Suomalaiset keisarillisessa Kiinassa

Juhani Mailasalo: Suomalaiset keisarillisessa Kiinassa

Suomalaiset keisarillisessa Kiinassa yllättää jo heti ensi vilkaisulla. Jostain syystä odotin kirjan olevan ohut kirjanen, ehkä ajatellen ettei tällaisesta aiheesta yksinkertaisesti löydy niin paljon kerrottavaa. Kuinka väärässä voikaan olla. Juhani Mailasalo kuljettaa yli 500-sivuisessa kirjassaan lukijan 1700-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun,... Lue koko vinkki »
Kohtalona Ruotsinsalmi

Johanna Aartomaa, Maarit Laitala, Vilma Lempiäinen ja muut (toim.): Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä

Kotkan Merikeskus Vellamossa pidettiin vuonna 2023 kiitelty näyttely Kohtalona Ruotsinsalmi : Tutkimuksia pintaa syvemmältä, joka jäi valitettavasti minulta näkemättä (päivitys 22.1.2024: näyttely on avoinna 17.1.2027 asti). Onneksi näyttelyn yhteydessä julkaistu samanniminen kirja paikkaa tilannetta, sillä teos osoittautui poikkeuksellisen erinoma... Lue koko vinkki »
The Wager

David Grann: The Wager : A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder

Tammikuun 27. päivä 1742 heikkokuntoinen vene saapui Brasilian rannikolle. Aluksen sairas ja surkeisiin rääsyihin pukeutunut miehistö kertoi tulevansa 4000 kilometrin päästä Patagonian rannikolla sijaitsevalta saarelta, minne heidän laivansa Wager oli haaksirikkoutunut edellisenä vuonna. Miesten pelastautumista juhlittiin ihmeenä, mutta ilo osoit... Lue koko vinkki »
Elolliset

Iida Turpeinen: Elolliset

Tätä kirjaa en pystynyt päästämään käsistäni ennen viimeistä lausetta. Kirja vangitsee, saa ihastumaan, vihastumaan, tuntemaan, ajattelemaan, pohtimaan, hyvällä tavalla hengästymään… Tämä on Kirja!  Iida Turpeinen voitti lyhytproosateksteillään J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2014, nyt hän valmistelee väitöskirjaa luonnontieteiden ja kirja... Lue koko vinkki »
Maggie, eli kuinka jano tyydytetään

Terhi Tarkiainen: Maggie, eli kuinka jano tyydytetään

Terhi Tarkiainen on kirjoittanut jo kolme 1700-luvulle sijoittuvaa tieteenfilosofisia aineksia hyödyntävää kuumaa romanttista viihdekirjaa. Kittyssä apteekkari sekoitteli lääkkeitä, Emilyssä ihmeteltiin sähköisiä ilmiöitä ja nyt Maggiessa ollaan parantavien vesien äärellä. Kirjan pääosassa ovat kaksoset Maggie ja Richard Wayward. He ovat orpoja ... Lue koko vinkki »
Suomaa

Maria Turtschaninoff: Suomaa

Tähän mennessä Maria Turtschaninoff on minulle ollut pääasiassa oivallinen fantasiakirjailija. Arra, Anaché ja Maresi ovat olleet erinomaisia. Turtschaninoffin uusin teos Suomaa sisältää sekin pieniä fantastisia elementtejä, mutta sijoittuu kuitenkin meidän maailmaamme. Lisäksi Suomaa on suunnattu aikuislukijoille, eikä ole nuortenkirja. Suomentaja... Lue koko vinkki »
Golden boy

Michael Ross: Golden boy : Beethoven’s Youth

Ludwig van Beethoven oli aikakautensa suurin säveltäjä, mutta kuka hän oli ennen kuin hänestä tuli "Beethoven"? Michael Rossin sarjakuva kertoo Beethovenin nuoruusvuosista aina vuoteen 1795 asti, jolloin Beethoven esiintyi ensimmäisen kerran Wienissä julkisesti, ja jonka jälkeen hänen hänestä tuli kaupungin johtava pianisti. Kuten sarjakuvan nim... Lue koko vinkki »
Minun oopperani

Minna Lindgren: Minun oopperani : Epätäydellinen historia

Minna Lindgren on paasannut jo vuosikaudet maailman parhaassa radio-ohjelmassa, eli Maisteri Lindgrenin musiikkiesitelmässä, milloin mistäkin klas­sisen musiikin teemasta, mutta yksi aihepiiri on hänelle ylitse muiden, ja se on ooppera. Ooppera syntyi vuoden 1600 tietämillä ja kehittyi vähitellen koko kansan sirkushuviksi ollen suosionsa huipulla 1... Lue koko vinkki »
Emily, eli kuinka sukua jatketaan

Terhi Tarkiainen: Emily, eli kuinka sukua jatketaan

Tutustuin Terhi Tarkiaisen kirjoihin viime vuonna, kun luin 1700-luvulle sijoittuvan Kitty, eli kuinka mies tuhotaan -romaanin. Sen jälkeen olikin syytä tutustua myös esikoisteokseen, vampyyriromantiikkaa uusille mutkille laittavaan Pure mua -kirjaan. Nyt Tarkiaisen uusin romaani Emily, eli kuinka sukua jatketaan jatkaa Kittyn jalanjäljissä 1700-lu... Lue koko vinkki »
1795

