Jossain on aina päivä

Lotta Stenroos: Jossain on aina päivä

Onko tämä romaani nyt sitä autofiktiota? Tai vain kirjailijan elämästä vaikutteita saanut kirja, kuten takaliepeessä sanotaan? Miten ne määritellään, missä kulkee erottava linja? Koska kirjallisuuden opinnoistani on jo tovi, en uskalla vetää tällaisia viivoja. Sitä paitsi, siihen aikaan ei puhuttu mitään autofiktiosta… Joka tapauksessa tämä psyk... Lue koko vinkki »
Toisinaan valo hiipuu

Emma Sofianna Söderholm: Toisinaan valo hiipuu

Tuulikilta loppuu kolme vuotta kestänyt terapia. Uuden terapiajakson voisi saada viiden vuoden kuluttua, jos on akuutti tarve. Mutta onko ilman terapiaa ylipäänsä hengissä enää viiden vuoden päästä? Tuulikki on kaikkea muuta kuin hyvässä kunnossa, vaikka terapia onkin ohi. Arjen hallinta on palasina, masennus painaa päälle, paras ystävä Mikke on su... Lue koko vinkki »
Varjotajunta

Harry Salmenniemi: Varjotajunta

Runoilija ja novellisti Harry Salmenniemen esikoisromaani Varjotajunta meni minulta ensialkuun ohi – pitäisikö tästäkin olla kiinnostunut? Pian kirjan ilmestymisen jälkeen tuli selväksi että pitäisi. Sittemmin olen lukenut Texas, sakset -runokokoelman ja tutustunut Salmenniemen novelleihin, enkä lainkaan ihmettele, miksi Salmenniemi kiinnostaa kirj... Lue koko vinkki »
Pelon voima

Anna Tommola: Pelon voima : Miten ikiaikainen tunne ohjaa meitä

Pelko on kirjan aiheena näennäisen yksinkertainen. Kuten Anna Tommola kirjan alussa toteaa, arkijärjellä sanojen "pelko" ja "tunne" merkitykset tuntuvat päivänselviltä, mutta asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Pelon voima tarkastelee pelon tunnetta monipuolisesti neurologian, psykologian, historian ja sosiologian näkökulmista, ja matkan varrell... Lue koko vinkki »
Silmät tottuvat pimeään

Anne Rossi-Horto: Silmät tottuvat pimeään

Aloitan tämän kirjan esittelyn itsekkäästi omasta tilanteestani: jos makaa ikävässä kuumetaudissa sairaalassa toista viikkoa, olisi varmaankin hyvä valita lukemisekseen jotain kepeähköä, cozy crimea, pakinoita, tasaisia elämäkertoja. Mutta minä tein toisin, ja vaikka Anne Rossi-Horton kokoama teos itsemurhaan päätyneen pikkusiskonsa päiväkirjoista ... Lue koko vinkki »
Silmukka

Kimmo Lust: Silmukka

Kimmo Lustin sarjakuva alkaa saatesanoilla "satunnaisia muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta". Vaikka Lustin piirustustyyli on ensisilmäyksellä jopa herttaista, mistään onnellisista muistoista ei valitettavasti ole tällä kertaa kyse. Jo ensimmäinen muisto näyttää kuinka nuori Nipsu yrittää herättää sammunutta äitiään, ja toinen miten hän myöhemmin y... Lue koko vinkki »
Pakko

Tuukka Hämäläinen: Pakko : Kuinka OCD pakotti minut epäilemään kaikkea – ja mitä sitten tapahtui

Vessa, kirjasto, ovenripa, lainakirja, kengännauha – mikä likaisuus! Sähkölevy, vesihana, ulko-ovi – unohtuneet auki! Joitakin esimerkkejä, jotka saavat pakko-oireisen sekaisin. Ovenripaan koskeminen tietää, että edessä on vähimmillään kaksikymmenkertainen käsien-käsivarsienpesu, pahimmillaan suihkussakäynti sekä kaikkien vaatteiden vaihto ja... Lue koko vinkki »
Aivoblues

