Virukset ovat melkoinen riesa ihmiskunnalle: nämä bakteerejakin pienemmät näkymättömät viholliset levittävät AIDSin, ebolan, isorokon, noron ja influenssan kaltaisia tauteja, joihin ei ole juuri parannuskeinoja.
Virukset esittelee virusten levittämiä tauteja, toimintatapoja ja käyttötapoja – viruksillekin voi olla monenlaista käyttöä, esimerkiksi hyönteisten tai syöpien torjunnassa ja geenien korjailussa. Myös rokottamisesta puhutaan paljon, kuten asiaan kuuluu. Kuvittelisin, että tämän kirjan luettuaan ei jätä lapsiaan rokottamatta.
Melko raskasta luettavaa Virukset on. Emeritusprofessori Matti Vuento ei karta yksityiskohtia, joten paikka paikoin sai harppoa aika pätkät yksityiskohtia virusten solubiologiasta. Mutta mikäpä siinä – helpommin ymmärrettävääkin tietoa kirjassa oli aivan riittävä annos, jotta lukeminen tuntui mielekkäältä. Kannattaa kuitenkin varautua, että välillä lennetään aika korkealla.
Matti Jalasvuoren Virus on aika lailla helppotajuisempi ja vetävämpi kirja, eli sille pykälää vankempi suositus, mitä virusaiheisiin populaaritiedekirjoihin tulee, mutta Virukset on sekin oikein kiinnostava katsaus virusten maailmaan.
Niin – jos olet koskaan ihmetellyt, miten norovirus voi levitä niin ärhäkästi, sekin saa selityksensä tässä kirjassa. Norovirusinfektion voi saada, vaikka altistuisi alle kymmenelle virusyksilölle eli virionille. Yhdessä oksennuksessa ilmoille ryöppyää virioneja sen verran, että niillä infektoisi puolet suomalaisista.