Puhun äänettömien puolesta kirjan kannessa on kohotettu käsi, joka puristuu nyrkkiin piikkilangan ympärillä.

Vladimir Tshernavin: Puhun äänettömien puolesta

– Avatkaa heti! Täällä on GPU. Huoneeseen tuli kolme miestä, kahdella GPU:n sotilaallinen univormu ja aseina revolverit, kolmannen ollessa punakaartilainen, kivääri olalla. Seisoin heidän edessään, ylläni yöpaita ja jalassa kangastohvelit. Vankeuskierre edessä. Tosi tarina, jonka ensimmäisen kerran julkaisi suomeksi Karisto vuonna 1936. Tied... Lue koko vinkki »
Tulenkantajat : Taiteilijat ja kaupunki

Juha Järvelä: Tulenkantajat : taiteilijat ja kaupunki

Tulenkantajat oli 1920–1930-luvuilla vaikuttanut hajanainen ja löyhä taiteilijaryhmä, joka vaikutti erityisesti pääkaupungin kulttuuripiireissä. Ryhmän identiteetti syntyi Tulenkantajat-lehden sivuilla 1920-luvulla ja lehden vuonna 1930 loppunut ilmestyminen päätti myös ryhmän aktiivisen olemassaolon. Suomalaiseen kirjallisuuteen ja taiteeseen ryhm... Lue koko vinkki »
Vuolle

Heidi Jaatinen: Vuolle

Luen Seura-lehdestä: "Hän kirjoittaa tarinasta palasia, fragmentteja sieltä täältä ja punoo vasta lopuksi niille sitovan juonen." Tykkään tyylistä: panee ajattelemaan ja eläytymään. Tapahtumien kronologia säntillistä: ei pahemmin poikkeamia ees sun taas. Aika kulkee eteenpäin kappaleittain, luku luvun perään, tapahtumajärjestyksessä. Mutta se mi... Lue koko vinkki »
Stalingradin viemärit

Sampo Terho: Stalingradin viemärit

Sampo Terho on poliittisen uransa jälkeen kirjoittanut kaksi historiallista romaania. Vuoden 2024 keväällä ilmestynyt Stalingradin viemärit pyrkii kirjailijan omin sanoin kuvaamaan ennen kaikkea sitä, "miten natsismi on mahdollista". Vankka historian tuntemus ja historiallisiin yksityiskohtiin paneutuminen näkyvät lopputuloksessa yhtäältä siinä, et... Lue koko vinkki »
Luotto

Hernan Diaz: Luotto

Luotto on monitahoinen romaani, jossa on neljä näkökulmaa samaan kertomukseen. Ensimmäisenä lukija kohtaa Harold Vannerin romaanin Saatavat. Se kertoo pohatta Benjamin Raskista ja tämän puolista Helenistä. Rask on erakkomainen tupakanviljelyllä vaurastuneen suvun vesa ja onnistunut kasvattamaan suvun varallisuutta ennennäkemättömiin suuruuksiin häi... Lue koko vinkki »
Kylmästi laskeva mies

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli "monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa" - "niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva". Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli... Lue koko vinkki »
The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Anna Neima: The Utopians : Six attempts to built the perfect society

Sana Utopia tulee kreikankielisestä sanoista 'ou-topos' ja 'eu-topos' joista ensimmäinen tarkoittaa paikkaa jota ei ole, ja toinen taas paikkaa joka on hyvä. Sanan keksijä ja utopisti Thomas More kritisoi aikansa yhteiskuntaa kuvaamalla romaanissaan Utopia ihanneyhteiskuntaa – samalla kuitenkin ajatellen, että oikeaa utopiaa on mahdotonta rakentaa.... Lue koko vinkki »
Pekurinen

Jarkko Räihä: Pekurinen

Arndt Pekurinen (1905–1941) on Suomen tunnetuin aseistakieltäytyjä. Hän oli vakaumuksellinen pasifisti, jonka näkemyksille ei nuoren kansakunnan viranomaisten silmissä ollut sijaa. Hänet tuomittiin vankeuteen kutsunnoista kieltäytymisen vuoksi, ja hän joutui Lapuan liikkeen kyydittämäksi. Lopulta Pekurinen teloitettiin toisen maailmansodan aikana. ... Lue koko vinkki »
Pumpulienkeli

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli

”Isoäiti teki viisikymmentä vuotta töitä tekstiilitehtaassa. Yhdestäkään työpäivästä hän ei koko elämänsä aikana puhunut.” Pumpulienkeli alkaa näillä sanoin, ja se kertoo paljon ainakin tästä Susanna Alakosken isoäidistä, joka on kirjassa saanut nimen Hilda; Hilda otti nyky­aikaisen mittapuun mukaan aivan epäinhimillisiä ponnistuksia vaatineen t... Lue koko vinkki »
Ennen kuin olimme sinun