Niklas Natt och Dag: 1795 : Petojen naamiaiset

Niklas Natt och Dagin edellinen kirja 1794 : Elävien haudasta jätti Emil Wingen ja Mickel Gardellin lohduttomaan tilanteeseen. Tulipalo tuhosi lasten­kodin vieden mukanaan sata avutonta pienokaista, Anna Stina Knapp on kadoksissa ja todellinen syyllinen Tycho Ceton karkuteillä. Anna Stinan mukana kateissa on myös kirje, joka saattaisi paljastuessaa... Lue koko vinkki »
Passio

Pirkko Saisio: Passio

Passio on vaikuttava lukuelämys. Se on läpileikkaus eurooppalaista historiaa 1500-luvun Firenzestä 1950-luvun Suomeen. Tarinaa kantaa koru, jonka ensimmäisenä ripustaa kaulaansa firenzeläinen ruhtinatar Vasari. Askeesin aika on takana, turhuuden roviota sytyttänyt Savonarola on itse saanut palaa ja ruhtinatar saattaa taas pukea ylleen mieheltään sa... Lue koko vinkki »
Kahlitut

Kalle Kananoja: Kahlitut : Orjuuden historiaa Amerikan mantereella

Orjuudesta on kirjoitettu paljon, erityisesti taloudellisesta näkökulmasta. Kalle Kananojan kirjan painopiste eroaa hieman totutusta, sillä se keskittyy enemmän sosiaalihistoriaan ja orjien kokemusmaailmaan. Tähän liittyy myös paljon yllätyksiä. Niin huono kuin orjien asema olikin, orjuutta onnistuttiin silti vastustamaan monin keinoin, ja orjat ky... Lue koko vinkki »
The Forgotten Slaves of Tromelin

Sylvain Savoia: The Forgotten Slaves of Tromelin

Intian valtameressä sijaitseva piskuinen Tromelinsaari on niin pieni, että myrskyn yllättäessä koko saari saattaa peittyä veden alle. Tälle saarelle haaksirikkoutui vuonna 1760 orjalaiva Utile. Uppoavasta laivasta pelastui saarelle lopulta noin kahdeksankymmentä madagasgarilaista orjaa ja suuri osa miehistöä. Vaikka tilanne näytti ensialkuun aivan ... Lue koko vinkki »
Mozart: musiikkiperheen tarina

Michael Lemster: Mozart : Musiikkiperheen tarina

Mozartista on kirjoitettu paljon, mutta yhdessä suhteessa Mozart : Musiikkiperheen tarina eroaa muista. Kirjan lähtökohtana on itse Mozartin suvun tarina, joka sai alkunsa 1400-luvulta hyvin vaatimattomista oloista, ja miten suku onnistui sinnikkäällä työllä vähä vähältä nousemaan sääty-yhteiskunnan kapeassa portaikossa. Mozart-suvun laajempaa hist... Lue koko vinkki »
Kitty, eli kuinka mies tuhotaan

Terhi Tarkiainen: Kitty, eli kuinka mies tuhotaan

Tälle viihdyttävälle romaanille puitteet tarjoaa 1740-luvun Lontoo kaikessa likaisuudessaan. Kitty Blackstone on apteekkarin tytär, joka kaikista mieluiten työskentelisi isänsä apteekissa lääkkeiden parissa. Tämähän ei kuitenkaan naiselle sovi, vaan Kittyä yritetään koulia seurapiirikelpoiseksi ja lopulta hänet naitetaan ikälopulle (ainakin nelikym... Lue koko vinkki »
Petter Lax

Jenni Joki ja Jouni Sjöblom: Petter Lax

Luinpa historiallisen romaanin. Joskus sitä äkkipäissään ajattelee, että kun on kyse historiasta, niin silloin on luvassa kuivakkaa kerrontaa ja vuosilukuja. Petter Lax on kuitenkin erittäin helppo ja viihteellinen tarina 1700-1800 -lukujen taitteesta, ja siinä kerrotaan Petter Laxin elämästä ja perheestä. Petter Lax on oikeasti elänyt ja niin o... Lue koko vinkki »

Edward Ball: Vereen kirjoitettu : Plantaasin orjat ja isännät

Englantilainen Elias Ball saapui Etelä-Carolinaan vuonna 1698 mehevän perinnön perässä, johon kuului plantaasi ja kaksikymmentä orjaa. Alun perin pennitön Elias osasi hyödyntää tilaisuutta kun sellaisen näki, ja hänestä tulikin lopulta kokonaisen orjadynastian kantaisä. Ballin suku omisti orjia kaikkiaan 167 vuotta, ja sinä aikana heillä oli parhai... Lue koko vinkki »
Piikojen valtakunta

Tiina Miettinen: Piikojen valtakunta

Piikojen valtakunta on hyvä vaan ei erinomainen tietokirja 1600- ja 1700-luvun Suomesta ja erityisesti naisten asemasta. Alaotsikko kuuluu Nainen, työ ja perhe 1600-1700-luvuilla, mutta näkökulma on aika kapea: koko Suomen sijasta keskitytään Hämeeseen ja erityisesti Hauhon seudulle, koska kirjoittajan väitöskirja käsitteli tätä aluetta ja teoksess... Lue koko vinkki »