Saatanallinen paniikki

Katri Ylinen: Saatanallinen paniikki

Yhdysvalloissa käynnistyi 1980-luvulla saatananpalvontaan liittyvä moraalipaniikki, joka sai alkunsa Lawrence Pazderin Michelle Remembers -kirjasta. Siinä Pazderin potilas (ja tuleva vaimo) Michelle Smith kävi läpi unohtuneita muistoja palauttavaa terapiaa, jonka seurauksena hän musiti joutuneensa seksuaalisen rituaalihyväksikäytön uhriksi. Tapaus ... Lue koko vinkki »
Korvaushoito

Hanna-Riikka Kuisma: Korvaushoito

Jos hän uskoisi Jumalaan, hän kiittäisi tästä lääkkestä, joka on antanut vapauden ensin kielen alle laitettavien resoriblettien, sitten filmeiksi sanottujen kalvojen sulattelusta. Kiitos irtoaa lääkkeen keksijöille myös siitä, ettei missään tarvitse enää hengata joka helvetin päivä, pahimmillaan viikonloppuisinkin. Kirjailija, taidekriitikko ja... Lue koko vinkki »
Death Metal

Mika Lietzén: Death Metal

Itselleni death metal on musiikkigenrenä aika vieras, hyvä kuin nimen tiedän. Eipä tuo onneksi haittaa, Mika Lietzénin sarjakuvassa Death metal perusasiat tulevat ummikollekin selväksi. Eletään vuotta 1992 ja Laura, Sane, Sonja ja Markus elävät perustamansa The Suffering -bändin alkuaikoja. Suomessa vallitseva pienen kylän meininki ei ehkä ole viel... Lue koko vinkki »
Bigmacbeth

Laura Laakso: Bigmacbeth

Laura Laakso on pakannut tähän kirjaan paljon ainesta. Nimestä löytyy jo kaksi viittauspistettä: sieltä löytyy Big Mac -hampurilainen ja Shakespearen Macbeth. Romaani on syönyt myös lasten balettiharrastuksen, Neuvostoliiton lopun ajan tunnelmia 1990-luvun alusta, syömishäiriöitä, kiusaamista ja vallankäyttöä lasten kesken, ongelmallisen äitisuhtee... Lue koko vinkki »
Marijan rakkaus

Joel Haahtela: Marijan rakkaus

Me synnyimme mielikuviemme myötä, ne olivat kirous ja lahja, ne tekivät meistä sen mitä olimme. Joel Haahtelan 15. romaanissa Marijan rakkaus päähenkilö matkustaa Helsingistä Italian Triesteen, jonka hän tietää olleen ihailemansa kirjailija Claudio Magris’n kotikaupunki. Siellä San Marco -kahvilassa Magris kirjoitti teoksiaan. Triestessä olivat... Lue koko vinkki »
Leviatan

Paul Auster: Leviatan

Ben Sachs kirjoitti nuorena miehenä yhden romaanin ja sittemmin hän teki monenmoisia muita kirjallisia töitä, kunnes hävisi kuvasta kokonaan. Kun kesäkuussa 1990 eräs mies räjäytti itsensä hengiltä, tietää Sachsin ystävä Peter Aaron, että toistaiseksi tunnistamaton uhri on varmasti Sachs, ja että nyt on kiire saada paperille se, mitä hän omasta mie... Lue koko vinkki »
Nainen minussa

Britney Spears: Nainen minussa

Halusin mennä piiloon mutta tahdoin myös tulla nähdyksi. Kumpikin tunne oli aito. Käpertyneenä kaapin kylmään pimeyteen tunsin itseni niin pieneksi, että voisin kadota. Mutta kun muut katsoivat minuun, tunsin muuttuvani joksikin toiseksi, sellaiseksi joka voisi hallita tilaa. Kun kajautin laulun valkoisissa sukkahousuissa, minusta tuntui kuin kaikk... Lue koko vinkki »
Huomenna, huomenna ja huomenna

Gabrielle Zevin: Huomenna, huomenna ja huomenna

Tämän kirjan metallinkiiltoinen kansi, jossa sateenkaarenkirjavan tekstin takana on Hokusain Suuri aalto, tuli tutuksi Instagramista jo alkuteoksen julkaisun myötä. Kun tämä suosikkikirja sitten julkaistiin suomeksi, nousi se vaivattomasti omalle lukulistalleni: aihe kiinnostaa, samoin se, miksi kirjasta on niin paljon kohistu. Gabrielle Zevinin... Lue koko vinkki »
Oranssi puutarha

Erja Tulasalo: Oranssi puutarha

Tämän kirjan päähenkilö on Maaru. Maaru on lestadiolainen ja niin ovat kaikki hänen kaverinsa, ystävänsä ja he pyörivät sanan kuulossa, nuorten tapahtumissa. Maaru yrittää olla samanlainen kuin kaikki muutkin, mutta kokee silti olevansa jotenkin outo. Sitten tulee Elisa. He alkavat tapailla, salaa ja milloin missäkin, hiekkarannalla, isän vanhas... Lue koko vinkki »
Manse : Markka-aika

Tommi Liimatta: Manse : Markka-aika

Tommi Liimatan omaelämäkerrallisten romaanien sarja on tuonut nuoren taiteilijan Jeppiksen, Jeppis 2:n ja Rollon kautta Tampereelle. Liimatta muuttaa avopuolisonsa kanssa Etu-Kalevaan kesällä 1996, ja tästä alkaa ainakin itselleni merkitysellisin vaihe Absoluuttisen Nollapisteen ja Liimatan luomistyön ja levytysten jatkumossa. Peräti 720-sivuinen t... Lue koko vinkki »
Kummallinen mieleni

