Hannu Hautalan ensimmäinen kohtaaminen laulujoutsenen kanssa tapahtui jo 1950-luvulla ja sama kiehtovuus lajia kohtaan on säilynyt, vaikka paljon on muuttunut. Kerrankin voi sanoa parempaan suuntaan, sillä laulujoutsen on yksi harvoista suomalaisen linnuston menestystarinoista. 1950-luvulla kanta oli muutaman kymmenen luokkaa, mutta nykyään Suomen pesimäkannaksi arvioidaan yli 10 000.
Yrjö Kokon kirjoilla oli suuri rooli laulujoutsenen suojelussa ja myös Hautalan kuvat ovat tehneet paljon hyvää. Kotka : 50 vuotta unelmista kuviksi kertoi Hautalan ja maakotkan tarinan ja tämä teos tekee sen saman laulujoutsenen kanssa. Pekka Punkarin tekstissä keskitytään aluksi yleistietoon laulujoutsenesta ja lopussa enemmän Hannun kokemuksiin.
Monista kirjan vanhimmista kuvista välittyy tunnelma, jota nykyään saa hakea. Maksimaalisen terävyyden ja yksityiskohtien sijasta joutsenet näyttäytyvät omassa ympäristössään sellaisena kuin ne maastossakin näkee. Kirjan kansi taas muistuttaa, että epäteräviä liikekuvia on otettu jo kauan sitten.
Uljas valkoinen tarjoaa samassa paketissa Hautalan kuvakavalkadin ja kokemuksia sekä Punkarin kirjoittaman tietopaketin kansallislinnustamme.
”Hannun tallentamat valkoiset siiveniskut poutataivaalla ja järven ulapalla kuuluvat Suomi-kuvaan siinä missä siniristilippummekin.”