Alkoholi

Mika Lietzén: Alkoholi

Mika Lietzén on itselleni suomalaisen sarjakuvakentän ikuisia yllättäjiä. Lietzénillä ei tunnu olevan varsinaisia lempiaiheita, joiden pariin hän palaa kerta toisensa jälkeen, vaan hänen sarjakuvansa aihepiirit jaksavat yllättää kerta toisensa jälkeen. Tämä pätee myös hänen uusimpaan teokseensa, joka kertoo ystävästämme alkoholista; juomasta, jota ... Lue koko vinkki »
Klassikko

Kari Hotakainen: Klassikko

Tieteen termipankin mukaan autofiktio on "omaelämäkerrallisuutta ja fiktiota yhdistelevä laji, jossa kirjailija, kertoja ja päähenkilö ovat samannimisiä, vaikka teos määritteleekin itsensä fiktioksi esimerkiksi kansilehdellään". Ja kyllähän Kari Hotakaisen Klassikossa kyse on henkilöstä nimeltä Kari Hotakainen – vallankin kun mukana on yli kolmanne... Lue koko vinkki »
Ulkomuseo

Sergei Dovlatov: Ulkomuseo

Kirjailija Boris Alihanov ei saa teoksiaan julki Neuvosto-sensuurin vuoksi. Rahapulassaan mies matkaa Pihkovan seudulle ja ryhtyy oppaaksi Aleksandr Puškinin kotimuseolla. Hän muuttaa hädin tuskin ihmisasumukseksi kelpaavaan taloon juopon Mihail Ivanovitšin luo. Vuokraa ei tarvitse maksaa, kunhan antaa ruplan päivässä vodkaan… Sergei Dovlatovin ... Lue koko vinkki »
Bungalow

Åke Edwardson: Bungalow

Åke Edwardson on kirjoittanut lukuisia rikosromaaneja, joista tunnetuin lienee Erik Winteristä kertova sarja. Bungalow-kirjan sivulieve kertoo, että Winter on tekemässä vielä paluuta, mutta nyt saamme lukea hieman toisenlaista Edwardsonia. Romaanin päähenkilönä on keski-ikäinen kirjailija Kalle Edwards, jonka tytär Jenny on reppureissaamassa Kaa... Lue koko vinkki »
Isä pullossa

Johanna Pohjola: Isä pullossa : Matka alkoholistin mieleen ja maailmaan

Oli ruokaa, vaatteita, tavaraa ja lomamatkoja, pääsin vaihto-oppilaaksikin. Isä kuljetti minua harrastuksiin ja kehui minua, tosin lähinnä humalassa.Ajattelin pitkään, että kärsimykseni olivat lieviä. Mutta kun vanhempi on alkoholisti, lievää tuskaa ei taida olla olemassakaan, sillä tuska on aina tuskaa. Suomessa ei taida olla ketään, jota alkoh... Lue koko vinkki »

Tapio Koivukari: Pirtumiehet

Suomen raittiusväki halusi kitkeä juopottelun kansan keskuudesta ja niinpä suomalaisten raitistamiseksi saatettiin voimaan kieltolaki vuonna 1919. Pullonkorkit eivät kuitenkaan kieltämällä kiinni pysyneet, sillä viinan salakuljetuksesta ja myynnistä aukesi monille mahdollisuus kannattavaan bisnekseen. Noista ajoista kertova Tapio Koivukarin romaani... Lue koko vinkki »

Antto Terras: Tallinnan tappajat : Viron veriset vuodet

Antto Terraksen Stockmann Yard on yksi hauskimmista kirjoista, joita olen lukenut. Uudessa kirjassaan Tallinnan tappajat Terras on vakavampi mutta edelleen yhtä hersyväsanainen kuin aiemminkin. Neuvostoliiton hajoaminen ja Viron itsenäistyminen saivat aikaan maassa kaaosta, kuolemaa ja verta. Nopeasti muuttuvassa Virossa ihmishenki oli löyhässä ... Lue koko vinkki »

Petri Silas: Alexi Laiho : Kitara, kaaos & kontrolli

Children of Bodomin tuleva laulaja ja kitarasankari syntyy vuonna 1979 ja saa nimekseen Markus Uula Aleksi Laiho. Lapsuusvuodet ovat onnelliset. Laihon perhe on musikaalinen, ja Laiho soittaa lapsena pianoa ja viulua, kunnes saa kitaran käteensä. Sen jälkeen ei ole enää paluuta. Laiho haluaa muusikoksi, eikä anna minkään estää itseään. Laihon bä... Lue koko vinkki »

Ken Bruen: Jack Taylor

Jack Taylor on entinen poliisi, joka työskentelee Galwayssa yksityisetsivänä. Lapsensa menettänyt äiti pyytää Tayloria tutkimaan asiaa. Ammatin harjoittamista haittaavat kuitenkin vakava alkoholiongelma ja huonot muistot. Kirjassa Taylor käyttääkin vain vähän aikaa tapauksen tutkimiseen. Suurin osa ajasta kuluu muiden seikkailujen parissa: pitää ta... Lue koko vinkki »

