Decamerone

Giovanni Boccaccio: Decamerone

Dante, Petrarca ja Boccaccio. Italian kielen isät, rahvaanlatinan käyttäjät. Kolme kovaa kirjallisuusnimeä 1300-luvulta. Renessanssimiehiä. Oli aika lopettaa liika niuhottaminen: iloisempaa elämää – vaikka sydän märkänis! Dante Jumalaisellaan johti joukkoa, perään tuli Petrarca Laurallaan ja viimein heidän nuorempi aikalaisensa Boccaccio Deca... Lue koko vinkki »

Sally Nicholls: All Fall Down

On vuosi 1349 ja Isabel haaveilee muiden muassa pojista ja vapaudesta. Isabelille vapaus tarkoittaisi, ettei hän olisi maan hallitsijan omaisuutta ja omistaisi omaa maata, eikä olisi sidottuna työmaahan. Sitten ensimmäinen sairaustapaus iskee. Tämä sairaus on erilainen, sairaalle muodostuu kehoon tummia läikkiä ja se tappaa muutamassa päivässä. ... Lue koko vinkki »
Kolme surulaulua Kosovolle

Ismail Kadare: Kolme surulaulua Kosovolle

Vuonna 1389 turkkilaisten sulttaani Murad vyöryi armeijoineen Eurooppaan. Osmanien armeija kohtasi Kosovossa albaaneista, serbeistä, bosniakeista, valakeista ja muista Balkanin kansoista koostuvan eripuraisen sotajoukon, joka oli joutunut liittoutumaan yhteistä vihollista vastaan. Niin, Balkan. Jo pelkästään niemimaalla oli yhtä monta nimeä kuin si... Lue koko vinkki »
Danten Inferno

Hunt Emerson: Danten Inferno

Hunt Emerson on yksi Euroopan tunnetuimmista sarjakuvapiirtäjistä ja kuvittajista. Hän aloitti underground-taiteilijana 1970-luvulla. Tekijän tuntomerkkejä ovat aina läsnä oleva absurdi huumori ja lähes kaikkea rienaava, kuvia kumartelematon taito ilmaista itseään. Hän on tehnyt sarjakuvaversiot muun muassa D. H. Lawrencen Lady Chatterleyn rakastaj... Lue koko vinkki »
Keskiajan puvut

Satu Hovi, Hannele Maahinen ja Katri Niemi: Keskiajan puvut

Keskiajan puvut on mielenkiintoinen ja tavallisuudesta hiukan poikkeava tietokirja. Kirja kertoo keskiajan vaatteista, tuolloisesta pukumuodista ja vaatteiden tekemisen menetelmistä harvinaisen lukijaystävällisessä muodossa. Kuinka pukeutuivat rikkaat ja köyhät – millaisia eroja puvuissa oli? Entäpä hallitsijat, sekä maalliset että kirkolliset? ... Lue koko vinkki »
Tuomiopäivän kirja

Connie Willis: Tuomiopäivän kirja

Aikamatkailu tekee historiantutkimukselle saman kuin Indiana Jones arkeologialle: karistaa pölyt, panee professoreihin liikettä ja vaatii opiskelijoilta vähän uudenlaista taitoarsenaalia. Vuonna 2054 aikamatkailusta on tullut aika tavallinen historiantutkimuksen metodi. Mitä kauemmas menneisyyteen tutkijoita lähetetään, sitä arvaamattomammiksi s... Lue koko vinkki »

Stephen Baxter: Navigator

Time's Tapestry jatkuu ja käy aina vain mielenkiintoisemmaksi. Edellinen osa Conqueror jätti Englannin taakse ja nyt tapahtumien keskipisteessä on Espanja, joka oli Euroopan polttopiste 1200–1400-luvuilla. Maurit valloittivat koko Iberian ja olivat vyöryä jopa Pyreneiden yli. Kristityt eurooppalaiset onnistuivat kuitenkin lopulta valloittamaan Espa... Lue koko vinkki »

Kaari Utrio: Vanajan Joanna

Rakkausromaani pari kertaa vuodessa pitää kallotohtorin loitolla. Kaari Utrion historiallisten romaanien kautta todellisuuspako tunnemyräkän ja taatun onnellisen lopun pariin on virkistävä myös muilla tasoilla. Tarinat eivät pyri elävöittämään vain historiaa, vaan myös ennen meitä eläneiden ihmisten koko maailmankatsomusta ja elämäntapaa. Todenmuka... Lue koko vinkki »
Ruusun nimi

Umberto Eco: Ruusun nimi

Ruusun nimessä Umberto Eco naittaa yhteen melko perinteistä murha­mysteeriä historiallisen luostarielämän kuvauksen kanssa. Romaanin tarinan taustalla vaikuttavat vahvasti historialliset poliittiset juonittelut: tarina sijoittuu aikaan, jolloin paavinistuin oli Avignonissa ja katolinen kirkko oli täynnä juonittelua. Vaikka Eco välillä harhautuuk... Lue koko vinkki »