Tämäpä hämmentävää. Leena Kurki kirjoittaa kirjansa Vaimoja ja rakastajattaria johdantoluvussa, että feminismi on yksi hänen kirjansa näkökulmista. Feminismiä on toki monenlaista, mutta en ole koskaan kuullut, että se määriteltäisiin miehisen, vahvasti heteroseksuaalisen toiminnan kautta; yleensä tällaista näkökulmaa kutsutaan aivan päinvastaiseksi ajattelutavaksi. Kirjan aihe on kuitenkin mielenkiintoinen, joten jätettäköön saivartelu tähän.
Leena Kurki käy läpi kirjassaan kuuluisien kurtisaanien, rakastajattarien ja vaimojen elämäntarinoita. Monia naisia yhdistävät samat piirteet: epäsovinnaisuus, älykkyys ja vallanhimo. Julmien miesten elämänkumppaneilta vaaditaan sekä pehmeyttä että kovuutta. Diktaattori Benito Mussolinilla oli lukuisia naisia elämässään, mutta vaimoaan Rachele Mussolinia hän lähestulkoon pelkäsi. Tytär Edda Mussolini aiheutti myöhemmin harmaita hiuksia isänsä lisäksi Adolf Hitlerille. Albanian Enver Hoxhan vaimo Nexhmije ja Romanian Nikolae Ceaușescun vaimo Elena olivat yhtä kovaluonteisia ja toisinaan jopa kovempia kuin miehensä. Adolf Hitler puolestaan piti Saksaa ainoana rakastettunaan, mutta hänenkin elämässään riitti naisia: hän hyödynsi äidillisiä, vaikutusvaltaisia naisia saadakseen lisää valtaa. Seksuaalisesti hän viehättyi nuorista, jokseenkin epätasapainoisista tytöistä.
On kummallista kirjoittaa samassa arvostelussa sekä Adolf Hitleristä että Minna Canthista, mutta Kurjen kirjassa tutustutaan diktaattorien vaimojen ja rakastajattarien lisäksi suomalaisiin vaikuttajanaisiin. Suomalaisälymystön elämään kuuluivat läheisesti salongit ja niiden vieraat. Canth, Hella Wuolijoki, Elisabet Järnefelt ja Maila Talvio kestitsivät intellektuelleja ja osallistuivat yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hieman pahamaineinen Tabe Slioor puolestaan nautti estoitta viehätysvoimastaan. Kurki kutsuukin häntä maailmanluokan kurtisaaniksi.
Leena Kurjen teos Vaimoja ja rakastajattaria on kiinnostava kirja. Kurki kirjoittaa pakinamaisella tyylillä ja erottelee rehdisti faktan ja spekulaation. Kirjaa voi lukea hieman erikoisena feminismitulkintana tai pelkästään kiehtovien naisten lyhyinä elämäntarinoina. Kurjen kokoama lähdeluettelo on inspiroiva ja tarjoaa paljon lukuvinkkejä. Hakemistoa kirjassa valitettavasti ei ole.