Anders Hansen: Aivoblues : miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin

Samaan aikaan kun Suomea rummutetaan maailman onnellisimmaksi kansaksi, Suomessa on valtavan paljon masennusta. Joku voisi kutsua sitä jopa kansallissairaudeksi. Samaan aikaan sairaudesta puhuminen on yhä pitkälti vaiettu asia. Hyvin vastaava tilanne on myös käynnissä Ruotsissa, jossa joka kahdeksannella aikuisella on resepti masennuslääkkeisiin. ... Lue koko vinkki »
Kaikki isäni tavarat

Riku Siivonen: Kaikki isäni tavarat

"--- huumeilla voi tuhota elämänsä, mutta toisaalta niin voi myös tuhota sielunsa menemällä viestintätoimistoon muutosagentiksi." Raiteen vieressä ajelua on keski-ikään ehtineen viestintämiehen elämä ollut: avioeroa, pelivelkoja, huumeita, lääkitystä, mielisairaalaa, terapiaa. Matkalla maalle huumeratti. Matkakohteena isältä perinnöksi jäänyt tu... Lue koko vinkki »
Trauma ja luonto

Harri Virtanen: Trauma ja luonto

Kertoja on tyypillinen suomalainen mies, joka pitää autoista ja kuluttaa surutta niin rahojaan kuin sitä myöten myös luonnonvaroja. Hän on kirjan kirjoittaja Harri Virtanen, jonka hetki metsäaukiolla herättää lopulta pohtimaan itseään ja sitä voiko viisikymppinen äijä muuttaa elämäntapaansa? Juuri henkilökohtaisuus tekee kirjasta entistä mielenk... Lue koko vinkki »
Viiltävät vuodet

Liisa Seppänen: Viiltävät vuodet : nuoren naisen selviytymistarina

Kerran hyökkäsin hoitajan päälle. Tarvittiin seitsemän aikuista pitelemään minua kiinni – yksi heistä oli todella iso mies – mutta tappelin vastaan kynsin hampain. Mistähän sitä voimaa tulikin? Kiljuin tunnin yhtä soittoa, ja minut laitettiin lepositeisiin rauhoittumaan. Sitä tapahtui toistuvasti, ainakin kahdeksan kertaa. Niin – tällaistakin vo... Lue koko vinkki »
Tuntemani maailma

Pauliina Vanhatalo: Tuntemani maailma

Luin Pauliina Vanhatalon essee- tai autofiktiotrilogian ensimmäisen osan Keskivaikea vuosi (2016), ja se kuvasi ansiokkaasti kertojan eli tässä tapauksessa kai kirjailijan kokemusta masennuksesta. Seuraava osa, keski-iän tuntoja lähestyvä Toinen elämä (2018) jäi minulta jostain syystä väliin, mutta tähän kolmanteen osaan tartuin innokkaasti, eikä s... Lue koko vinkki »
Paniikkiprinsessa

Moa Romanova: Paniikkiprinsessa

Tämä ruotsalainen sarjakuva sattui silmiin Aamulehdestä, jossa Liv Strömquist sitä kehui. Strömquistin kehut kelpaavat, joten Moa Romanovan ilmeisesti omaelämäkerrallinen sarjakuva pääsi syyniin. Lukeminen meinasi tosin tyssätä oitis, Romanovan piirrostyyli on minun makuuni aika järkky, isot pienipäiset hahmot ovat jonkinlainen mangan antiteesi ... Lue koko vinkki »

