Kautta länsimaisen modernin historian, Venäjän ymmärtäminen ollut suomalaisille ja eurooppalaisille tärkeää, mutta se on osoittautunut vaikeaksi eikä venäläisen mielen ennakointi ole ollut helppoa. Ymmärrys on tänä päivänä erityisen tärkeää, kun Venäjä parhaillaan hyökkää Ukrainaan. Siksi onkin hienoa, että Siltala on julkaissut Tukholman yliopiston dosentin ja moninkertaisen August-palkinnon (Ruotsin merkittävin kirjallisuuspalkinto) voittajan Bengt Jangfeldin alun perin vuonna 2017 ilmestyneen Venäjän historiaa käsittelevän teoksen päivitetyn laitoksen.
Jangfeldt käy kirjassaan läpi Venäjän ideologista kehitystä kronologisesti Pietari Suuren valtakaudesta 1600-luvun lopulta tähän päivään ja Vladimir Putinin valtakauteen asti. Hallitsijoiden tarkasteleminen on tärkeää, sillä Venäjällä he ovat olleet yksinvaltiaita ja yksinvaltiaan merkitys vallalla olevaan ideologiseen suuntaukseen on ollut suuri. Jangfeldt tuo taitavasti esiin myös tärkeimmät kunkin aikakauden aatekehitystä edistäneet virkamiehet ja kirjailijat, joiden rooli aatteiden jalostamisessa on ollut merkittävä.
Kysymys Venäjän historiallisesta omalaatuisuudesta on askarruttanut Venäjää hallitsevia tahoja ja keskusteluun osallistuneita venäläisiä ryhmiä ja omalaatuisuuden voi kärjistää kahteen ääripäähän slavofiileihin (venäjämieliset) ja zapadnikeihin (länsimieliset). Kunakin historian aikakautena Venäjä on ollut joko kallellaan Eurooppaan tai selkeästi pyrkinyt erottautumaan muusta Euroopasta omaksi muista riippumattomaksi kokonaisuudekseen. Tänään Venäjää hallitsee äärimmäisen slavofiilinen hallinto, mutta ideologiset kaudet ovat kautta historian heilahdelleet puolelta toiselle ja kenties kohta Venäjä yrittää taas olla osa Eurooppaa eikä irrallaan siitä.
Venäjä : Aatteet ja ideat Pietari Suuresta Putiniin on mainio kuvaus Venäjän aatehistoriasta ja antaa selkeän kuvan siitä tiestä, jonka Venäjä on kulkenut Pietari Suuresta tähän päivään ja aatteeseen, joka tänään on Venäjällä vallalla. Voin lämpimästi suositella teosta kaikille teille, jotka yritätte ymmärtää Venäjää ja sitä hulluutta, joka rajan takana riehuu.