Mittelö on siis kisakuntokysymys, jossa katsotaan, kenen sisäinen eheys kestää parhaiten, ja siinä vastustajia varmasti puolin ja toisin pyritään horjuttamaan. Etenkin demokratioiden vahvuudet – avoimuus, sananvapaus ja inklusiivisuus – pyritään kääntämään heikkouksiksi.
Suomen ulkopolitiikan tukipaalut vavahtivat keväällä 2022, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan ja tunkeutui vieraan valtion alueelle Euroopassa. Suomi liittyi järkytyksestä toivuttuaan nopeasti Natoon ja siirtyi toisen maailmansodan jälkeisestä näennäisen puolueettomasta ulkopoliittisesta asemastaan Nato-maiden joukkoon, Yhdysvaltojen siipien suojaan ja tukevasti osaksi Venäjän vastaista rintamaa. Venäjän hyökkäyssota muutti myös kansainvälistä poliittista maisemaa ja näitä muutoksia ministeri Jaakko Iloniemi ja VTM Henri Vanhanen tarkastelevat kirjassaan Vuosisadan kilpajuoksu.
Iloniemi ja Vanhanen aloittavat teoksensa yleisen maailmanpoliittisen tilanteen tarkastelulla. Venäjän aiheuttama uusi järjestys maailmanpolitiikassa on ensimmäinen näkökulma, mutta kirjoittajat esittelevät myös laajasti muut globaalin etelän BRICS-maat (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) ja niiden tämän hetken statuksen kansainvälisessä kilpajuoksussa kohti määräävää valta-asemaa. Omaksi isoksi kokonaisuudekseen tulevana maailmanjärjestyksen mullistajana kirjoittajat näkevät muuttoliikkeet, jotka ovat aina olleet osa ihmiskunnan valtajärjestysten muutoksia, mutta ovat nyt erityisen kriittisiä, kun muuttuva ilmasto vääjäämättä ajaa miljoonat ihmiset etsimään parempaa hyvinvointia nykyisiltä asuinsijoiltaan.
Iloniemi ja Vanhanen jakavat maailman suurvallat kolmen kärkeen sekä haastajiin ja osoittavat luvun jokaiselle maalle, joka luetaan jompaan kumpaan kategoriaan. Kolmen kärki eli Yhdysvallat, Kiina ja Eurooppa käydään huolellisesti läpi viimeisimmät poliittiset kehityskulut ja maailmantalouden muutokset sekä kattavasti myös tulevaisuuden aikomukset tarkastellen. Haastajien joukkoon BRICS-maiden (Venäjä, Brasilia, Intia ja Etelä-Afrikka) seuraksi Iloniemi ja Vanhanen nostavat Indonesian, Nigerian ja Turkin. Näiden kaikkien yhteiskunnan nykytila, talous ja suunta tulevaisuuden maailmanjärjestyksessä käydään läpi omassa maalle pyhitetyssä luvussaan.
Vuosisadan kilpajuoksu on tiivis ja napakka esitys siitä maailmanpoliittisesta tilanteessa, joka juuri nyt maailmassa vallitsee ja mainio muistutus niistä muutosvoimista, jotka väistämättä Suomenkin tulevaisuuteen vaikuttavat. On kiinnostava nähdä millaiseen muotoon kirjoittajien hahmottama tulevaisuus lopulta asettuu.