George Orwell on niitä harvoja kirjailijoita, joiden nimestä on tullut adjektiivi. Orwellilainen yhteiskunta on kuvattu tässä Orwellin tunnetuimmassa teoksessa. Vuonna 1984 on käsite ja vaikka kirjaa ei olisi lukenutkaan, moni käyttää sujuvasti siinä esiteltyjä käsitteitä. Vähintään valvovan isoveljen tuntevat kaikki.
Vuonna 1984 on hyytävä dystopia, jonka päähenkilö Winston Smith tekee kylmää työtä. Smith on töissä totuusministeriössä ja kuten asiaan kuuluu, muokkaa totuutta keksimällä valheita. Smithin tehtävänä on muokata vanhoja lehtiartikkeleita nykyisten totuuksien mukaisiksi. Jos joku henkilö osoittautuu ei-toivotuksi ja katoaa, Smithin työtä on poistaa dokumenteista kaikki viittaukset tähän henkilöön. Kun työ on tehty, kadonneesta ei ole mitään jälkeä – häntä ei ole koskaan ollut olemassakaan.
Smith syyllistyy pahimman luokan ajatusrikokseen. Hän ei voi sietää jatkuvaa valvontaa ja tarkkailua. Hän inhoaa Isoaveljeä, jonka kasvot tuijottavat jatkuvasti joka puolelta. Tällaiset ajatukset ovat vaarallisia vuoden 1984 maailmassa, jossa kansalaisia tarkkaillaan koko ajan. Jokaista asuntoa hallitsee iso teleruutu, joka on kaksisuuntainen: ketä tahansa voidaan tarkkailla sen kautta koska tahansa.
Smith asuu Oseaniassa, yhdessä maailman kolmesta suurvallasta, joka on jatkuvasti sodassa joko Euraasiaa tai Itäaasiaa vastaan. Pahin vihollinen on kuitenkin Emmanuel Goldstein, entinen puolueen johtohahmo, joka nyt johtaa salamyhkäistä Veljeskunta-vallankumousjärjestöä. Goldsteinia kuuluu luonnollisesti vihata sydämensä kyllyydestä (vaikka ei oikeastaan edes tietäisi miksi), mutta Smith on lähinnä kiinnostunut Goldsteinista.
Smithin oman elämän vallankumous tulee, kun hän saa eräältä naiselta salaisen rakkaudentunnustuksen. Julia on nuori ja vaikuttaa innokkaalta ja puritaaniselta puolueaktivistilta, mutta pian paljastuu, että Julia onkin sisäisesti melkoinen kapinallinen, joka innostaa Smithiäkin kapinallisiin tekoihin. Smith tietää koko ajan, että luvaton rakkaussuhde ei voi johtaa muuhun kuin molempien osapuolten kuolemaan, mutta se ei häntä estä. Romaanin kolmas osa kuvaakin sitten mitä tapahtuu, kun väistämätön kohtaaminen ajatuspoliisin kanssa koittaa.
Vuonna 1984 on edelleen upea, lukemisen arvoinen kirja. Se on jäinen varoitus totalitarismin, nationalismin, yksityisyyden tuhoavan valvonnan ja sensuurin vaaroista. Monet näistä teemoista ovat edelleen ajankohtaisia, vaikka osa niistä kuvaakin enemmän kirjan kirjoitusvuotta 1948 kuin vuotta 1984 tai sitten nykypäivää. Toisaalta valvonnan, tarkkailun ja yksityisyyden teemat ovat nykypäivän tekniikan myötä entistä enemmän pinnalla. Vuonna 1984 on helppo nostaa kaikkien aikojen merkittävimpien ja vaikutusvaltaisimpien kirjojen listalle.
Vainon tarkoitus on vaino. Kidutuksen tarkoitus on kidutus. Vallan tarkoitus on valta.