Kirjoittaminen on asia, joka mielletään aina yksilötyöskentelynä. Silti se ei lähellekään aina ole sitä. Yhteisöllisen kirjoittamisen opas käsittelee kirjoittamista nimenomaan yhteisöllisenä toimintana.
Johanna Isosävi ja Camilla Lindholm ovat kokeneita akateemisia tutkijoita. He ovat julkaisseet aiemmin teoksen Väitöksen jälkeen: Opas akateemiselle uralle, joka on tarkoitettu työkaluksi urasuunnitteluun. He ovat myös pitäneet luentoja ja työpajoja kirjoittamisesta eri yliopistoissa.
Yhteisöllisen kirjoittamisen opas on varsin laaja-aiheinen teos. Se käsittelee muun muassa ajanhallintaa, tavoitteiden asettelua ja kirjoitusretriitteihin osallistumista sekä niiden johtamista. Itselleni arvokkaimmaksi kirjasta nousi kirjoitustekniikoita esittelevä luku.
Kirja on kirjoitettu selväsanaisesti ja käsittelee aiheitaan tarpeeksi pitkään, että lukija saa tuntuman käsiteltyihin asioihin.
Vaikka kirja keskittyy akateemisen työskentelyn käsittelyyn, ei sen oppeja tarvitse rajata siihen. Itse sain kirjasta työkaluja, joita kokeilemme harrastekirjoittajaryhmässä ja huomioita, jotka saivat lähestymään esimerkiksi virtuaalikirjoitusretriittejä erilaisesta lähtökohdasta.
Yhteisöllisen kirjoittamisen opas on suositeltavaa luettavaa paitsi yhteisöllistä kirjoittamista harkitseville, myös muutenkin kirjoittamisesta kiinnostuneille.