Suuri illusioni

Mika Waltari: Suuri illusioni

Olemme Mika Waltarin (1908–1979) miltei esikoisen parissa. 17-vuotiaana tapahtunutta Jumalaa paossa -tilaustyölipsahdustaan ei Mika halunnut mukaan laskea, tämän Suuren illusionin hyväksyi siinä ja siinä. Viimeiseksi suureksi kirjaksi Waltarilta jäi Ihmiskunnan viholliset -romaani (1964) kristittyjen vainoamisen ajoilta. Välissä ilmestyivät sen... Lue koko vinkki »
206 pientä osaa

Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa

Mikä koostuu 206 pienestä ja vähän isommasta osasta? Ihmisen luuranko, tietysti, ja luista tässä kirjassa puhutaankin monella tavalla. Alvar on poika, jonka äiti tekee yksinhuoltajana kansainvälistä uraa Helena Rannan jalanjäljissä oikeushammaslääketieteen alalla eli kiertelee kriisialueilla tunnistamassa kuolleita hampaistaan ja konferensseissa... Lue koko vinkki »
Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset

Lauri Mäkinen: Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset

Lauri Mäkisen esikoisteoksen nimi on sitaatti Matteuksen evankeliumista, jossa Jeesus ohjeistaa opetuslapsiaan. Viittaus on paikallaan, sillä kirja kertoo suomalaisista lähetyssaarnaajista 1920-luvun Ambomaalla. Älykkäät kuin käärmeet, viattomat kuin kyyhkyset on sekä historiallinen romaani että dekkari. Tarinan nykyhetkessä vuonna 1924 lähetyss... Lue koko vinkki »
Sinisen kuoleman kuva

Mikko Porvali: Sinisen kuoleman kuva

Tähän kirjaan tartuin oikeastaan toisen kirjan vuoksi: Porvalin Veri ei vaikene voitti Vuoden johtolanka -palkinnon, mutta eihän kirjasarjaa silti toisesta osasta aloiteta. Sinisen kuoleman kuvassa kiinnostavinta on sen puitteet: tapahtumat sijoit­tuvat 1920-luvun Viipuriin, jossa oikeustiedettä opiskellut, mutta poliisiksi päätynyt Jussi Kähöne... Lue koko vinkki »

Marko Hautala: Kirottu maa

Olen nauttinut Marko Hautalan teoksista suuresti. Kun Goodreads paljasti, että Hautalan esikoisteos on pienen Porvoon Julmapainon julkaisema Kirottu maa, piti kirjastoon laittaa oitis varaus ja kirja noutoon varastosta, jossa se majaili lukijaansa odottamassa. Kirottu maa sijoittuu 1920-luvun Berliiniin, jossa Alex Schullerin ura Sigmund Freudin... Lue koko vinkki »
Scarlatti

Robert Ludlum: Scarlatti

Eipä ollut Robert Ludlumin kirjallinen tuotanto tätä ennen tuttua. Kyselin kirjastossa suosituksia vakoojakirjallisuudesta (otan vastaan edelleen vinkkejä etenkin kylmän sodan vakoojakähinöistä) ja kirjastonhoitajat suosittelivat Ludlumia. Nappasin hyllystä tämän Ludlumin esikoisteoksen, koska alustahan on aina hyvä aloittaa. Ei ollut petty... Lue koko vinkki »
Mustapartainen mies herättää pahennusta

Olli: Mustapartainen mies herättää pahennusta

Suomalaisten humoristien historiassa yksi tärkeä luku on Väinö Nuortevalla (1889–1967), joka tunnetaan paremmin pakinoitsijanimellään Olli. Olli pakinoi vuodesta 1922 alkaen Uudessa Suomessa yli neljän vuosikymmenen ajan, ja jo sitä ennen hän kirjoitteli muiden muassa Ylioppilaslehteen. Kaikkiaan Olli kirjoitti urallaan käsittämättömät yli 13 000 p... Lue koko vinkki »
Kadonneiden muistojen kartta

Kim Fay: Kadonneiden muistojen kartta

Irene Blum on erikoistunut itämaisen kulttuurin tutkimukselle. Nousujohteinen ura Seattlen itämaisen taiteen museossa tyssää lupauksista huolimatta siihen, että kuraattoriksi valitaan joku muu, Irenen ansioista huolimatta. Irene on nainen ja vuosi on 1925, ei kai se sen kummempaa selitystä tarvitse. Irenen tukijalla ja eräänlaisella isähahmolla,... Lue koko vinkki »
Paluu Rivertoniin

Kate Morton: Paluu Rivertoniin

Vihdoinkin sain Paluun Rivertoniin luettua ja kyllä kannatti vaikka aikaa siihen meni. Kirjaan oli vaikea tarttua, ehkä siitä syystä, että aihe ja etenkin aikakausi todella kiinnostavat. Kertojana on Grace, joka on työskennellyt Rivertonin kartanon sisäkkönä ja sen jälkeen suvun tyttären kamarineitona ennen ja jälkeen ensimmäisen maailmansodan. ... Lue koko vinkki »