Lisa Wingate: Ennen kuin olimme sinun

Jo kaksi vuotta New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla pysytellyt teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja, jossa kirjailija Lisa Wingate kertoo kahden eri aikaan elämänsä aloittaneen ihmisen kautta siitä, miten Memphisissä toimivan orpokodin toiminta muutti niin monen ihmisen elämän pysyvästi. Rill Foss on kaksitoista vuonna 1939,... Lue koko vinkki »
Häivähdys purppuraa

Alice Walker: Häivähdys purppuraa

Kersti Juvan tuotannon kartoittaminen johti tämän klassikon pariin. Pulitzerilla palkittu kirja on esiintynyt sekä rakastetuimpien että kirjastoissa haastetuimpien kirjojen listoilla. Siitä on myös Steven Spielbergin ohjaama elokuva, joka sai 11 Oscar-ehdokkuutta, mutta ei yhtään voittoa. Suomeksi tämä ei tainnut olla suurmenestys: vaikka suomennok... Lue koko vinkki »

Sanna Ryynänen: Meri Genetz : Levoton sielu

Kuvataiteen tuntemukseni on ehkä heikonlainen, mutta itse taiteilijoiden epäsovinnainen elämä on kiinnostanut aina. Luovuus on potentiaalia nähdä asiat toisin ja luoda uutta, ottaa riskejä ja rikkoa rajoja. Taiteellinen lahjakkuus on usein sekä rikkaus että riesa, herkkyyden ja vahvuuden ristiriitaa. En muista aiemmin Meri Genetzistä kuulleeni, mut... Lue koko vinkki »
Missä kuljimme kerran

Kjell Westö: Missä kuljimme kerran

Vuoden 2006 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto meni Kjell Westölle. Missä kuljimme kerran maalaa lavealla pensselillä nuoren Suomen kohtalonhetkiä vuoden 1905 suurlakosta sisällissodan kautta toisen maailmansodan kynnykselle asti. Lähes 600-sivuinen tiiliskivi tutkii kansakunnan kehitystä nuoren suomenruotsalaisen porvarisseurapiirin ja heidän ... Lue koko vinkki »

Pierre Lemaitre: Tulen varjot

Pierre Lemaitre voitti ensimmäiseen maailmansotaan ja sen jälkeisiin aikoihin sijoittuneella romaanillaan Näkemiin taivaassa Ranskan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Prix Goncourtin vuonna 2013. Hänen uusi romaaninsa Tulen varjot jatkaa itsenäisenä teoksena tuota tarinaa. On vuosi 1927, ja pankkiiri Marcel Péricourtin hautajaiset saavat dram... Lue koko vinkki »
Parkkilaiva Warma : Lajinsa viimeinen

Matti Jussila: Parkkilaiva Warma : Lajinsa viimeinen

Uudessakaupungissa rakennettiin vuonna 1922 parkkilaiva Warma, joka jäi lajinsa viimeiseksi. Se purjehti meriä Uudenkaupungin Laiva-Osakeyhtiön lipun alla, sitten ahvenanmaalaisen Gustaf Eriksonin laivastossa. Vuonna 1936 sen matka päättyi myrskyssa saatuihin vaurioihin. Warman vuonna 1930 tekemä purjehdus Foweystä kaoliinilastissa Genovaan ja s... Lue koko vinkki »
Kyyhkysinetti

Jaakko Yli-Juonikas: Kyyhkysinetti

Jaakko Yli-Juonikas on ollut antoisa tuttavuus kirjailijana. Neuromaani jäi tosin kesken, sen formaatti oli vain liikaa. Mutta Jatkosota-extrasta nautin ja näistä pienemmistä olen myös pitänyt. Kyyhkysinetin päähenkilö on Rauha Rautio, lyhytkasvuinen huutolaislapsi, joka kiertää talosta taloon, päätyen aina sinne, missä halvimmalla hinnalla suos... Lue koko vinkki »
Mekko meni taululle

Aila Meriluoto: Mekko meni taululle

Mekko meni taululle on riemastuttava kuvaus lapsuudesta ja nuoruudesta aikana, jolloin en ole itse ollut vielä mukana elämässä. Aila Meriluoto kertoo perheestään Savon sydämessä, isästä ja äidistä. Hän tutustuttaa lukijan sisareensa Sirkkaan, joka tuntuu olevan Ailan tuki ja turva. Lisäksi on ystäviä ja serkkuja ja heidän kanssaan leikkejä ja el... Lue koko vinkki »