Päättele, hoksaa, ratkaise

Helena M. Gellersen ja Gareth Moore: Päättele, hoksaa, ratkaise : aivotreeniä pääkoppasi parhaaksi

Mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä huolestuneempi olen mieleni toimivuudesta. Olen huomannut, että moderni maailma kannustaa multitaskaukseen, useiden asioiden tekemiseen samanaikaisesti. Kun tätä tekee pitkään, siitä tulee tapa ja huomaamattaan sitä soveltaa useihin asioihin elämässä. Yksi tätä ongelmaa vastaan keksimistäni keinosta on Päättele, h... Lue koko vinkki »
Muistin varassa

Julia Korkman: Muistin varassa : Oikeusprosessi ja totuus

On jollain tasolla vaikea hyväksyä ajatusta, että aivomme eivät havaitse ja käsittele todellisuutta kovinkaan täsmällisesti, ja pahimmillaan muistomme saattavat olla täysin keksittyjä. Useinhan aivoja verrataan tietokoneeseen, mutta vertaus on sikäli onneton, että täsmällisen tiedon tallentamisen sijasta aivomme pikemminkin tulkitsee ja luo merkity... Lue koko vinkki »
Two Heads

Alex Frith, Chris Frith, Uta Frith ja muut: Two Heads : Where Two Neuroscientists Explore How Our Brains Work with Other Brains

Aviopari Uta Frith ja Chris Frith ovat neurotieteilijöiden joukossa alansa huippuja, he ovat vuosikymmenien mittaisen uransa varrella tehneet uraauurtavaa tutkimusta muun muassa autismin ja skitsofrenian parissa. Alan menneeseen ja nykyiseen kehitykseen päästään tutustumaan heidän poikansa Alex Frithin kirjoittamassa ja Daniel Locken piirtämässä s... Lue koko vinkki »
Mielitekoja

Ville Ojanen: Mielitekoja : Mitä päässä liikkuu ja miten mieli muuttuu

Keskitytäänpä hetkeksi ihmisen mieleen. Se on yhtä aikaa elämänikäinen tuttu ja silti ajoittain yllättää kantajansa oudoilla reaktioillaan ja tuntemuksillaan. Ih­misellä on ajatuksia, havaintoja, tunteita – mutta mistä ne kumpuavat? Aivot ovat jo itsessään käisttämättömän hieno elin, mutta mikä on niiden suhde mieleen? Varmaa on ainakin se, että mi... Lue koko vinkki »
Tuntematon mieli

Michael Pollan: Tuntematon mieli : Mitä uusi psykedeelien tutkimus opettaa

Olipa kiehtova mutta vaikeasti arvosteltava kirja! Psykedeelien historia on jo itsessään mielenkiintoinen aihe, mutta en kirjaa aloittaessani aavistanut miten kiinteästi aihe liittyy aivojen tietoisuustutkimukseen, ja jopa kysymykseen siitä onko "minuus" lopulta vain aivojen tuottama harha. En myöskään arvannut aiheen liittyvän läheisesti ihmisten ... Lue koko vinkki »
Oivat aivot

Betina Ip: Oivat aivot : mitä päässäsi tapahtuu?

Oivat aivot on mikäpä muukaan kuin aivan oivallinen aivokirja, jonka parissa minä ja neljävuotias ihmisen ihmeellisyyksistä kiinnostunut lukukumppanini olemme viettäneet mielenkiintoisia hetkiä. Kirjan avausjaksona toimii kohtaus, jossa pieni tyttö tapaa pöllöhahmoisen aivotutkijan. Muutamat tytön esittämät kysymykset, kuten miksi pyöräily on ni... Lue koko vinkki »

Jukka Häkkinen: Outojen kokemusten psykologia

Havaintopsykologian tutkijan Jukka Häkkisen Mielen oudot maisemat : hallusinaatioiden psykologiaa oli sen verran hyvä kirja, että pistin häneltä jo aikaisemmin ilmestynyneen Outojen kokemusten psykologian ilman muuta lukulistalle. Tässä kirjassa Häkkinen paneutuu neurotieteellisestä näkökulmasta ilmiöihin, joita on monesti pidetty jopa yliluonno... Lue koko vinkki »

Tiitu Takalo: Memento mori

Aivan normaali päivä eräänä joulukuisena iltana vuonna 2015. Sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo valmistelee työhuoneellaan vedosta ja menee sen jälkeen viettämään elokuvailtaa ystäviensä pariin. Nukkumaan mentäessä jotain kuitekin tapahtuu; äkillinen, lamaannuttavan voimakas päänsärky kertoo, että jotain on pahasti pielessä – niin kuin onkin. Kyseess... Lue koko vinkki »
Uuden ajan muistikirja

