Ville Ranta on yksi Suomen tunnetuimpia pilapiirtäjiä, jonka pilapiirroksia on ollut muun muassa Iltalehdessä ja Helsingin sanomissa. Urallaan hän on voittanut Sarjakuva-Finlandian ja Ranskan kansallisen ansioritarikunnan palkinnon. Viininjuojat on Rannan julkaisuista jo kuudestoista.
Viininjuojat kertoo siitä, kuinka Ranta palaa kotiseudulleen pohjoiseen. Pohjoisessa tätä odottavat vanhat tuttavat, joiden kanssa Ranta teki aikaisemmin kulttuurilehteä. Vaikka tuttavat ovat edelleen samanlaisia persoonia kuin aiemminkin, aika ei ole kohdellut heitä lempeästi. Yhteinen historia ei ole ongelmaton ja vanhojen tuttujen näkeminen pakottaa Rannan kohtaamaan omankin vanhenemisensa.
Teos on vahvasti omaelämäkerrallinen ja kertoo muisteluosuuksissa fiktiivisen version Rannan työskentelystä Kaltio-kulttuurilehdessä. Mikäli tarinaa on uskominen, on ihme että koko lehteä on saatu aikaiseksi, sen verran villin kuuloista meno on.
Rannan piirrostyyli on unenomainen ja suoria viivoja kaihtava. Se on omiaan Viininjuojat-kirjalle. Tätä tyyliä vielä korostetaan pitämällä koko tarinan ajan värimaailma punaisena, kuin tapahtumat tapahtuisivat punaviinihuuruissa. Takaumien tehokeinona käytetään yksinomaan punaista kuvitusta.
Kirjan vetovoima rakentuu ihmissuhteisiin ja niiden väliseen jännitteeseen, joka on rakennettu kiehtovalla tavalla. Hahmoilla ei varsinaisesti ole suurta koskettavaa konfliktia, sen sijaan päähenkilön elämä itse rakentaa ongelmansa. Esimerkiksi Ranta pohtii taiteilijaelämän ja perhe-elämän yhteensovittamisen vaikeutta, historian kohtaamista ja alkoholin käyttöä. Kaikki tämä tuntuu olevan piilotettu tarinaan, jossa ryypätään ruudusta toiseen.
Kaikenkaikkiaan Viininjuojat on hyvä esimerkki sarjakuvien monipuolisuudesta mediana. Se on kypsän ihmisen teos, joka ymmärtää vanhenemisen kauheuden.