Katariina Vuori: Erään tapon tarina

Katariina Vuoren kirjoittama Erään tapon tarina on kertomus, johon jokainen pystyy samastumaan. Se on valitettavan tuttu monelle joko omakohtaisen tai läheisen kokemuksen kautta. Asko on nuori poika, jolla on väkivaltainen, alkoholisoitunut Esko-isä. Esko pahoinpitelee ja terrorisoi lähipiiriään. Asko ja Askon äiti voivat hengähtää ainoastaan si... Lue koko vinkki »

Lamppu Laamanen: Roudarit : Vastuun ja kamojen kantoa jo vuodesta 1965

”Roudari on ihmiskunnan suomenhevonen”, tiivistää kirjan kirjoittaja Lamppu Laamanen roudareiden luonteenlaadun kauniisti. Roudarit ovat ahkeria, ammattitaitoisia eivätkä valita pienestä, sillä he suhtautuvat työhönsä vakavasti. Ihailen heitä syvästi. He olisivat milloin tahansa tervetulleita minun työtovereikseni. Roudarit-kirjassa ääni on kerran... Lue koko vinkki »

Jukka Rajala: Kaita polku : Rauli Badding Somerjoen tarina

Kun on Baddingin Fan Clubin jäsen numerolla 3, niin kuin Jukka Rajala on ollut, ei jää epäselväksi, etteikö tuntisi kohdettaan juurta jaksaen. Rajala tuntee ja kirjaa eteemme melkoisen tietopankin tuosta oudosta hiipparista ja ketkuttelijasta, huipputaitavasta, herkästä Someron pojasta Rauli Aarre Tapani Somerjoesta (30.8.1947-14.1.1987). Ei jää ka... Lue koko vinkki »
Sarana

Katariina Souri: Sarana : Tunnustuksia taitekohdassa

Uupumus ja rankasti heittelevät mielialat vievät Katariina Sourin psykiatrin puheille marraskuussa 2016. Psykiatri toteaa hänen sairastavan sekä epävakaata persoonallisuushäiriötä että kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Listan jatkona ovat myös alkoholiriippuvuus sekä ahdistuneisuushäiriö. Näistä vain kaksisuuntainen mielialahäiriö on uusi ja yllätt... Lue koko vinkki »

Miska Rantanen: Kalsarikänni : Suomalainen opas hyvään elämään

Pohjoismainen hygge ja lagom fiilistelytilana eivät uppoa perisuomalaiseen sielunjunttiuteen, meillä on oltava astetta vahvempi pläjäys jotta työstressi laukeaisi. Kalsarikänni. Se se on. Otettava. Suomipojan ja -tytön tee-se-itse-zen. Heti alkuun: ei tarkoita lärvejä, vaan tuollaista puolenkymmenen kipon humalaa. Ehkä jokunen paukku ylikin illa... Lue koko vinkki »
Autarktis

Tommi Liimatta: Autarktis

Kemi, Tervola, Rovaniemi, siitäkin ylemmäs. Kuka selviytyy pohjoisessa hengissä, ja miten? Tommi Liimatan Autarktis pyrkii selvittämään pohjoisen miehen (nimenomaan miehen) luonnetta ja mielenlaatua kolmen sukupolven näkökulmasta. Sodan käyneet miehet: miten he sopeutuivat siviilielämään. Miksi pullo houkutti? Heidän poikansa, 1950-luvun lapset: vi... Lue koko vinkki »

Karl Ove Knausgård: Taisteluni : Viides kirja

Pohjois-Norjassa vietetyn opettajavuoden jälkeen 19-vuotias Karl Ove Knausgård hyväksytään Bergenin kirjoittaja-akatemiaan. Hänellä on tavoitteena saada pohjoisessa aloittamansa romaani valmiiksi opiskeluvuoden aikana ja elättää itsensä sen jälkeen kirjailijana. Kirjoittaja-akatemiassa hän kuitenkin joutuu huomaamaan, ettei hän ole vielä valmis, ei... Lue koko vinkki »
Jeltyševit, erään perheen rappio

Roman Sentšin: Jeltyševit, erään perheen rappio

Nikolai Jeltyšev työskentelee miliisinä ja vahtii humalaisten selviämisasemaa. Hän on ollut rehti mies venäläiseksi miliisiksi eikä ole koskaan uskaltanut sen suuremmin käyttää asemaansa hyväkseen. Vaimo Valentina on kirjastonhoitaja, hieman nalkuttava ja pulska, mutta kelpo vaimo kuitenkin. Poika Artjom on kotona asuva vätys, ja toinen poika Denis... Lue koko vinkki »