Katse Helsinkiin

Yki Hytönen: Katse Helsinkiin : Volker von Boninin valokuvia

Seikkaillessani Finnan kuva-arkistossa, törmäsin kerta toisensa jälkeen upeisiin neliönmuotoisiin kuviin, joiden sommitelmat olivat poikkeuksetta hyvin harkittuja. Kuvien takaa paljastui nimi Volker von Bonin (1924–2006), mutta kuka hän oikein oli, ja miksi häneltä on kertynyt arkistoihin tuhansia valokuvia useilta eri vuosikymmeniltä? Kysymys jäi ... Lue koko vinkki »
Kieron miehen manifesti

Colson Whitehead: Kieron miehen manifesti

Ray Carney pitää huonekalukauppaa Harlemissa. Hän on jäänyt eläkkeelle varastetun tavaran välityshommista jo muutamaa vuotta aiemmin ja yrittää pitää kunniallisen kansalaisen kulissejaan pystyssä, kun kulmakunnan järjestyksestä vastaavava korruptoitunut kyttä Munson vetää hänet mukaansa epätoivoiseen amok-juoksuunsa kortteleiden läpi. Colson Whiteh... Lue koko vinkki »
Petosten talo

Mart Sander: Petosten talo

Litsid, tosiaankin tuolla Huorat- tai Nartut-nimellä tämä Mart Sanderin kirjasarja kulkee Virossa, Suomessa se on saanut säyseämmän nimen: Rouva Kukkin tytöt. Parempi näin, kuvaavampi, vähemmän räväkkä ja provosoiva, koska sisällöltään se on paljon antoisampi keskittyessään historialliseen Viron miehitykseen toisessa maailmansodassa. Suomi ja Suome... Lue koko vinkki »
Sammonkatu

Kristiina Harjula: Sammonkatu

"En olisi millään ottanut kissaa. En halunut enää mitään huolehdittavaa, en missään tapauksessa." Niin tämä kirja alkaa. Miksi Raililla sitten on kissa? Railin mies on juuri kuollut. Lähdetään kulkemaan takaperin: miten Railin mies kuoli, mitä tapahtui sitä ennen. Askel askeleelta, sivu kerrallaan palataan kaikkeen siihen, mitä oli ennen tätä he... Lue koko vinkki »
Tyttö joka olin

Kati Tervo: Tyttö joka olin

Tyttö joka olin on hieno, kivan näppärällä tyylillä kirjoitettu kirja nuoruudesta. Siitä, miten tyttö kasvaa naiseksi, aikuiseksi. Oli tosi mielenkiintoista lukea, millaista se on ollut jollain toisella melkeinpä samoihin aikoihin. Palata nostalgisiin aikoihin 1970-luvulle. Kati Tervo kirjoittaa niin ymmärrettävästi, että sitä on helppo lukea j... Lue koko vinkki »
Smittenin murha

Mirkka Lappalainen: Smittenin murha : Katoamistapaus 1600-luvulta

Käydään syksyä 1680 ja kartanon työmiehet ovat aloittelemassa muuraustöitä. Laastin sekoittamiseen tarvitaan kuitenkin vettä ja sitä on helpoiten saatavilla vanhasta kaivosta, joka on miten kuten tukittu isoilla kivillä. Työt saavat kuitenkin jäädä kun kaivon karmiva sisältö paljastuu; käy ilmi, että kartanon isäntä Nils Rosenschmidt ei lähtenytkää... Lue koko vinkki »
Keisari

Kari Valto: Keisari

Lukaisinpa sitten Keisarin! No, en lukaissut, vaan vietin hänen "korkeutensa" kanssa todella pitkän ajan. Miksikö? Koska viihdyin. Olin aiemmin tutustunut kirjaan Pajarit, ja koska Keisari on sille jatkumo, niin halusin viihtyä koko sen kummallisen mielenkiintoisen porukan seurassa mahdollisimman pitkään. Annostelin heitä joka illalle vain muutamia... Lue koko vinkki »
Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin: Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin (1914–2009) oli englantilainen mysteeriromaanien kirjoittaja, jonka romaanien Lucy Lethbridge kuvaa artikkelissaan esittävän kodin kammottavan ja intiimin kauhun satamana. Fremlin kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1940 ja tämä Hetket ennen aamunkoittoa vuodelta 1958 on hänen esikoisromaaninsa. Se on myös hänen menestyksekkäin kirj... Lue koko vinkki »
Vierge moderne

Heidi Airaksinen: Vierge moderne

Heidi Airaksinen on lainannut romaaninsa erikoisen nimen – moderni neitsyt – Edith Södergranin runosta. Södergran kirjoittaa ”jag är ett språng i friheten och självet…”, tämä hyppy vapauteen ja omaan itseen on sopiva motto tälle omaääniselle kirjalle. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1930-luvun Helsinkiin, jossa Diakonissalaitoksen sisar Kerstin ty... Lue koko vinkki »
Muut esille tulevat asiat

Laura Finska: Muut esille tulevat asiat

Laura Finskan esikoisromaani Muut esille tulevat asiat ehti ensimmäisenä vuoden 2023 esikoisena luettavaksi. Helsingin kesään sijoittuva romaani kertoo kolmesta nuoresta ihmisestä. Matilda on neuroottinen lääkiksen opiskelija, Luka huumeita käyttävä ratikkakuski ja Rafael Lukan yläkouluikäinen pikkuveli. Matildan ja Lukan välillä räiskyy raju ja dr... Lue koko vinkki »
Sörnäisten tyttö

Aino Sutinen ja Leena Virtanen: Sörnäisten tyttö : Sylvi-Kyllikki Kilven päiväkirja 1915–18 sarjakuvana

