Äitini, tyttäreni

Hanna Brotherus: Äitini, tyttäreni

Nyt on topakka kirja, missä äidit ja tyttäret pääsevät kertomaan omista ajatuksistaan. Hanna Brotherus on koonnut kansiin äitien ja tyttärien tarinoita. On tunnettuja ja vähemmän tunnettuja, mutta kaikki tyystin erilaisia. Alkusanat ovat Hanna Brotheruksen, joka alunperin oli ajatellut, että kirjoittaa itsestään ja tyttärestään, mutta irtiottoa ei ... Lue koko vinkki »
Hyeenan päivät

Saara Turunen: Hyeenan päivät

Joidenkin kuukausien päästä hyeenanaaras synnyttää kaksi poikasta pieneen luolaan, jonka se on varastanut maasialta. Synnytys on vaikea. Hyeena läähättää luolassa ja sen klitoris repeää, mutta onneksi se selviää silti hengissä. Poikasilla on jo syntyessään hampaat ja mustat silmätkin, joilla ne tuijottavat läpitunkevasti. Tämän Saara Turusen uu... Lue koko vinkki »
Luontainen käytös

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Luontainen käytös

Hän kuunteli ja laski ja paino asetettiin varovaisin käsin hänen rinnalleen. Hän avasi silmänsä ja huuto oli nyt tauonnut. Sen sijaan hän tunsi hengityksen ihollaan ja sitten sydämen lyövän omaansa vasten. Apposen avoimet kirkkaat silmät tuijottivat häntä. Hän ja lapsi katselivat toisiaan hiljaisina. He katselivat toisiaan ja lapsi kääntyi häntä ko... Lue koko vinkki »
Esikoinen

Maria Peura: Esikoinen

Kirjailija ja dramaturgi Maria Peuran Esikoinen on hänen kuudes romaaninsa.  Peura sanoo olevansa fiktiokirjailija, mutta ”, mitä nyt kirjoitan, ei ole fiktiota. Tämä on totta. Ja samalla tiedän myöhemmin väittäväni, että totuus on muuntunut, että se vääjäämättä muuntuu, kun alkaa kirjoittaa, että kirjoittamisen prosessi itsessään alkaa muuntaa tod... Lue koko vinkki »
Tyhjyyspäiväkirja

Emi Yagi: Tyhjyyspäiväkirja

Työelämässä miesten ja naisten osat eivät ole samanlaiset. Naisille on taipumus kertyä kaikenlaista pikkusälää, kuten toimiston siisteydestä, kahvinkeittämisestä ja sensellaisesta puuhastelusta huolehtimisesta, ihan riippumatta siitä, kuuluuko se toimenkuvaan vai ei – tavanomainen ”keitäpä tyttö kahvit” -ilmiö. Japanissa naisen asema työelämässä on... Lue koko vinkki »
Tuhkaksi tekemisen taika

Miira Luhtavaara: Tuhkaksi tekemisen taika

Miira Luhtavaaran runokokoelma Pinnallisuus teki siinä määrin vaikutuksen, että kun Teoksen syksyn kuvastossa oli Luhtavaaran esikoisromaani Tuhkaksi tekemisen taika, se pääsi oitis lukulistalle. Takakansi lupaa jo paljon aineksia: uusperhearkea, jota masennus pistää uusiksi, ponileikkejä, Melancholiaa, tiedettä ja ties mitä. Uusperheen muodosta... Lue koko vinkki »
Yksin tehty lapsi

Emma Taulo: Yksin tehty lapsi

Itsellinen vanhemmuus on vanhemmuuden muoto, jonka määrä on kasvanut merkittävästi viimeisten muutamien vuosikymmenten aikana ja jota kohtaan on vielä huomattavasti enemmän kiinnostusta parisuhteiden ulkopuolella lasta haaveilevilla naisilla ja miehillä. Suomalainen yhteiskunta ei nykyisellään kannusta itselliseen vanhemmuuteen. Järjestelmä ole mil... Lue koko vinkki »
Äiti ja sylikoira

Silja Kejonen: Äiti ja sylikoira

Runoilija Silja Kejonen on minulle uusi tuttavuus. Tämä Äiti ja sylikoira on jo kolmas Kejosen kokoelmista: esikoinen Vihkilumen talo ilmestyi 2017 ja Lähetä minulle ympyrä vuonna 2020. Äiti ja sylikoira -kokoelman runojen kuvasto on kiehtovaa. Sen ytimessä on äitihahmo, joka on äiti niin pienelle koiralle kuin tyttärellekin. Nämä roolit sekoitt... Lue koko vinkki »
Diskbänkstecknaren

Ulrika Linder: Diskbänkstecknaren

Ulrika Linderin sarjakuva-albumin syntyhistoria on aavistuksen erikoinen. Usein käy niin, että lasten saanti vie kriittistä aikaa muilta harrasteilta, mutta Linderin tapauksessa rankka lapsiarki nimenomaan ajoi hänet tekemään sarjakuvaa. Omien sanojensa mukaan piirtäminen oli uudessa tilanteessa ainoa asia, jonka Linder koki kuuluvan vain ja ainoas... Lue koko vinkki »
Kipulintu

Pirkko Soininen: Kipulintu

”Kirjoittamisen tila on hänen yksityinen maailmansa, jossa hän voi luoda toisia maailmoja. Kirjoittamisen tila on aina olemassa, se on hänessä, ja hänen on mahdollista siirtyä siihen hyvin helposti. Kirjoittaminen on hengitystä, ilmaa, hänen minuutensa, hänen tilansa, johon hän solahtaa vaivattomasti. Se on lahja ja välttämättömyys.” Kipulintu ... Lue koko vinkki »
Järjellä ja tunteella

