Niklas Salmi on tamperelainen runoilija, suomeksi ja englanniksi, ja kääntää myös puolalaista kirjallisuutta suomeksi. Nyt hän on myös yhden lapsen isä, kuten Valotusaika-kokoelmasta tulee selväksi. Ilahduttava kansikuva on kaksivuotiaan Tuulin käsialaa. Uusi elämäntilanne näkyy luonnollisesti runoissa, joissa isyyden kanssa keskustelevat myös luontoteemat.
Iso osa kokoelman runoista asettuu tanka-runon viisisäkeiseen kaavaan. Tavumäärät osuvat muotoon tai sitten eivät, mutta eipä se muotokaan niin orjallisen tiukka ole. Salmi on aikaisemminkin viihtynyt japanilaisten muotojen parissa: esikoiskokoelma Siipimobiili oli lähinnä haikua, Salmi on opettanut japanilaista runoutta Helsingin yliopistossa ja tekee väitöskirjaa Bashōn Kapea tie pohjoiseen -teoksesta.
Lykin sinua pitkin Sopukatua,
taitekattojen nivelet ovat taipuneet
rukoukseen, vaahterat heiluttavat
kultaisia kadiloitaan ja sinä
lykkääntyy, käsittämätön
Salmen runoissa on upeita kuvia elämästä pienen lapsen kanssa. Ne ilahduttavat ja saavat hyvälle tuulelle. Kuvasto on yksinkertaisen herkkää ja kaunista, runoilijan kosketus vakaa ja tarkka. Mikä elegantti kokoelma.
Suosittelen Valotusaikaa lämpimästi niin pienten lasten vanhemmille tai isovanhemmille kuin muuten vain herkän ja tarkasti havainnoivan japanilaishenkisen runouden ystäville. Kokoelma ei varmasti ole pettymys. Minä puolestani aion jatkaa tutustumista Salmen aikaisempaan tuotantoon.
En minä kadota
itseäni isyyteen