Sylvi-Kyllikki Kilpi (1899–1987) jäi historiankirjoihin kansanedustajana, toimittajana ja järjestöaktiivina. Leena Virtasen käsikirjoittama ja Aino Sutisen piirtämä Sörnäisten tyttö ei kuitenkaan keskity Sylvin pitkään poliittiseen uraan, vaan hänen nuoruudenvuosiin Helsingissä. Päiväkirja alkaa 25. huhtikuuta 1915 ja aika nopeasti ilmenee kaksi Sy... Lue koko vinkki »
Wivi Lönn : Muistojen albumi

Jussi Jäppinen: Wivi Lönn : Muistojen albumi

Tämä kirja on todellakin kuin valokuva-albumi. Täynnä upeita, vanhoja, väritettyjä valokuvia. Kuvatekstit ovat käsin kirjoitetun näköiset ja tehty niin kuin Wivi Lönn olisi ne itse kirjoittanut. Olen aina ollut kiinnostunut entisajan naisista, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan, aikana jolloin on oletettu naisen vain menevän naimisiin, huoleht... Lue koko vinkki »
Lautapalttoo

Anna Englund: Lautapalttoo

Olipa viehättävä kirja! Löysin sen jälleen kerran lukijaystäväni vihjeestä, ja siitä olenkin kiitollinen. Olen aina pitänyt 1930-lukua, tuota sinänsä melko synkkää vuosikymmentä, kuvaavista kirjoista, ja se oli yksi Lautapalttoon attraktioista. Mutta ei ollenkaan ainoa. Imelät rakkausromaanit eivät ole koskaan olleet mieleeni, mutta Lautapalttoo ei... Lue koko vinkki »
Ikuinen kaipuu

Ann-Luise Bertell: Ikuinen kaipuu

Luin aiemmin tänä vuonna Ann-Luise Bertellin kooltaan pienen, mutta sisällöltään uskomattoman laajan romaanin Ikävän jälkeen. Se kertoi Maria Alinan tarinaa kahdessa aikatasossa, siirtolaisena Kanadassa ja hauraana vanhuksena koti-Suomessa. Tämä käsillä oleva Ikuinen kaipuu sijoittuu ajallisesti 1950-luvulle, jolloin Maria perheineen muuttaa Kanada... Lue koko vinkki »
Kurissa ja nuhteessa

Ville Ranta: Kurissa ja nuhteessa : Pilapiirroksia 2019–2022

Jos on olemassa jokin ammattiryhmä, jota nykyinen maailmantilanne suosii, niin tokihan sen täytyy olla pilapiirtäjäin ammattikunta. Ville Rannan ajoitus Iltalehden pilapiirtäjänä 2019 olikin tässä mielessä mitä osuvin: korona-pandemia, ilmastokriisi, Ukrainan sota ja siihen linkittyvät Nato-keskustelut, kotimaisia pikkukriisejä unohtamatta. Kurissa... Lue koko vinkki »
Tomun ja tuulen maa

Kristin Hannah: Tomun ja tuulen maa 

Tomun ja tuulen maa kertoo päähenkilö Elsa Wolcottin selviytymistarinan kautta 1930-luvulla Yhdysvalloissa tapahtuneesta suuresta ympäristökatastrofista. Romaanin jälkisanoissa Kristin Hannah toteaa, että hän on yrittänyt esittää historian mahdollisimman todenmukaisena poiketen historiankulusta pääasiassa vain tapahtumien aikajanalla. Ympärist... Lue koko vinkki »
Me halusimme kaiken

Minna Sarantola-Weiss: Me halusimme kaiken : 1980-luvun historiaa

Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (s. 1963) on aikaisemmin kirjoittanut teoksen 1970-luvun arjesta. Nyt on siis luontevaa hypätä vuosikymmen eteenpäin ja tarkastella 1980-lukua koko komeudessaan. Me halusimme kaiken kuvaa värikästä ja ristiriitaista vuosikymmentä. Me halusimme kaiken on tuhdin kokoinen, tyylikäs k... Lue koko vinkki »
Huvituksen kartanon tytöt

Jaana Skyttä: Huvituksen kartanon tytöt

Tätä kirjaa odotin oikein "kieli pitkällä", sillä halusin tietää, millaista elämä oli koulukodissa silloin aikoinaan. Monen lapsen saama uhkaus oli, että "Jollet ole kunnolla, joudut koulukotiin". Ihan liian monta kertaa tuli mietittyä, että olisiko se niin paha juttu ollut, kun nimikin oli koulukoti. Tämä kirja kertoo ajasta, kun Huvituksen kartan... Lue koko vinkki »
Radalla

Iida Sofia Hirvonen: Radalla

En muista ollenkaan, miten päädyin tähän pisteeseen. Radalla edustaa sukupolvikirjallisuutta: se on tiukasti ajassa kiinni oleva kuva­us elämästä tässä hetkessä. Se on tiivis kirja, vain noin 150 sivua, mutta siitä onkin jätetty kaikki turha pois. Se mitä piirtyy, onkin sitten terävää ja kiehto­vaa. Kirjassa ei ole juonta ja sen päähenkilökin... Lue koko vinkki »
Aikani Amerikassa

Sally Salminen: Aikani Amerikassa

Suomi oli 1930-luvun alussa maatalousyhteiskunta, jonka vaurastumisen vuodet vasta siinsivät horisontissa. Pulakautta pahensi osaltaan New Yorkin pörssiromahduksesta alkanut suuri lama. Taantumastaan huolimatta kehittyvä ja teollistuva Amerikka veti siirtolaisia puoleensa. Monen muun tavoin Sally Salminenkin lähti tuolloin sisarensa kanssa Atlan... Lue koko vinkki »