Vaatimusten, haasteiden ja mielenkiintoisten tekemisten lista on loputon, mutta aikaa vain rajallisesti. Tämä ristiriita johtaa herkästi riittämättömyydentunteisiin ja oman elämän hallinnan vaikeuteen. Mikko Malmivuo on kirjoittanut kompaktin oppaan siitä, kuinka voit tehostaa ajankäyttöäsi. Hän haluaa kirjallaan osoittaa myös sen suoran hyödyn, mitä ajankäytön mittaamisesta, seuraamisesta ja kehittämisestä koituu. Mitä tuloksellisempaa työhön käytetty aika on, sitä paremmin voit sovittaa yhteen myös työn ja henkilökohtaisen elämän palasia. Monessa työssä tuloksellisuudesta palkitaan myös muhkeamman palkkatilin muodossa ja lisääntyneillä ansioilla voit ”ostaa” itsellesi vapaa-aikaa.
Kirjan nimi kertoo olennaisen; työtehomme on ennen kaikkea kiinni omasta asenteestamme ja omaksumistamme työtavoista. Ja siltä osin kuin se ei ole itsestä kiinni – tässäkin pätenee se vanha viisaus, että vain itseään voi muuttaa. Ei pomoaan, ei työtovereitaan. Kirjan nimi kertoo myös tietoisesta päätöksestä tehdä asialle jotakin. On perin inhimillistä lykätä hankalia töitä huomiseen tai kalenterista ympäröityyn deadlineen. Silti päättäväinen oman epämukavuusalueensa uhmaaminen voi paitsi vähentää stressiä myös antaa uusia onnistumisen ja työilon elämyksiä.
Kirjan ote on hyvin napakka ja käytännönläheinen, paketti on puristettu sataan tiiviiseen sivuun. Sen sävy on tsemppaava ja repsahduksiakin ymmärtävä, mutta katse on silti koko ajan suunnattu onnistumiseen ja positiivisiin oivalluksiin. Tavoitteet on jaettu pitkän ja lyhyen aikavälin tavoitteisiin ja keinoja niiden tavoittamiseen havainnollistetaan selkein esimerkein. Kirjassa on muun muassa taulukon muotoon avattuja esityksiä ajankäytön tehostamismahdollisuuksista laskentaperusteineen. Ennen kuin edes paneudut kunnolla taulukon logiikkaan, voit jo seurata varsin innostavia ”säästetyt työpäivät vuodessa” -sarakkeita. Jokaisen luvun lopussa olennaiset asiat on vielä kerätty muistilistan muotoon, jotta lukija pääsee mahdollisimman mutkattomasti soveltamaan lukemaansa.
Kirjassa tulee vastaan monta asiaa, jotka tunnistan häiriötekijöiksi omassa työssäni. Työn arjessa ne eivät välttämättä edes tunnu rasitteilta ja ihan luvan kanssa annan niiden nipistää minuutteja ja tunteja, vuositasolla päiviä. Siis juuri niitä päiviä, joita kaipaan työviikkoja keventämään ja jolloin voisin toteuttaa itseäni harrastuksissani!
Erilaisista elämän- ja ajanhallinnan kursseista ja kirjoista on runsaasti tarjontaa, itse tykästyin Mikko Malmivuon suoraviivaiseen ja konkreettiseen tyyliin ja ohjeisiin, joita voi heti soveltaa käytäntöön. Ja tältä pohjalta on hyvä ponnistaa:
”On hyvä pohtia, miksi joku on valmis maksamaan sinulle siitä työstä, mitä olet tekemässä. Jos joku on työstä valmis maksamaan, sen täytyy olla jollekulle tärkeää. Todennäköisesti myös työsi hyödyttää muita kuin työn maksajaa. Kun pohdit tarkkaan kaikkia edunsaajia, huomaat pian tekeväsi tärkeää ja merkityksellistä työtä. Pidä se mielessäsi, kun aloitat seuraavan työpäiväsi.”
Työn iloa!