Orhan Pamuk: Kummallinen mieleni

Mevlut muuttaa isänsä luo Istanbuliin 12-vuotiaana vuonna 1969 ja alkaa myydä isänsä ja setänsä tavoin kadulla jogurttia ja bozaa (mietoa turkkilaista alkoholijuomaa). Parikymppisenä serkkunsa häissä Mevlut kohtaa serkun morsiamen pikkusiskon silmät ja hänen kohtalonsa sinetöityy. Haltioitunut Mevlut lähettää valitulleen seuraavien vuosien mittaan ... Lue koko vinkki »
Yksinäisyyden jälkeen

Benedict Wells: Yksinäisyyden jälkeen

Jules on vasta 11-vuotias, kun hänen vanhempansa kuolevat onnettomuudessa. Kahden vanhemman sisaruksensa Martyn ja Lizin tavoin Jules passitetaan sisäoppilaitokseen, jossa hän on alkuun aivan yksin, kunnes hänen vierelleen lipuu Alva, punatukkainen tyttö, jonka yksi etuhammas on vähän vino. Alvasta tulee lähestulkoon koko elämä Julesille monen vuod... Lue koko vinkki »
Paratiisi on täällä ettekö te näe

Riikka Szalai: Paratiisi on täällä ettekö te näe

Herkkä. Hento. Miellyttävä. Lämmin. Lyyrinen romaani. Aloitanpa adjektiiviryöpyllä minäkin niin kuin aloittaa Riikka Szalai hellyyttä jakavan Paratiisi on täällä ettekö te näe -romaaninsa Unkarin Balatonin tienoilta, missä nuoripari hoitaa majataloansa Csárda Paprikaa ja odottaa esikoisen syntymää. On sen verran sykähdyttävää tekstiä, että va... Lue koko vinkki »
Slava

Pierre-Henry Gomont: Slava : After the Fall

Eletään 1990-lukua jossain päin Venäjää. Neuvostoliiton romahtaminen on jättänyt jälkeensä yhteiskunnan, jossa mikään ei ole pyhää ja kaikki on myytävänä. Tavallisille ihmisille taloudellinen kaaos on tragedia, mutta kunnianhimoisille ihmisille se on myös suunnaton mahdollisuus. Näiden menestyjien joukkoon halajaa myös Slava Segalov, kyyninen ex-ta... Lue koko vinkki »
Ruumis/huoneet

Susanna Hast: Ruumis/huoneet

Susanna Hastin omaelämäkerrallinen esikoisromaani Ruumis/huoneet nousi esille monista suunnista. Se ei yllätä, sen verran väkevästä teoksesta on kyse. Aihe ei ole helppo: Hast käsittelee teoksessa lapsena kokemaansa seksuaalista väkivaltaa. Katson tietokoneen valkoista ruutua. Nyt teen sen. Kaivan ruumiini muistista esiin jokaisen jäljelle jääne... Lue koko vinkki »
Läpileikkaus

Lydia Sandgren: Läpileikkaus

Ruotsalaisen Lydia Sandgrenin (s. 1987) esikoisteos voitti vuoden 2020 August-palkinnon. Sitä on myyty hurjan paljon ja se on saanut kriitikot lähes poikkeuksetta puolelleen. Tällainenhan on omiaan rakentamaan lukijallekin ennakko-odotuksia. Omaa suhtautumista kirjaan peilaa väistämättä sen yleiseen menestykseen. Läpileikkaus on melkoinen tiilis... Lue koko vinkki »
Koneen pelko

Noora Vallinkoski: Koneen pelko

Esikoisteoksellaan Perno Mega City huomiota herättäneen Noora Vallinkosken (s. 1981) toinen romaani Koneen pelko tapahtuu paljolti tehtaiden ympärille rakentuneessa Aukon lähiössä. Tehtaat ovat enimmäkseen jo ulkomailla. Työpaikkoja ei ole enää jäljellä, on vain epämääräinen toivottomuus ja juuttuminen tutuille seuduille. Nousu, kukoistus ja ala... Lue koko vinkki »
Yö kuuluu meille

Mariana Enriquez: Yö kuuluu meille

Viime vuonna ilmestyi ensimmäinen suomennos Mariana Enríquezilta, kun saimme nautittavaksemme novellikokoelman Mitä liekit meiltä veivät. Sen kauhunovellit hyödynsivät Argentiinan kipeää lähihistoriaa ja erilaisia kauhuaineksia. Kokoelma sai Suomessakin hyvän vastaanoton, muun muassa parhaan suomennetun teoksen Jarl Hellemann -palkinnon. Nyt novell... Lue koko vinkki »
Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Laura Haarala ja Antti Luukkanen: Aki Sirkesalo : Musiikki soi

Aki Sirkesalo oli yksi 1990-luvun vetovoimaisimmista kotimaisista pop-artisteista eikä hänen hittinsä ole vieraita ainakaan meille 1990-luvulla teini-ikää viettäneille. Sirkesalo perheineen on ihmisten mielissä kuitenkin ennen kaikkea Intian valtameren maanjäristyksen tapaninpäivänä vuonna 2004 aiheuttaman tsunamin uhrina ja siksi on hienoa, että L... Lue koko vinkki »
Klassikko

Kari Hotakainen: Klassikko

Tieteen termipankin mukaan autofiktio on "omaelämäkerrallisuutta ja fiktiota yhdistelevä laji, jossa kirjailija, kertoja ja päähenkilö ovat samannimisiä, vaikka teos määritteleekin itsensä fiktioksi esimerkiksi kansilehdellään". Ja kyllähän Kari Hotakaisen Klassikossa kyse on henkilöstä nimeltä Kari Hotakainen – vallankin kun mukana on yli kolmanne... Lue koko vinkki »