Kädet

Heikki Kännö: Kädet

Heikki Kännö on kirjoittanut jo useita kirjoja, jotka kulkevat suurin piirtein samoilla laduilla: niissä yhdistyvät historialliset aiheet ja todelliset henkilöhahmot, esoteeriset elementit ja unenomaiset käänteet. Tällä kertaa keskeisenä todellisena hahmona on kirjan kanteen omakuvallaan päässyt taidemaalari Egon Schiele (1890–1918). Schiele oli ri... Lue koko vinkki »
Hulanjoen tarinat

Xiao Hong: Hulanjoen tarinat

Tässäpä on kirja, jonka olisin helposti ohittanut, ellen seuraisi suomentaja Rauno Sainion tekemisiä Instagramissa. Harvaa suomentajaa tulee näin seurattua, mutta seuraamalla Sainiota saa samalla lähes täysin kattavan näkökulman kiinasta suomennettaviin kirjoihin. Hulanjoen tarinat on pienen Punos-kustantamon julkaisu ja siksikin jäisi herkästi huo... Lue koko vinkki »
Ruttoyöt

Orhan Pamuk: Ruttoyöt

Vuonna 1901 puhkeaa ruttoepidemia Välimerellä Mingerin saarella Kreetan ja Rodoksen välimaastossa. Osmanivaltakunnan sulttaani Abdülhamit lähettää saarelle terveysasiain ylivalvojansa, kemisti Bonkowski paššan apulaisineen, alkavaa epidemiaa tartuttamaan, mutta hyvin pian saarelle saapumisensa jälkeen Bonkowski pašša murhataan. Sulttaani määrää hän... Lue koko vinkki »
Kylmästi laskeva mies

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä ja Seppo Tiihonen: Kylmästi laskeva mies : talousvaikuttaja Risto Rytin elämä

Rytin toimet ja valinnat herättivät kirjoittajassa ihmettelyä, koska ne eivät sopineet siihen kuvaan, joka hänestä oli "monilla tahoilla Ruotsissa ja myös Suomessa" - "niin kylmä, niin realistinen, niin vapaa kaikesta tunneperäisestä ajattelusta, niin selkeästi laskelmoiva". Eikä tämä arvio ollutkaan täysin perusteeton, kirjoittaja myönsi. Ryti oli... Lue koko vinkki »
Nuolen sinua hellästi

Virginia Woolf: Nuolen sinua hellästi : kirjeitä 1900–1909

Nuolen sinua hellästi – onpas provokatiivinen kirjan nimi! Mitähän pornoa tämä lieneekään? Ei sentään, kysymyksessä on kuuluisan kirjailijan Virginia Woolfin (1882–1941), syntyjään Stephen, pieni mutta mielenkiintoinen kirjekokoelma kirjailijan nuoruuden vuosilta. Kirja on siinäkin suhteessa mielenkiintoinen, että se valottaa kirjailijan elämää ... Lue koko vinkki »
Paluu Junkkarille

Tarja Jussila: Paluu Junkkarille

Kun pari vuotta sitten luin Tarja Jussilan ensimmäisen kirjan Torpparin tytär Anjalan Junkkarilta, niin oli hienoa saada nyt jatko-osa käsiin ja lukea, mitä siellä tapahtui sen jälkeen, kun päähenkilö Liisa oli tavannut Karl Oskarin. Paluu Junkkarille alkaa siitä, kun Liisa Antintytär ja Karl Oskar Örling vihitään Anjalan kirkossa. Jotenkin oli ... Lue koko vinkki »
Tulirinta

Anna Kortelainen: Tulirinta

Kun tässä taannoin luin Enni Mustosen koko Syrjästäkatsojan tarina -sarjan, niin jopas alkoi kiinnostaa historian henkilöt. Vielä kun väkersin Albert Edelfeltin Kuningatar Blanka -aiheisen palapelin kimpussa tuskastuttavan kauan, niin mikäs sen mielenkiintoisempaa kuin saada luettavakseen Anna Kortelaisen kirja Tulirinta, joka kertoo Albert Edelfel... Lue koko vinkki »
Alma

Merete Mazzarella: Alma : Edelläkävijän tarina

Aikamoinen edelläkävijä tämä Alma Söderhjelm (1870–1949) tosiaan oli – ensimmäisiä suomalaisia naisylioppilaita, Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti, Suomen ensimmäinen naisprofessori. Itsenäinen nainen yliopistomaailmassa aikana, jolloin sellaista ei vain tehty. Merete Mazzarella on tarttunut Söderhjelmin elämään ja tiivistää sen hienosti na... Lue koko vinkki »
The Road

Jack London: Kulkurielämää

Näin YLE:n esittämän dokumenttisarjan suosikkikirjailijastani Jack Londonista, nimeltä Historia: Jack Londonin tarina: Seikkailijasta maailmankuuluksi kirjailijaksi, josta sain paljon uusia lukuvinkkejä, kuten tämän vuonna 1907 julkaistun kirjan Kulkurielämää. Kyseinen teos on omaelämäkerrallinen kertomus Londonin kokemuksista kulkurina. Kirja e... Lue koko vinkki »
Sokeisto

Tapani Tolonen: Sokeisto

On vuosi 1905, ja Suomen suuriruhtinaskunnassa kuohuu. Kansalaiset vaativat oikeuksiaan yleislakolla venäläisten esimerkin mukaan, mutta eri ryhmittymien ristiriidat alkavat nousta pintaan ja olot muuttuvat sekasorroksi. Kansa ei ehkä olekaan ihan niin yhtenäinen kuin ensin tuntuu. Käsivarsinauhojen värejä on useampia. Esikoiskirjailija Tapani Tolo... Lue koko vinkki »
Koreuden tähden

Eila Pennanen: Koreuden tähden

Koreuden tähden on suoraa jatkoa Himmun rakkaudet -kirjalle. Himmulla on nyt mies, Huugo, jonka rouvana hän elelee Nalkalassa. Mies käy töissä, Himmu viettää kotirouvan elämää, työ Varosen fasterin kaupassa on takana. Nuoren rouvan elo ei ole aivan huoletonta. Päänvaivaa tulee anopista ja Huugon siskosta Ainosta, jotka molemmat pyörivät Himmun j... Lue koko vinkki »
Himmun rakkaudet

Eila Pennanen: Himmun rakkaudet

Himmu eli Hilma on torpparin tytär, joka lähetettiin jo kymmenvuotiaana kotoaan Tampereelle, isän sisaren kasvatettavaksi. Fasteri Varonen on kauppiassäätyyn noussut ankara nainen, joka ei oikeastaan haluaisi Himmua vaivoikseen, mutta ottaa kuitenkin. Koulutkin jäävät puheista huolimatta käymättä ja Himmu päätyy 14-vuotiaana Varosen kauppaan myy... Lue koko vinkki »
Täällä Pohjantähden alla

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla

"Alussa olivat suo, kuokka — ja Jussi." Kaikki tietävät, kuinka alkaa suomalaisen kirjallisuuden yksi tunnetuimmista kulmakivistä, Väinö Linnan huikea torpparitrilogia Täällä Pohjantähden alla. Alkulauseesta hämäläisellä suolla on lähes sadan vuoden matka läpi kansallisten merkkipaalujen ja kipupisteiden rauhalliseen kesähäiden idylliin kotoisel... Lue koko vinkki »