syvemmin. Filosofian tohtori, klassisen filologian emeritusprofessori Paav... Lue koko vinkki »