Korealaiselta Han Kangilta on suomennettu tähän mennessä omituinen Vegetaristi ja erinomaisen kiehtova historiallinen Ihmisen teot. Uutuus Valkoinen kirja kallistuu taas sinne omituisempaan suuntaan. Pienoisromaani on hädin tuskin satasivuinen teos, joka kertoo paitsi valkoisesta väristä, myös menetyksestä, surusta ja kuolemasta.
Omaelämäkerrallinen pienoisromaani Valkoinen kirja kertoo Han Kangin sisaresta, joka kuoli ennen Han Kangin syntymää, vain kahden tunnin ikäisenä. Kirja on runollinen ja maalauksellinen sarja kuvia, jotka keskittyvät erilaisiin valkoisiin asioihin. Kirjailija käyskentelee Varsovassa, itselleen vieraassa kaupungissa, ja havainnoi asioita – ja ennen kaikkea matkustaa itseensä.
Kirja on viipyilevä, pohdiskeleva. Mitä jos isosisar kuljeskelisikin Varsovan kaduilla? Entä jos isosisar olisi selvinnyt, eikä kirjailija olisi itse koskaan syntynyt? Kirja ihastelee elämän haurautta ja herkkyyttä, toisaalta käsittelee surua ja menetystä. Teksti on hyvin visuaalista, erilaisten valkoisten mielikuvien täyttämää.
Valkoinen kirja on kiinnostava kirja ja kauniisti kirjoitettua tekstiä, mutta minut kaikki tämä runollisuus jätti lopulta hieman etäälle. Voisin kuitenkin kuvitella, että varsinkin omia surun ja menetyksen kokemuksia pohtiva lukija voi tästä saada paljonkin irti.