Oluen ystäville on jälleen kirjoitettu kirja. Tämä Yks olut on erittäin kattava pakkaus oluesta, sen historiasta, valmistuksesta ja tyypeistä. Kirjassa on todella paljon sisältöä.
Ihan ensimmäiseksi lukija pääsee tutustumaan oluen historiaan ikiaikaisesta oluesta suomalaisen oluen historiaan. Tästä seuraavana lukuna onkin sitten oluen valmistus. Ja siinä luvussa riittääkin lukemista. Keskiosassa kirjaa perehdytään oluen makuun ja tyyppeihin. Tämä osio onkin kirjan kattavin osio, joka sisältää ihan ensimmäisenä ohjeistuksen ”näin luet tätä lukua”. Sivuilla on myös perehdytty erilaisiin olutmerkkeihin. Edellä mainittu ohje kertoo, kuinka luet kustakin merkistä, esimerkiksi minkä ruoan kanssa kyseinen juoma sopii.
”Olutta juotiin pitkään sen takia, että se oli turvallisempaa kuin vesi. Olutta keitetään valmistusprosessissa, mikä teki siitä hygieenisempää kuin keittämätön vesi. Myös oluen alkoholi parantaa säilyvyyttä.”
Kirjasta löytyy myös osio oluelle ja ruoalle. Luku sisältää vinkkejä ruokajuomista, jälkiruoista, leivästä ja juustosta oluen kanssa. Myös muutama ohje on laitettu mukaan testattavaksi. Ohjeita löytyy muun muassa olut-sipulihillokkeelle sekä erilaisille olutdrinkeille.
”Ruisleipää, suolaa ja öljyä. Muuta tähän naposteluherkkuun ei tarvitakkaan. Leikkaa ruisleivästä (kuivahtanutkin käy) tikkuja ja paista ne rapeaksi öljyssä. Sirottele päälle suolaa. Erinomaista suomalaisen, vaalean pilsin kanssa!”.
Yks olut on paksu teos. Tämän kirjan luettuasi osaat arvostaa olutta uudella tavalla. Uskallat varmasti kokeilla uusia makuja niin ulkomailla kuin Suomessakin. Yks olut on hyvä valinta esimerkiksi joululahjaksi. Teoksesta riittää luettavaa pitkäksikin aikaa!