Loiset

Kari Valto: Loiset

Olin odottanut tätä kirjaa ja kun sen sain, aloin heti lukea. Ensin tuli kuitenkin fiilis, että ei, en jaksa taas vuoden 1918 juttuja... Vaan mitä kävi? Loiset tempaisi minut mukaansa sellaiselle matkalle, että ei paremmasta väliä. Teksti on niin kertakaikkisen vetävää, että oli nautinto lukea sitä. Jos on lukenut Kari Valton edelliset Pajarit-s... Lue koko vinkki »

Virva Liski: Vankileirin selviytyjät : Tuhat naista Santahaminassa 1918

Miksi lähes kaikki naiset selviytyivät hengissä kesällä vuonna 1918 kolmisen kuukautta kestäneeltä Santahaminan vankileiriltä? Kirja kartoittaa punavankien selviytymisen syitä. Aika monta keskitysleirikuvausta on tullut luetuksi, mukana myös suomalaisleiriltä, kuten Heinäveden seudulta Joni Joutjärven Valvojana naisten erityistyöleirillä -kirjad... Lue koko vinkki »

Seppo Aalto: Kapina tehtailla : Kuusankoski 1918

Kapina tehtailla oli odotettu teos, ainakin täällä Kymenlaaksossa. Heti sen ilmestyttyä siitä puhuttiin ja kohistiin ja tuntui, että kaikki haluavat sen lukea. Törmäsin usein ihmisiin, jotka puhuivat kirjasta ja nimenomaan siitä, mitä siinä kerrotaan. En yhtään ihmettele. Kirjan tapahtumista on yli sata vuotta, mutta vielä ne kaikki vuoden 1918 jul... Lue koko vinkki »
Sinä vuonna 1918

Mike Pohjola: Sinä vuonna 1918

Mike Pohjola lähestyy vuotta 1918 raikkaasta näkökulmasta. Suoran romaanikerronnan sijasta Sinä vuonna 1918 on "Valitse oma seikkailusi"-kirja, eli oikeastaan peli. Lähtökohta on aina sama: olet köyhä huutolaislapsi 1900-luvun alussa. Sinut kaupataan parhaan tarjouksen tehneelle (eli sille, jolle riittää pienin määrä rahaa, jotta tarjoaja suostu... Lue koko vinkki »
Kovaa aikaa

Paavo Järvinen: Kovaa aikaa

Paavo Järvisen Kovaa aikaa on taas uusi sisällissotakuvaus, mutta teoksella on keskimääräistä mielenkiintoisempi tausta. Vaikka se ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2017, se on paljon vanhempaa perua. Kirja on kirjoitettu jo 1950-luvun loppupuolella. Vuonna 1958 menehtynyt Järvinen kertoo teoksessa oman tarinansa. Vuonna 1900 syntynyt Järvinen ... Lue koko vinkki »
Veriruusut

Anneli Kanto: Veriruusut

Sisällissodassa punaisten puolella taisteli myös naisia. Sota tarjosi naisille uudenlaisia vapauksia: tehdastyöläinenkin saattoi saada vaikutusvaltaa ja mahdollisuuksia – ja olihan se vapauttavaa pukea ensimmäistä kertaa housut jalkaan. Vallankumous vei sorrettuja ja syrjittyjä mukanaan ja vaikka monet punaisten ajamista asioista ovat nykyajan S... Lue koko vinkki »
Lahtarit

Anneli Kanto: Lahtarit

Anneli Kanto löysi isoisänsä Tampereen Vapriikin Tampere 1918 -näyttelystä kuvasta, jossa on Ilmajoen suojeluskuntalaisia kirkon portailla Tampereen valtauksen jälkeen. Kuva jäi mietityttämään, eikä tutkimustyökään auttanut: Kanto ei tiedä, mitä isoisälle sotaretkellään kävi. Kirjailijan oli siis syytä tehdä työtään, eli kuvitella. Lahtarit kert... Lue koko vinkki »
Vasalli

Samuli Antila: Vasalli

Vasalli kertoo Anton Viinikankaasta, joka osallistuu vuonna 1918 taisteluihin Tampereesta valkoisten puolella. Viinikangas joutuu taisteluun Kalevankankaan hautausmaalla ja on jo kuolla, mutta havahtuu kuitenkin. Anton napataan taistelun jälkimainingeissa mukaan salaperäisen veljeskunnan toimintaan. Veljeskunta suhmuroi historian kulisseissa ja ... Lue koko vinkki »
Luotsin tarina

