Päivi Montgomery: Työnhaun psykologia

Työnhaun psykologia

Uuden työn hakeminen voi tulla ajankohtaiseksi monista eri syistä. Jollekin se on jännittävä mahdollisuus loikata uusiin haasteisiin, toiselle tilanne voi olla yllättävä ja pelottavakin. Sekä työnhaun konkarit että aloittelijat hyötyvät ohjeista ja neuvoista, jotka auttavat heitä menestymään työnhaun eri vaiheissa.

Päivi Montgomery on työ- ja organisaatiopsykologiaan erikoistunut laillistettu psykologi, jolla on laaja kokemus uravalmennuksesta ja rekrytoinnista. Hän on tunnettu myös työstään täsmätyökykyisten aseman parantamiseksi työmarkkinoilla ja jakanut kokemuksiaan omasta sairastumisestaan ME-oireyhtymään.

Montgomeryn Työnhaun psykologia on helposti lähestyttävä teos työn hakemisen prosessista työnhakijan ja vähän rekrytoijankin näkökulmasta. Kirjan helppolukuisuus ja hyväntuulisuus korostavat sen läpi kulkevaa sanomaa: työnhakijan ei kannata lannistua vaan luottaa itseensä, kykyihinsä ja osaamiseensa.

Kirjassa käsitellään rekrytointiprosessin eri vaiheita piilotyöpaikkojen löytämisestä työsopimuksen solmimiseen. Lukijalle kerrotaan verkostoitumisen merkityksestä, oman osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta, CV:n laatimisesta, työhakemuksen kirjoittamisesta ja työhaastatteluun valmistautumisesta. Työn hakemiseen liittyvän tiedon lisäksi kirjassa annetaan konkreettisia neuvoja ja esimerkkejä erilaisista työnhakutilanteista.

Jokaisen luvun lopussa on pohdintatehtäviä, joiden avulla lukija voi soveltaa kirjan sisältöä omaan tilanteeseensa. Tehtävien avulla on mahdollista laatia itselleen monipuolinen lista asioista, joita tekemällä voi vauhdittaa työn löytymistä.

Työnhaun alkuvaiheessa on tärkeää käyttää aikaa oman osaamisen tunnistamiseen, sen kirjaamiseen ja siihen, miten osaamisensa tuo esille vaikkapa työhaastattelussa. Osaamisen tunnistamisessa auttaa kirjassa käytetty jaottelu pehmeään ja kovaan osaamiseen, joista molemmista on hyviä esimerkkejä. Osaamistaan voi pohtia yksin, mutta vielä hauskempaa on tehdä se yhdessä vaikkapa ystävien kanssa.

Työnhakijalle on hyödyllistä ymmärtää rekrytointiprosessi myös rekrytoivan yrityksen kannalta. Uuden työntekijän valintaan vaikuttavat monet asiat, eikä hylätyksi tuleminen ole henkilökohtainen asia, vaikka se usein siltä tuntuukin. Saattaahan olla, että yritys hakee työntekijää, jolla oletetaan olevan sellaisia ominaisuuksia, joita et itselläsi haluaisikaan olevan.

Päivi Montgomeryn kirja on mielenkiintoista luettavaa kaikille, joita kiinnostaa työn hakemisen ja rekrytoinnin eri vaiheet. Erityisen hyödyllinen se on tietenkin heille, jotka ovat parhaillaan hakemassa työtä.

Itse ottaisin motoksi esimerkiksi seuraavan lauseen:

Ole ylpeä itsestäsi ja osaamisestasi ja näytä se. Kysy, kirjoita, soita, anna maailman tietää, että olet käytettävissä.

Laila

Luen kaikenlaista kirjallisuutta rikastaakseni maailmankuvaani ja lisätäkseni ymmärrystä maailmasta. Samasta syystä harrastan myös kirjoittamista, joka avaa minulle uusia mahdollisuuksia todellisuuden ja oman itseni ymmärtämiseen. Kaikki vinkit »

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 341 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!