Matkustamiseen ja matkailuun liittyy paljon ympäristöongelmia, mutta useimmat ihmiset matkailevat joka tapauksessa. Miten matkustaa ekologisemmin ja eettisemmin? Ympäristövastuuta voi toteuttaa monin tavoin, alkaen kohteen ja matkustustavan valinnasta ja päätyen kohteen paikallisväestön huomioon ottamiseen ja jopa yhteistoimintaan – miten ollaan maassa maan tavalla ja mitä hyvällä omallatunnolla voi harrastaa, nauttia ja ostaa tuliaisiksi.
Tällainen laaja-alainen opas on haastava laadittava – tämä onkin ensimmäinen suomalainen –, ja mielestäni tekijät ovat onnistuneet melko hyvin. Kirja on tiivis, mutta niin sujuvasti kirjoitettu, että sen ahmaisee illassa ja ihan huvikseen. Kerran luetusta kirjasta on helpompi hakea asioita myöhemmin (hakemistoa ei ole, mutta sisällysluettelo on selkeä). Perustekstin oheen on poimittu tärkeimmät pointit muistilistalaatikoihin, ja muutamat yksityiskohtaiset tapauskuvaukset havainnollistavat yleisasiaa. Nettiosoitteita on paljon. Tsekkauslistoista kuten ”Näin tunnistat viherpesun” voi olla hyötyä sillekin, joka pysyy kotona, ja kappaleet ”Kymmenen vinkkiä sademetsään” ja ”Osallistuako vuorigorillaretkelle vai ei” voi nauttia myös nojatuolimatkaillen.
Kirjassa on tietoa myös kotimaan matkailusta, mm. hyvistä polkupyöräreiteistä sekä kohteista ja palveluntarjoajista, joilla on ympäristöohjelmia ja -sertifiointeja. Kirjassa esitellään kotimaiset ja kansainväliset matkailun ympäristömerkit. Kun palveluntarjoajia on paljon ja raha kelpaa kaikille, ympäristömerkki on parempi tae kuin kauniinvihreä esite.
Ympäristökysymykset ovat monimuuttujaisia, täysin kiistatonta tutkimustulosta on vähän ja toisaalta uutta tietoa tulee koko ajan. Tämäkin opas joutuu monesti olemaan pyöreäsanainen, eikä varsin ratkaise lukijan eettisiä kannanottoja hänen puolestaan. Kirja on joka tapauksessa hyödyllinen jokaiselle ympäristötietoiselle matkustajalle ja kannattaa lukea myös vaikka aikoisi pysyä kotona lopun ikää. Onhan mukava tietää, mitä ovat hitaat kaupungit, mikä on sinilippuranta, mitä ovat PAN Parks –puistot, mitä on tuomiopäivän turismi ja mitä voluntourismi, miten monipiippuista on lentomaksukauppa ja miten adoptoida nimikkoaasi aasien vanhainkodista.