Joni Skiftesvik: Luotsin tarina

Aulis Kurtti oli vasta 17-vuotias nuorimies, kun hän liittyi vapaaehtoisena Oulua valtaamaan lähteneeseen valkoiseen armeijaan. Kaupunkitaisteluiden raivotessa hän ampuu yhden laukauksen, mutta se laukaus tulisi vainoamaan häntä vuosikaudet. Tilinteon hetki menneisyyden kanssa koittaa kymmenkunta vuotta myöhemmin, kun luotsiksi kouluttautunut ja pe... Lue koko vinkki »
Kuusi kuolemaantuomittua

Olli Korjus: Kuusi kuolemaantuomittua

Syyskuussa 1918, kansalaissodan jo päätyttyä aikaa sitten, vietiin Suomenlinnan päävartiosta kuusi miestä Kustaanmiekan valleille. Siellä heidät teloitettiin. Keitä nämä miehet olivat? Miksi juuri he joutuivat teloitetuiksi? Tekijä käsittelee kaikkien kuuden miehen taustaa kotioloissa sekä sitäkin toimintaa, josta heidät oli tuomittu. Hän pyrkii... Lue koko vinkki »

Antero Jyränki: Kansa kahtia, henki halpaa : oikeus sisällissodan Suomessa?

Pitkän uran oikeusoppineena sekä tutkijana että virkamiehenä toiminut Antero Jyränki on laatinut erittäin mielenkiintoisen teoksen. Pääkysymyksenä hän tarkistelee sitä, mitä oikeudelle – sellaisena kuin se ennen kansalaissotaa tunnettiin – tapahtui vuoden 1918 tapahtumien aikana sekä sen jälkeen. Mitä oikeudelle tapahtui vihollisuuksien alkaessa ka... Lue koko vinkki »
Nainen punainen

Rosa Meriläinen: Nainen punainen

Rosa Meriläisen, tunnetun poliitikon ja kirjoittajan, ensimmäinen romaani on lajissaan yllättävänkin hyvä ja valottaa kansalaissotaa naisen näkökulmasta melko poikkeuksellisella tavalla. Helmi Johansson on idealisti, ensimmäisen naiskaartin päällikkö ja hän tekee kaikkensa aatteen eteen. Hän on organisoija, joka saa tytöt mukaan punakaartiin pel... Lue koko vinkki »
Moreeni

Lauri Viita: Moreeni

Miksi ihmeessä vierastan klassikoita? Miksi luulen, että niissä on kynnys jotenkin korkealla? Ei niitä yleensä turhaan ole korotettu jalustalle. Lauri Viidan Moreeni kertoo Tampereen pittoreskin kaupunginosan, Pispalan synnystä ja alkuaikojen elämästä. Pääosassa on Niemisen perhe, joka muuttaa Tampereelta tehtaan yhteiskeittiöasunnosta omaan tal... Lue koko vinkki »
Valkoisten vankina

Pekka Railo: Valkoisten vankina

Alaotsikoltaan Päiväkirja Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä 1918. Pekka Railo (1888–1975) kirjoitti muistelmansa Kokkolan ja Tammisaaren punavankileireiltä alunperin 1950-luvulla. Tuolloin hän yritti saada kirjaa julkaistuksi, mutta kustantajaksi ehdolla ollut Tammi hylkäsi sen liian epäkaupallisena. Kirjan toimittanut Pekka Tuomikoski ... Lue koko vinkki »

Pertti Haapala ja Tuomas Hoppu (toim.): Sisällissodan pikkujättiläinen

Jo kirjan nimeen sisältyvä sana sisällissota antaa viitteen siitä, mitä sisällys parhaimmillaan on. Alan johtavat asiantuntijat kertovat puolueettomasti sisällissodan syttymisen syistä, pahimmista taisteluista, sodan ohella tapahtuneesta punaisesta ja valkoisesta terrorista, muun muassa vankileireistä sekä sodan jälkeisestä ajasta, suomalaisesta ku... Lue koko vinkki »
Troikka

Jari Tervo: Troikka

Tampereen punainen puolustus romahtaa keväällä 1918. Punakaartilaisten Eljas Rossin, Herman Hevoskosken ja Juliska Viskarin on lähdettävä pakomatkalle Mannerheimin valkoisten joukkojen tieltä. Matka johtaa Viipurin kautta vallankumouksen vyöryissä yhä olevaan Neuvosto-Pietariin, jossa kymmentuhatpäinen suomalainen punapakolaisjoukko huomaa joutunee... Lue koko vinkki »