Keigo Higashinon Uskollinen naapuri alkaa sangen ikävästä tilanteesta: entinen aviomies ilmestyy vainoamaan teini-ikäisen tytön yksinhuoltajaa. Tilanne eskaloituu nopeasti, ja nainen päätyy surmaamaan miehen. Naisen seinänaapuri, yksin elävä lukion matematiikan opettaja ja koulun judokerhon vetäjä, kuulee kahakan ja tarjoutuu auttamaan ruumiin hävittämisessä ja rikoksen salaamisessa. Mutta mihin kaikkeen naapuri onkaan valmis, ja ennen kaikkea miksi?
Uskollinen naapuri nousi suureen suosioon Japanissa voittaen useita kirjallisuuspalkintoja. Se on kolmas osa dekkarisarjassa, jossa fysiikan apulaisprofessorina työskentelevä Manabu Yukawa auttaa poliisiystäväänsä rikosten selvittämisessä. Muita sarjan osia ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla suomeksi, mutta suurta haittaa tästä ei ole – Uskollinen naapuri seisoo hyvin omilla jaloillaankin.
Mikä sitten nostaa Uskollisen naapurin aivan erityisen hyväksi rikosromaaniksi? Lähtökohtana on kahden fantastisen älyn mittelö. Yksi matematiikan suurista ratkaisemattomia ongelmia on niin sanottu P≠NP-ongelma, joka tässä teoksessa on muotoiltu suunnilleen niin, että kumpi on hankalampaa, ratkaista hankala ongelma itse vai tarkastaa toisen tekemä ratkaisu. Murhatutkintaan sovellettuna kyse on nyt siitä, mikä on totta ja mikä on lavastusta, mikä on riittävän uskottavaa ollakseen totta, ja mikä puolestaan on vain valetta. Se, miten Manabu Yukawa käy vähän vähältä vanhan ystävänsä matematiikanopettaja Ishigamin sumutuksen kimppuun, on kihelmöivän jännittävää luettavaa. Silti Keigo Higashinon laatima loppuratkaisu pääsee yllättämään lukijan lähes täysin.
Uskollinen naapuri sattui käsiini aivan sattumalta. Sattumat ovat joskus hyviä sattumia. Uskollinen naapuri on uuden kustantamon Punaisen Silakan ensimmäinen julkaisu, ja toivon mukaan se ei jää viimeiseksi. Tämä dekkari kannattaa lukea!