Olipa taas kaksijakoinen tunnelma kirjaa edetessä: kömpelöhköä tekstiä paikoin, paikoin erittäin mielenkiintoista.
Kaksijakoinen on kirjan ilmiasukin: sisällissodan tapahtumat vuosina 1918–1920 vuorottelevat vuoden 1948 kanssa, jolloin romaanin päähenkilö, aikoinaan punaisena maanpetturina Suomesta karkotettu Jaakko ”Jack” Laine tekee visiitin amerikkalaisen rotaryporukan oppaana Suomeen noita poikavuosiaan muistellen, Valpon vakoilua väistellen ja ihmetellen.
Tarkkaan palautuvat eteemme tapahtumat Pitkänsillan veritöistä, kaupungin valloitustaisteluista, venäläisten pakenemisesta, saksalaisten saapumisesta. Kiinnostava köyhä katuelämä Petrograd-Pietarissa, brittiläislegioonalaiselämä Muurmannin alueella Vienan Karjalassa, Lontoossa, Kanadassa, jonne Oskari Tokoi karkotettuine legioonalaisineen häipyvät lokareiksi metsätöihin.
Tapahtumapaikat ovat faktaa, tapahtumat yleisesti tapahtuneita, itse päähenkilö Jaakko Laine on kuviteltu, silti suht toden- ja uskottavan tuntuinen. Hyvin esikoiskirjailija, toimittaja ja ex-satamatyöntekijä Petri J. Kosonen on päässyt tunteisiin ja tunnelmiin mukaan ja näin paikoitellen pystyy herkistelemään yhtä lailla lukijaansakin.
Koulupoika-Jaakosta on Amerikoissa tullut Jack, päihdeaineita nauttiva Raivaaja-lehden toimittaja, joka on kulkenut pitkän matkan maailmalla ja palannut pariksi viikoksi muistelemaan nuoruuttaan ja kulkemaan taas konkreettisesti yli Pitkänsillan. Ihmettelemään suomalaisten nöyristelyä ja hissuttelua kummallisine YYA-sopimuksineen Stalinin peukalon alla. Maassa toden totta eletään Hesarin toimittajan Kosmoksen liinapöydässä sanomin totuuksin:
Elämme vaaran vuosia, eikä ole varaa keikuttaa venettä ”ystävällismielisen ulkovallan” kanssa. Meidän on edelleen vain totuttava siihen, että asioita tapahtuu silmiemme alla, eikä kuitenkaan tapahdu.
”No, johan on helvetti”, pääsee Laineen suusta ähkäisy, kuittaus synnyinmaan sodanjälkeisestä menosta kohti Tšekkoslovakian tietä.
Miehinen poliittinen seikkailukirja tämä Yli Pitkänsillan -romaani on; siinä on väkivaltaa runsaasti, rakkautta ja romantiikkaa ripaus.