Valtioaamun aika

Kristiina Kalleinen: Valtioaamun aika : Suomen suuriruhtinaskunta 1809-1863

Suomen historian ajanjakso 1800-luvun alusta 1860-luvulle jää yleensä sitä seuranneen 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun muutoksen ja murrosten jalkoihin. Laajempi kiinnostus johtaa myös kattavampaan kirjalliseen tuotantoon ja siksi 1800-luvun alkupuoliskoa käsittelevää tietokirjallisuutta on myös huomattavasti vähemmän saatavilla kuin isoja mulli... Lue koko vinkki »
Kenen Kalevala?

Juha Hurme: Kenen Kalevala?

Elias Lönnrot sommitteli Kalevalan, mutta onko Kalevala totuus suomalaisesta muinaisperinteestä? Kirjailija Juha Hurmeella on tähän selkeä vastaus: ei ole. Kalevala on huolellisen pohjatyön tehneen taiteilijan erinomainen taideteos, kansallisen identiteetin ja nousevan suomalaisen kulttuurin kivijalaksi syystäkin korotettu eeppinen runoelma, mutta ... Lue koko vinkki »
Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt : Suomen Tesla

Tämä kirja kiinnosti, koska Tigerstedtin suku vaikuttaa Kouvolan Elimäellä. On kuin olisimme jotenkin "tuttuja" ja ainahan on tiedettävä, miten naapurilla menee. Lisäksi minua on aina harmittanut, kun joku ei eläessään saa mitään kunnioitusta ja saa tekosistaan mainetta vasta kuoleman jälkeen. Kukaan ei siis oikein tiennyt, kuka suomalainen keks... Lue koko vinkki »
Tunteiden palo

Hannu Salmi: Tunteiden palo : Turku liekeissä 1827

Yksi Suomen historian dramaattisista hetkistä koettiin 4. syyskuuta 1827, kun suurin osa Turun kaupunkia paloi maan tasalle. Tapahtuma paitsi järkytti aikalaisia, myös hävitti ison osan Suomen kirjoitettua historiaa, sekä siirsi Suomen poliittista ja kulttuurista painopistettä entistä vankemmin Helsinkiin. Kulttuurihistorijoitsija Hannu Salmi sy... Lue koko vinkki »
Minun oopperani

Minna Lindgren: Minun oopperani : Epätäydellinen historia

Minna Lindgren on paasannut jo vuosikaudet maailman parhaassa radio-ohjelmassa, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmässä, milloin mistäkin klas­sisen musiikin teemasta, mutta yksi aihepiiri on hänelle ylitse muiden, ja se on ooppera. Ooppera syntyi vuoden 1600 tietämillä ja kehittyi vähitellen koko kansan sirkushuviksi ollen suosionsa huipulla 1... Lue koko vinkki »
Olisit villiä villimpi

Helena Ruuska: Olisit villiä villimpi

Jälleen yksi upea teos naisesta, joka jäi tunnetun miehensä varjoon. Mary Gallen-Kallela (1868–1947, os. Slöör) oli Axel Gallen-Kallelan (1865–1931) vaimo ja heillä oli hieno suhde. Koko kirja alkaa siitä, kuinka he tapasivat, tutustuivat, olivat salakihloissa ja kirjeenvaihdossa ja miten rakastuneita. Vaan kun Axel oli Pariisissa ja Mary Suomes... Lue koko vinkki »
Kahlitut

Kalle Kananoja: Kahlitut : Orjuuden historiaa Amerikan mantereella

Orjuudesta on kirjoitettu paljon, erityisesti taloudellisesta näkökulmasta. Kalle Kananojan kirjan painopiste eroaa hieman totutusta, sillä se keskittyy enemmän sosiaalihistoriaan ja orjien kokemusmaailmaan. Tähän liittyy myös paljon yllätyksiä. Niin huono kuin orjien asema olikin, orjuutta onnistuttiin silti vastustamaan monin keinoin, ja orjat ky... Lue koko vinkki »
Leo Tolstoi

Maksim Gorki: Leo Tolstoi

Alansa da Vinci, Michelangelo, Einstein tai kuka tahansa suvereeni, nero. Ateisti Maksim Gorki huudahtaa: "Tuo mies on Jumalan kaltainen!" Leo Tolstoi (1828–1910) Jasnaja Poljanasta. Aatelimies, joka ajanoloon häpesi vaurauttaan, etuoikeuksiaan ja ryhtyi suutariksi. Lopulta pakeni tiluksiltaan, mutta kuoli pian paettuaan. Alansa nero siis... Lue koko vinkki »