Panu Pihkala: Päin helvettiä? : Ympäristöahdistus ja toivo

Olohuoneissamme asuu ympäristövirtahepo. Jokin suuri olento on läsnä, mutta kaikki yrittävät olla puhumatta siitä ja näkemättä sitä. Ilmastonmuutos ja muut pienemmätkin ympäristökriisit vyöryvät päälle joka puolelta – ainakin jos virtahevon haluaa nähdä – mutta tilanne tuntuu välillä lohduttomalta ja ahdistavalta. Onko kaikki jo menetetty, voiko... Lue koko vinkki »

Miika Korkatti: Mahdotonta : Maailman kyseenalaisin self help -kirja silmänkääntäjältä, joka ei koskaan saanut elämäänsä kuntoon

Ota tästä selvää! Semmoinen säheltäjä. Selvä ADHD-tapaus. Sinne ja tänne menijä. Siinä ensimmäinen mietteeni taikuri Miika Korkatin kimpussa. Vuonna 1992 syntynyt pojankloppi jakamassa neuvoja elämänhallintaan! No eipä todella hyvältä haise. Eikä ihme, jos kaveri oli sanonut kuultuaan, että Miika työstää self help -kirjaa: "Laittaisit nyt vaikka... Lue koko vinkki »
Syyhy

Ellen Strömberg: Syyhy

Rebecka ei nuku, koska häntä kutittaa. Rystyset, eivätkö ne kutiakin hieman? Tiedän että haluatte niiden syyhyävän, toivotte että ihoani kihelmöi jälleen, että se rankaisee minua, ja tiedän että jos nyt liikutan jalkaa liikaa, sekin alkaa kutista. Rebecka kärsii syyhystään, joka alkoi keväällä, silloin kun se tapahtui, ja puhuttelee lukijaa kuin ... Lue koko vinkki »

Marko Hautala: Leväluhta

Suomalaisen kauhukirjallisuuden ykkösnimi Marko Hautala on julkaissut uuden teoksen. Tämä kantaa nimeä Leväluhta ja on Hautalan kahdeksas romaani. Leväluhdan keskipisteessä on lapsuudenkoti ja särkynyt perhe. Päähenkilöinä toimivat sisarukset Meeri ja Lari. Meeri hylkää oman perheensä ja palaa kotiseudulleen Pohjanmaalle. Siellä häntä odottavat ... Lue koko vinkki »
Nainen hytissä 10

Ruth Ware: Nainen hytissä 10

Ruth Waren ensimmäinen teos Synkän metsän siimeksessä oli trillerigenressä kelpo teos, jonka metsäinen ympäristö toi tarinaan oman tunnelmansa. Nyt suunnataan merille. Matkailutoimittaja Lo saa kutsun upealle luksusristeilijälle, jonka neitsytmatka on erinomainen tilaisuus nostaa omaa asemaa lehden toimituksessa. Lähtökohdat matkalle ovat kuiten... Lue koko vinkki »
O

Miki Liukkonen: O : Romaani

Miki Liukkosen järkälemäinen romaani lupaa alanimekkeessään olla "Yleispätevä tutkielma siitä miksi asiat ovat niin kuin ovat". Tavoitteet eivät siis selvästikään ole vaatimattomat. Takakannen hashtag-luettelo antaa osviittaa siitä, mistä kirjassa on kyse. Keskeisimmiksi aiheiksi nostaisin nykyajan ja neuroosit – niistä tässä kai lopulta on kyse... Lue koko vinkki »
Keskivaikea vuosi

Pauliina Vanhatalo: Keskivaikea vuosi : muistiinpanoja masennuksesta

Sanat ovat kirjailijalle kuuliaisia. Niinpä kirjailija menee psykiatrille valmiit lauseet mielessään; lääkärin olisi syytä ymmärtää, että hän tarvitsee lausunnon kuntoutukseen, eikä asioita tarvitsisi muuten liikoja hämmentää. Joudutaan nimittäin kovin hataralle maaperälle, kun kysymykset poikkeavat käsikirjoituksesta. Tunteet astuvat sanojen varpa... Lue koko vinkki »