Minna Huotilainen ja Leeni Peltonen: Uuden ajan muistikirja

Miten muisti toimii ja miksei se aina toimi? Kuinka muististaan saa pidettyä parempaa huolta ja kenties jopa kehitettyä sitä? Näitä kiinnostavia kysymyksiä käsittelee Uuden ajan muistikirja. Aikaisemmin Tunne aivosi -kirjan tehneet aivotutkija Minna Huotilainen ja toimittaja Leeni Peltonen ovat tehneet tässä muistikirjassa oivallista työtä. Teos... Lue koko vinkki »

Lauri Nummenmaa: Tunnekartasto : Kuinka tunteet tekevät meistä ihmisiä

Järki ja tunteet sekä niiden vastakkainasettelu on ollut länsimaisessa historiassa varsin yleistä, mutta kuinka oikeutettu tällainen vastakkainasettelu oikeastaan on? Aivotutkija Lauri Nummenmaan Tunnekartasto kertoo tunteiden merkityksestä ja vaikutuksesta elämäämme muun muassa onnen, inhon, rakkauden ja pelon kautta. Miksi tunteet vaikuttavat mei... Lue koko vinkki »

Jukka Häkkinen: Mielen oudot maisemat : hallusinaatioiden psykologiaa

Hallusinaatioilla on huono maine, sillä ne usein liitetään joko psykoosiin tai huumeiden käyttöön. Ilmiöön liittyy siis paljon väärinkäsityksiä, sillä havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen osoittaa mielenkiintoisessa kirjassaan, miten hallusinaatiot ovat itse asiassa paljon tavanomaisempia kuin kuvitellaan ja niitä esiintyy myös aivan tavallis... Lue koko vinkki »

Markus Heilig: Naisen aivot, miehen aivot : onko aivoilla sukupuolta?

Professori Markus Heilig tarttuu varmasti joillekin ihmisille arkaan aiheeseen, eli mitä tiede sanoo aivojen sukupuolieroista ja mitä merkitystä näillä eroilla on liittyen tasa-arvokeskusteluun ja yhteiskuntaan. Heilig selvästi pelkää saavansa suoraan kaviosta, sillä hän vakuuttaa jopa vähän huvittavuuteen asti, että on ehdottomasti tasa-arvon k... Lue koko vinkki »
Pinnalliset

Nicholas Carr: Pinnalliset : Mitä internet tekee aivoillemme

Koska minua kiinnostaa poliittiset ideologiat ja miten ihmiset voivat omistaa koko elämänsä jonkun poliittisen aatteen edistämiseen, välillä luen neurologiaan ja psykologiaan liittyviä kirjoja. Koska pääaineeni on folkloristiikka, tietämykseni neurologiasta on aika pinnallinen ja se heijastuu satunnaiseen lukemistoon. Silmiini sattuikin Nicholas... Lue koko vinkki »
Kaiken muistamisen taito

Joshua Foer: Kaiken muistamisen taito

Toimittaja Joshua Foer päätyi tekemään juttua Yhdysvaltain muistimestaruuskilpailusta. Kilpailun yhteydessä hän tutustui muutamiin alan harrastajiin, jotka kaikki vakuuttivat, ettei heillä ollut niin kovin kummoinen muisti, ja että muistiinpainamista voi oppia harjoittelemalla muutamia melko yksinkertaisia tekniikoita. Alkoi mieleenpainuva vuosi, j... Lue koko vinkki »

Heli Isomäki ja Nina Uusitalo: Aivotaidot : Käytä päätäsi paremmin

Aivotaidot on kattavat teos siitä, mistä aivoissa oikein on kyse. Aivot eivät määritä vain älykkyyttä, vaan kaikkea mitä ihminen tekee ja mikä tekee ihmisestä persoonan. Vaikka nykyihmiselle on selvää, että niin järki kuin tunteet kumpuavat aivoista on niiden tutkiminen silti lasten kengissä. Moni asia kuormittaa aivoja kuten stressi, epävarmuus, y... Lue koko vinkki »
Ainutlaatuiset aivot

Kaja Nordengen: Ainutlaatuiset aivot

Aivot ovat ihmisen kiinnostavin elin, sillä ne tekevät meistä sen, kuka me olemme. Mutta miten aivot tarkalleen ottaen toimivat? Aivojen toiminnassa on edelleen paljon kaikkea salaperäistä ja tieteellekin tuntematonta, mutta Ainutlaatuiset aivot antaa hyvän katsauksen tietämyksen nykytilaan. Kirjan kirjoittanut norjalainen lääkäri ja aivotutkija... Lue koko vinkki »