Radium Girls

Cy: Radium Girls

On vuosi 1918 New Jerseyssä ja radium on päivän sana. Hohtavalla tulevaisuuden ihmeaineella markkinoidaan vaikka minkälaisia tuotteita, ja monelle naiselle työpaikka radium-maalia hyödyntävässä kellotehtaassa tuntuu kaikin puolin hyvältä ja vaarattomalta diililtä. Harva kadunmies vielä ymmärtää radiumin todellisen luonteen ja mitä radioaktiivine... Lue koko vinkki »
Pariisin kirjakauppias

Kerri Maher: Pariisin kirjakauppias

On luultavasti ihan ensin pakko todeta vähän nolona, etten ole juurikaan lukenut Bazar-kustantamon romaaneja, koska olen tuominnut ne alusta loppuun sellaisiksi hyvän mielen kirjoiksi, jotka eivät juurikaan sovi synkälle persoonalleni. No, ehkäpä tämä Pariisin kirjakauppias oli jossain mielessä juuri sitä genreä, mutta onneksi tosi paljon muutakin:... Lue koko vinkki »
Pumpulienkeli

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli

”Isoäiti teki viisikymmentä vuotta töitä tekstiilitehtaassa. Yhdestäkään työpäivästä hän ei koko elämänsä aikana puhunut.” Pumpulienkeli alkaa näillä sanoin, ja se kertoo paljon ainakin tästä Susanna Alakosken isoäidistä, joka on kirjassa saanut nimen Hilda; Hilda otti nyky­aikaisen mittapuun mukaan aivan epäinhimillisiä ponnistuksia vaatineen t... Lue koko vinkki »
Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan

Katja Kaukonen: Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan

Kun kirja kertoo saaresta, jonne mielisairaat naiset lähetetään pois silmistä, mieleen tulee tietysti ensimmäisenä Seili. Kirjailija taikoo kuitenkin Seilille sisaren, Tiiralinnan, jonne 1920-luvulla vanhan luostarin tiloihin rakennetaan moderni hoitolaitos, jonne saadaan suljetuksi turhan levottomia naisia. Toki saarelle tarvitaan myös henkilök... Lue koko vinkki »
206 pientä osaa

Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa

Mikä koostuu 206 pienestä ja vähän isommasta osasta? Ihmisen luuranko, tietysti, ja luista tässä kirjassa puhutaankin monella tavalla. Alvar on poika, jonka äiti tekee yksinhuoltajana kansainvälistä uraa Helena Rannan jalanjäljissä oikeushammaslääketieteen alalla eli kiertelee kriisialueilla tunnistamassa kuolleita hampaistaan ja konferensseissa... Lue koko vinkki »
Alma

Merete Mazzarella: Alma : Edelläkävijän tarina

Aikamoinen edelläkävijä tämä Alma Söderhjelm (1870–1949) tosiaan oli – ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita, Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti, Suomen ensimmäinen naisprofessori. Itsenäinen nainen yliopistomaailmassa aikana, jolloin sellaista ei vain tehty. Merete Mazzarella on tarttunut Söderhjelmin elämään ja tiivistää sen hienosti na... Lue koko vinkki »
Kuokka ja kannel

Heikki Turunen: Kuokka ja kannel

Heikki Turunen on nyt paneutunut aiheeseen, jossa tuodaan esille Laatokan Karjalan ortodoksievakot. Kuokka ja kannel on ensimmäinen osa kaksoisromaanista, josta toinen osa on vasta tulossa. Heti alkuun saamme tutustua Manjaan, kauniiseen naiseen, joka tapaa miellyttävän rajavartijan, Sepon. Muuten ihan kiva, mutta Manjalla on jo mies, seppä Joho... Lue koko vinkki »
Mustat morsiamet

Sirpa Kähkönen: Mustat morsiamet

Olin jo aikaisemmin laittanut merkille Sirpa Kähkösen Suomen lähihistoriaan perustuvan Kuopio-sarjan ja sen saamat hyvät arvostelut, mutta vasta kun kuulin hänen jutusteluaan elokuisessa illassa, sain vihdoin aikaiseksi hakea teokset käsiini. Savonia-palkittu Mustat morsiamet on sarjan ensimmäinen, itsenäinen osa, ja se sijoittuu 1920- ja 1930-luvu... Lue koko vinkki »

Leena Parkkinen: Sinun jälkeesi, Max

Max ja Isaac syntyvät Saksassa siamilaisina kaksosina. He jakavat kaiken, paitsi luonteen ja osittain ulkonäön. He heräävät samasta vuoteesta, vaikka toinen ei ehkä nukukaan veljensä kanssa. Usein he kyllä rakastavat samaa naista. Elämä heittää heidät kauppatavaraksi, friikeiksi sirkuksiin, kummajaisiksi näytille ja jopa tanssimaan estradille, caba... Lue koko vinkki »