Pekka Valtonen: Hullun keisarin hovissa

En varmaankaan ole ainoa ihminen, joka ei osaa heittämällä sanoa, miksi Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan keisari Rudolf II:n (1552-1612) valtakausi oli aikanaan merkittävä. Itse asiassa mietin kirjaa aloitellessani olenko edes kuullut aikaisemmin koko hallitsijasta, kenties muutamaa hajamainintaa lukuunottamatta. Pekka Valtosen Hullun keisa... Lue koko vinkki »
Alkemistit : Maallinen rakkaus

Antti Tuuri: Alkemistit : Maallinen rakkaus

Vuorikapteeni August Nordenskiöld on käytännössä jättänyt virkansa ja hankkinut velaksi kaksi taloa Uudestakaupungista. Näistä toiseen hän on asuttanut perheensä, jolla nirppanokkaisen Anna Charlotta -vaimon johdolla on vaikeuksia sopeutua elämään pikkukaupungissa kaukana sivistyneestä Tukholmasta. Toisesta talosta tulisi Vuorikapteenin laboratorio... Lue koko vinkki »
Lomonosovin moottori

Antti Salminen: Lomonosovin moottori

Pakko tunnustaa: minulta olisi mennyt Lomonosovin moottori täysin ohi tutkan ilman Tähtivaeltaja-raadin tarkkaavaisuutta. Kun kirja palkinnon kuittasi, se täytyi toki ottaa lähemmän tutustumisen kohteeksi, sillä Tähtivaeltaja-voittajat ovat tähän asti olleet päteviä kirjoja varsin hyvällä osumaprosentilla. Lomonosovin moottori ei ole pettymys. S... Lue koko vinkki »
Murhan alkemia

Anna Jansson: Murhan alkemia

Gotlannin poliisi joutuu tällä kertaa tekemisiin murhaajan kanssa, joka selkeästi noudattaa tiettyjä alkemian periaatteita. Mutta miksi? Tarina sinänsä on alkanut jo vuonna 1969 saaren taiteilijayhteisössä, taidelasinpuhaltajien parissa. He päättivät tuolloin erään rituaalin, jonka seurauksia ei kukaan voinut arvata. Kun vanha lasinpuhaltaja Jul... Lue koko vinkki »
Vakavasti otettavaa huuhaata

Pekka Kilpinen: Vakavasti otettavaa huuhaata : kurkistuksia historiankirjoituksen marginaaliin ja rivinväleihin

Olisi helppoa ajatella, että alkemian harjoittajat ja viisasten kiven etsijät olivat vähän tyhmiä, elleivät peräti hulluja. Tällainen historiallinen jälkiviisastelu on kuitenkin hedelmätöntä ja anakronistista. Kaikki vanhentuneet tiedot ja uskomukset ovat aikanaan sopineet saatavilla olevaan tietoon ja ihmisille tarjottuun maailmankuvaan. Tämä k... Lue koko vinkki »
Veden muisti

Rebecca Stott: Veden muisti

Elizabeth Vogelsang kuolee ja hänen poikansa Cameron pyytää hautajaisiin tullutta ex-tyttöystäväänsä jatkamaan äitinsä työtä. Helvetin 1600-luku, alkemia ja Isaac Newton olivat Elizabethin työn pääkohdat ja niihin kulutettu aika ja intohimo eivät saa mennä hukkaan. Lydia Brooks ottaa lopulta työn vastaan, mutta pelkän haamukirjoittamisen sijaan hän... Lue koko vinkki »

Thomas M. Disch: Camp Concentration

Löysin Thomas M. Dischin – valitettavasti – vasta kun tämän kuolemasta uutisoitiin kesällä 2008. Dischin tunnetuin teos taitaa olla tämä Camp Concentration, kertomus 1970-luvun Yhdysvalloista. Yhdysvallat on yhä sodassa, kirjan alussa selviää, kuinka presidentti Robert McNamara on päättänyt käyttää ydinaseita. Kirjan päähenkilö Louis Sacchetti o... Lue koko vinkki »
The System of the World

Neal Stephenson: The System of the World

Lähes 3000 sivua pitkän tarinan viimeinen osa kietoo yhteen loputkin langat. Quicksilverissä matkalle lähtenyt Daniel Waterhouse saapuu Englantiin, näennäisesti sovittelemaan Newtonin ja Leibnizin kiistoja. Siinä sivussa ehtii tehdä paljon muutakin, kuten selvitellä, kuka on mystisten Infernaalisten Laitteiden eli fosforipommien takana. Sir Isaac j... Lue koko vinkki »