Ritva Ylönen: Järjellä ja tunteella

Onpa ihanaa, että Ritva Ylönen, joka julkaisi vuonna 2019 runoilija Saima Harmajan elämäkerran, on nyt tarttunut myös hänen äitinsä tarinaan. Laura Harmajan meriitit kun eivät suinkaan jää pelkkään äidinrooliin, vaan hän oli monessa mielessä merkittävä ja uraauurtava toimija suomalaisessa tiede- ja kulttuurihistoriassa. Kuten teoksen pitkä alanimek... Lue koko vinkki »
Äitimaa

Olga Kokko: Äitimaa

Olga Kokolta ilmestyi vuonna 2019 kirja Munametsä, joka oli minusta ihan hervottoman hyvä. Niinpä tartuin heti tähän uusimpaan Äitimaa-kirjaan ja olipa taas mahtava lukukokemus. Päähenkilö on Lumi, joka nelikymppisenä on viettänyt hulvatonta sinkkuelämää. Hänellä on paras ystävä Salla, jota hän ihailee ja jonka seurassa on aina viihtynyt. Huumo... Lue koko vinkki »
Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin: Hetket ennen aamunkoittoa

Celia Fremlin (1914–2009) oli englantilainen mysteeriromaanien kirjoittaja, jonka romaanien Lucy Lethbridge kuvaa artikkelissaan esittävän kodin kammottavan ja intiimin kauhun satamana. Fremlin kirjoitti ensimmäisen kirjansa vuonna 1940 ja tämä Hetket ennen aamunkoittoa vuodelta 1958 on hänen esikoisromaaninsa. Se on myös hänen menestyksekkäin kirj... Lue koko vinkki »
Tulit luokseni kutsumatta

Fiona ’Elōne: Tulit luokseni kutsumatta

Noissa hetkissä hänen kipunsa pakenee suun kautta. Hän hyökkää silmittömästi ketä tahansa tielleen osuvaa kohti, mutta hän on itse oman surunsa suurin uhri. Hän ei tiedä, ettei minussa ole mitään, mikä ei olisi mennyt pirstaleiksi jo vuosia sitten. Olen hänelle tuntematon, mutta minä olen kantanut hänen pahaa oloaan mukanani jo vuosia. Esikoiski... Lue koko vinkki »
Euforia

Elin Cullhed: Euforia : romaani Sylvia Plathista

Tämä kirja oli minulle henkilökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen, ja odotin sen ilmestymistä kovasti. Olen jo vuosia ollut intohimoinen Sylvia Plath -fani, lukenut useita hänestä tehtyjä elämäkertoja ja tutkimuksia sekä tietenkin uudestaan ja uudestaan hänen omaa valitettavan suppeaksi jäänyttä tuotantoaan. Kirjahyllyssäni on itse asiassa – L.M.... Lue koko vinkki »
Ettei yötä enää

Maiju Pohjola: Ettei yötä enää

jotakin ehkä tietäisin,H41+4, I-para. Tullut säännöllisten supistusten vuoksi. Kertoo supistuksia tulevan noin 5 min välein.olinhan siellä minäkin Haminalainen runoilija Maiju Pohjola (s. 1990) törmäyttää teoksessaan erilaisia kirjoituksia käsitellääkseen synnytystä, synnytyksen jälkeistä masennusta ja äitimyytin kiemuroita. Kun runossa vier... Lue koko vinkki »
Veteen syntyneet

Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet

Eeva on kotoisin pienestä kylästä jostain kaukaa pohjoisesta. Hän on palannut kotikyläänsä neljän vuoden poissaolon jälkeen. Kylän elämä on pyörinyt runsaskalaisen joen ympärillä, mutta joki on edelleen tyhjänä kaloista. Kukaan ei enää kalasta, paitsi Eevan isäpuoli Eino ja velipuoli Alarik, eivätkä hekään mitään kalaa enää saa. Eeva on tullut t... Lue koko vinkki »
Kasvukausia

Ida Pimenoff (toim.): Kasvukausia : kirjoituksia äitiydestä

Äitiys on runsas aihe, joka ei hetkessä tyhjene. Siitä todistaa myös tämä Ida Pimenoffin toimittama kolmentoista esseen kokoelma, jonka kirjoittajat käsittelevät äitiyttä ja vanhemmuutta monista eri näkökulmista. Kirjoittajat ovat enimmäkseen naisia, mutta mukana on myös kaksi miestä. Ihan jokaista näkökulmaa mukaan ei ole saatu, niin toteaa Pim... Lue koko vinkki »
Metsässä juoksee nainen

Elina Airio: Metsässä juoksee nainen

Metsässä juoksee nainen on Elina Airion esikoisteos. Kuuntelin Takakansi-podcastista kirjaa käsittelevän jakson ja sen perusteella tämä nousi kyllä ehdottomasti lukulistalle. Nyt kun kirja on luettu, en voi kuin hämmästellä, millaisen kirjan juuri luin. Kirjan pääosissa on kaksi naista. Nimetön päähenkilö työskentelee perhe­valmentajana yksityis... Lue koko vinkki »
Tyttöjen vuosisadat

Henna Karppinen-Kummunmäki: Tyttöjen vuosisadat : Lasten ja nuorten historiaa keskiajalta 1800-luvulle

Minkälaista oli menneisyydessä kasvaa tytöstä naiseksi? Tähän kysymykseen vastaa Tyttöjen vuosisadat, joka johdattaa tyttöjen elämään keskiajalta aina 1800-luvulle niin Suomessa, Pohjolassa kuin Britanniassa ja Ranskassakin. Henna Karppinen-Kummunmäki syventyy kirjassaan tyttöjen kasvatukseen ja koulutukseen, mutta myös huvituksiin ja ystävyyssuhte... Lue koko vinkki »