Onko sinulla koskaan tylsää? Kuinka helposti kaivat älypuhelimen esiin, kun on pienikin toimettomuuden hetki? Mites, kukoistaako luovuus? Tuntuuko, että uusia ideoita pulppuaa valtoimenaan?
Tällaisten kysymysten äärellä Juha T. Hakala askaroi tuttuun tapaansa uudessa kirjassaan. Mitä tylsyys ja ikävystyminen on? Miksi kaikki ihmiset pyrkivät kaikin keinoin välttämään tylsistymistä? Kannattaisiko joskus vain olla rehdisti tylsää?
Hakala väittää, että tylsyyden kokemuksessa on luovuuden ydin. Jotta ihminen voi olla luova, tarvitaan tylsyyttä. Jos jokaisen joutohetken täyttää vaikkapa älypuhelimen kanssa näpertelyllä, huomaa pian, ettei uusia ideoita irtoa, kun niitä tarvitsisi. Jos työsi vaatii luovuutta, luovuuden ruokkiminen vaatii tylsyyttä ja omien ajatusten kohtaamista kasvotusten, ilman häiritseviä tekijöitä.
Aihe koskettaa, kuten varmasti lähes jokaista. Oma työympäristöni on täynnä häiriöitä: milloin pärähtää sähköpostia, milloin tulee Telegrammista huomattavaa, milloin vilkkuu Slack. Vastineeksi tarvitsee keskittynyttä yhteen asiaan kiinnittyvää tekemistä (kuten vaikka kirjan lukemista) ja myös rehtiä joutilaisuutta ja tilaa ajattelulle, mieluiten luonnossa kävelemisen muodossa.
Kannattaa lukea: ei tässä suurensuurta määrää uusia ajatuksia ole, mutta varmasti sellaisia näkökulmia, joiden kertaaminen on terveellistä, vaikka ne tuttuja olisivatkin. Hakalan tyylikin on jälleen kerran sellainen mukavan jutusteleva, jonka parissa viihtyy varmasti hyvin.