Edward Ball: Vereen kirjoitettu : Plantaasin orjat ja isännät

Englantilainen Elias Ball saapui Etelä-Carolinaan vuonna 1698 mehevän perinnön perässä, johon kuului plantaasi ja kaksikymmentä orjaa. Alun perin pennitön Elias osasi hyödyntää tilaisuutta kun sellaisen näki, ja hänestä tulikin lopulta kokonaisen orjadynastian kantaisä. Ballin suku omisti orjia kaikkiaan 167 vuotta, ja sinä aikana heillä oli parhai... Lue koko vinkki »

Hallie Rubenhold: Viisi : Viiltäjä-Jackin tuntemattomat uhrit

Onkohan kenestäkään murhaajasta kirjoitettu niin paljon kuin Viiltäjä-Jackistä? Aiheesta tuntuu löytyvän loputtomasti kirjallisuutta, mutta siitä huolimatta eräs seikka murhiin liittyen on jäänyt omituisen vähälle huomiolle – nimittäin itse uhrit. Itse muistan lukeneeni uhreista oikeastaan vain sen, että he olivat prostituoituja, mutta Hallie Ruben... Lue koko vinkki »

Karoliina Suoniemi: Tehdaskaupungin lapset

Viime vuonna Karoliina Suoniemeltä ilmestyi mainio tietokirja Ihan oikeat viikinkiajan lapset. En varsinaisesti odottanut kirjalle jatkoa, joten Tehdaskaupungin lapset tuli oikein mukavana yllätyksenä. Tällä kertaa liikutaankin sitten varsin erilaisissa oloissa, 1800-luvun ja 1900-luvun alun teollistumisen vanavedessä. Suoniemi tuo hyvin esille ... Lue koko vinkki »

Mikko Moilanen: Suomen pyövelit

Suomen historiasta löytyy lukuisia ammattiryhmiä, jotka ovat jo aikaa sitten siirtyneet manan majoille. Harva niistä on kuitenkaan jäänyt yhtä lailla mielikuvitusta kutkuttamaan kuin pyövelin ammatti. Millaisista rikoksista joutui entisaikoina vastaamaan hengellään ja miten pyövelit itse elivät ja millä tavalla ympäröivä yhteiskunta oikein suhtautu... Lue koko vinkki »

Jouni Tikkanen: Lauma : 1880-luvun lastensurmat ja susiviha Suomessa

Vuonna 1880 alkoi Turun seudulla tapahtua kummia. Kaikki alkoi siitä, kun kahdeksanvuotias Karl Johan Hörnberg lähti heittämään talon taakse vanhaa pesuvettä. Poika ei kuitenkaan palannut takaisin arkiselta toimitukseltaan, ja pian naapurit tulivat kertomaan nähneensä paikalta juosseen kaksi sutta, jotka olivat kantaneet suussaan jotain. Tapaus ei ... Lue koko vinkki »

Ian Bostridge: Winterreise : Schubertin Talvinen matka

Winterreise on Franz Schubertin tunnetuimpia teoksia. Vain 31-vuotiaana kuollut säveltäjäsuuruus viimeisteli Wilhelm Müllerin runoihin sovitetun 24-osaisen Liederkreisin eli laulusarjan kuolinvuoteellaan. Winterreise on syvällinen ja monimutkainen taideteos, joka on kiehtonut laulajia ja pianisteja sekä kuulijoitaan kohta jo 200 vuoden ajan. Se ker... Lue koko vinkki »
Mitä Minna Canth todella sanoi?

Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi?

Minna Canth on ollut kovasti tapetilla viime vuosina. Itsekin luin Minna Rytisalon Rouva C.:n, jonka jälkeen mieli teki tutustua tarkemmin Canthin elämään. Suvi Ahola valaisee tässä kirjassa Canthin ajattelua erilaisista yhteiskunnallisista kysymyksistä Canthin omien kirjoitusten pohjalta. Canth oli kuitenkin aivan toisen ajan ihminen, eikä hän va... Lue koko vinkki »