Kartat ovat mielenkiintoisia. Maailma hahmottuu kartasta hyvin ja karttamuoto sopii mainiosti yleiskuvan antamiseen asioista. Se käy hyvin ilmi tästä kirjasta: Uuden ajan atlas sisältää nimensä mukaisesti 50 karttaa, jotka esittelevät maailmaa erilaisin tavoin.
Kartat on jaettu kolmeen aihepiiriin. Maa, ilma ja meri -otsikon alla löytyy muun muassa maankohoamista kuvaava kartta, tietoa salamoinnista, ilmansaasteista, rantaviivan muutoksista, sademäärästä ja vesivarojen kuormituksesta.
Ihminen ja eläimet -otsikon alta löytyy sammakkoeläinlajien monimuotoisuutta, maailman väestön jakautumista, kielellistä monimuotoisuutta ja onnellisuutta.
Globalisaatio-otsikon alla esitellään laivaväyliä, energiavirtoja, Twitter-yhteyksiä, ihmisvirtoja, etäisyyksiä kaupungeista, maailman pähkinäkauppaa ja ties mitä.
Kartat ovat näyttäviä ja tyylikkäästi piirrettyjä. Väriasteikot tuntuvat paikoin olevan hieman tyyli edellä tehtyjä, toisinaan on vähän vaikea hahmottaa asteikkojen eroja, mutta eivät nämä kartat kyllä muutenkaan ole tarkoitettu yksityiskohtaisen tiedon välittämiseen. Kokonaiskuva piirtyy kauniisti ja kirjaa on ilo silmäillä.
Kartta tosiaan toimii tiedonvälityksen välineenä. Luin kirjaa välipalapöydässä ja viides- ja kuudesluokkalainen sivustakatsoja olivat koko ajan kyselemässä, mitä kartat esittivät. Värikkäät kartat herättivät välittömästi mielenkiintoa ja halua ymmärtää, mitä näyttävä kartta oikein havainnollisti. Siitä siis täydet pisteet tekijöille.
Tyylikkäästi Mercatorin projektio loistaa kirjassa poissaolollaan. Kirjassa käytetään useampaa eri karttaprojektiota (Robinsonin projektiota, Eckertin IV projektiota, Gallin stereografista projektiota ja tasavälistä lieriöprojektiota) perustellusti tarpeen mukaan.