Nuorempi J. R. McNeill tuumi, että jos Stephen Hawking kerran tiivistää koko maailmankaikkeuden historian 200 sivuun Ajan lyhyessä historiassa, ihmiskunnan historia tiivistyy samoin pariinsataan sivuun.
No, ei se ihan niin käynyt. Avuksi piti ottaa isä, vanhempi William H. McNeill, ansioitunut historioitsija kuten poikansakin. Isän meriiteistä löytyy yli 800-sivuinen ihmiskunnan historia The Rise of the West: A History of the Human Community vuodelta 1963.
Isä-poika-kaksikko sai yhdessä maailmanhistoriansa kirjoitettua. Ilmavasti taitetun suomennoksen sivumäärä asettuu lopulta 480 sivuun, eli melko tiivis paketti tästä tuli, jos nyt ei ihan 200 sivuun mahtunutkaan.
Mutta selkeää ja helposti ymmärrettävää asiaa tämä on. Tarina alkaa pystyihmisen ajoista ja päätyy Neuvostoliiton romahtamiseen. Siihen väliin mahtuu paljon. Kirjan juju ja uusi anti historiantutkimukselle on sen painotus: kaiken keskiössä nähdään verkostojen teoria.
Erilaiset vuorovaikutusverkostot ovat McNeillien mukaan avainasemassa, kun pohditaan miksi ja miten erilaiset keksinnöt levisivät ihmisyhteisöstä toiseen, miten kauppa, teollisuus, sodat ja taudit muokkasivat maailmaa ja miksi tietyt yhteisöt kukoistivat, toiset valloittivat maailmaa, toiset viihtyivät omillaan ja osa jäi vallan sivuhuomautuksiksi.
Ajatus on tämä: verkostot ovat yhdistelmä kilpailua ja yhteistyötä. Valta syntyy viestinnästä, joka mahdollistaa yhteistyön ihmisten välillä ja yhteistyö taas mahdollistaa erikoistumisen. Verkkoon osallistuvista yhteisöistä tulee ajan myötä rikkaampia ja voimakkaampia. Myös kilpailu on yhteistyötä: kun toinen uhkaa toista ja uhkaus otetaan vakavasti, se johtaa kehitykseen ja vastauhkaukseen, ja näin kilpailijat kehittyvät.
Verkottunut ihmiskunta on helppotajuinen, maanläheinen tietokirja, joka kuvaa hienosti ihmiskunnan kehitystä yksinkertaisesta alusta hyvin monimutkaiseen nykytilanteeseen. Jos haluat lukea vain yhden kirjan ihmiskunnan historiasta, tämä on oikein mainio valinta.