Kuinka rakastaa tytärtään

Hila Blum: Kuinka rakastaa tytärtään

Mitä tulee mieleen israelilaisesta kirjallisuudesta? Minulle ensimmäisenä David Grossman ja Lavie Tidhar, miksei myös Amos Oz tai Yuval Noah Harari. Vähänlaisesti kaunokirjallisuutta Israelista kuitenkin tulee Suomeen, joten Hila Blumin Kuinka rakastaa tytärtään kiinnitti huomion kustantajan kuvastossa jo siksi. Oli ilo myös havaita, että Minna Tuo... Lue koko vinkki »
Ilmajuuret

Sirpa Kyyrönen: Ilmajuuret

Runouden saralla monella tavoin ahkeroiva Sirpa Kyyrönen (s. 1978) on kirjoittanut tähän mennessä neljä runokokoelmaa, joista tämä kolmas palkittiin Tanssiva karhu -palkinnolla. Ilmajuuret on muodoltaan melko tavanomainen nykyrunokokoelma, ei mitään liian mutkikasta tai haastavaa, mutta sisältö herättää kyllä ajatuksia. Lämpeneminen repii kraatt... Lue koko vinkki »

Eero Huovinen: Äitiä ikävä

Helsingin emerituspiispa Eero Huovisen kaipauksen taival on pitkä. Seitsemänkymmentäviisivuotiaana hän toteaa, että kyllä, hänellä on äitiä ikävä. Tuolloin Aili-äidin kuolemasta on kulunut yli 65 vuotta. Lauri ja Aili Huovinen ehtivät olla naimisissa 11 vuotta, kunnes sairaus nujersi perheenäidin. Menetys oli Lauri-isälle valtava järkytys ja suruta... Lue koko vinkki »
Houreuni

Samanta Schweblin: Houreuni

Argentiinalaissyntyisen, mutta Saksassa asuvan Samanta Schweblinin esikoisteos Houreuni nousi omalle lukulistalleni Tähtifantasia-palkinnon lyhytlistalta. Mielenkiinto heräsi, lainasin kirjastosta ja luin kertaistumalla – sen verran lyhyestä ja vangitsevasta kirjasta oli kyse. Asetelma on poikkeuksellinen. Kirjan päähenkilöt ovat Amanda ja David... Lue koko vinkki »

Heini Saraste: Äidin kaipuu : Roman Deresin matka Etiopiasta Suomeen

Onnellinen lapsuus pienessä kylässä, isän horjuva terveys, joka lopulta johtaa kuolemaan ja siitä johtuva perheen paheneva talousahdinko. Lopulta raskaus ja lapset miehelle, joka lopulta ei kykene taloudellisesti auttamaan perhettään. Roman Deresin tarinan alku muistuttaa luultavasti lukemattomia muita etiopialaisnaisten tarinoita. Romanin ratkais... Lue koko vinkki »
Olimme kerran

Golnaz Hashemzadeh Bonde: Olimme kerran

”Silloin en tiennyt enkä ymmärtänyt, että mekin kuolimme sinä päivänä. Olimme kaksikymmenvuotiaita, mutta elämämme oli monin tavoin tullut päätökseen. Kaikki myöhemmin tapahtunut – lapsemme syntymä, pako, kaikki minun työvuoroni, kaikki ne tunnit töissä, kaikki – oli vain kömpelöä yritystä korvata se mitä menetimme silloin, sinä päivänä. Meidän oli... Lue koko vinkki »
Suleika avaa silmänsä

Guzel Jahina: Suleika avaa silmänsä

Vallankumous Venäjällä, synnytetään Neuvostoliittoa. Tuhannen kulakkia kyyditään härkävaunuissa Siperiaan. Junamatka kestää puolen vuotta – viimeisellä jokitaipaleella pitkin Jeniseitä proomu uppoaa ja lopulta perille pääsee vain kolmisenkymmentä junamatkan aloittanutta. Perillä ei ole mitään, pelkkää taigaa ja urmaa. Kaikki on aloitettava ... Lue koko vinkki »
Huone

Emma Donoghue: Huone

Tämän kirjan lukemista odotin paljon, mielenkiinto kirjaan oli suuri. Odotukset täyttyivät, vaikka alku olikin hieman hankalaa. Kesti muutaman sivun verran ennenkuin pääsin kärryille. Juuri viisi vuotta täyttäneen pojan näkökulmasta kirjoitettu tarina on täynnä omituisia vivahteita ja kirjoitusvirheitä. Pojan ajattelutapa, yksinkertaisuus ja isolla... Lue koko vinkki »