Kirje on yksityisen ja yleisen välinen rajapinta. Se paljastaa jotain, mitä suuremmalle yleisölle kirjoitettu teksti ei välttämättä kerro. Kirjeet ovat usein henkilökohtaisia, ja ne on kirjoitettu vastaanottajilleen. Tästä syystä ne heijastavat todellisuutta aivan eri näkökulmasta kuin virallinen historiankirjoitus.
Meille on kaikille kerrottu kirjeistä, jotka ovat muuttaneet kansakuntamme kohtaloa. Sodat ovat syttyneet kirjeenvaihdon lopputuloksena ja merkkihenkilöiden osuutta historiallisissa tapahtumissa on tarkasteltu heidän kirjoittamiensa kirjeiden kautta. Harva meistä on kuitenkaan käytännössä koskaan nähnyt näitä kirjeitä ja siksi on mahtavaa, että nyt osa näistä tärkeistä kirjeistä on koottu yksiin kansiin. Kirjaan mukaan otetuista sadasta kirjeestä näitä historiallisesti tärkeitä kirjeitä on onneksi kuitenkin vain kourallinen ja muut kirjeet on valittu muista lähtökohdista.
Unohtumattomia kirjeitä Suomesta kun ei ole parhaimmillaan esitellessään historiallisesti merkittäviä kirjeitä, vaikka niitäkin on miellyttävä lukea. Parhaimmillaan kirja on, kun kirjeet kuvaavat tavallisten suomalaisten arkea, iloa sekä surua arjessa. Mukana on kirjeitä kaikenlaisista elämänkäänteistä. On kirjeitä rintamalta kotiin ja kotoa rintamalle, on nuoren tytön koskettava kirje pikkusiskon kuolemasta yhteiselle ystävälle ja miehensä menettäneelle yksinhuoltajaleskelle ystävän kirjoittama voimakirje. Näistä yksityisistä kirjeistä tuntee sen voiman, joka kirjeillä parhaimmillaan on vastaanottajan arkeen ja jaksamiseen.
Monet kirjaan mukaan otetuista kirjeistä ovat myös visuaalisesti huikeita ja kirjoittajan käsiala sekä monen kirjoittajan kirjepaperille piirtämät kuvat kertovat paljon niin olosuhteista, joissa kirje on kirjoitettu kuin lähettäjästä itsestään. Timo Kalevi Forssin teoksessa on paljon hyvää ja kokonaisuus on koskettava, kiinnostava ja kattava. Ymmärrän sen, miksi kirjan loppuun on valittu näytille avoimia sähköposteja ja twitter-viestejä mutta itse olisin jättänyt ne pois kokonaisuudesta. Vaikka viestintä muuttaakin muotoaan, kirje tulee varmasti säilymään ja nykyhetkestä tallentuu kirjeitä, joita tulevaisuudessa voi koota seuraavaksi sadaksi tärkeäksi kirjeeksi Suomesta.