Turun linnan kolme Katarinaa. Niin, vaikka kaksi heistä on Kaarinoita? No, siihen aikaan Kaarina ja Katarina olivat jokseenkin sama asia?! Kirjan alkusivuilla mainitaan, että Katarina eli Kaarina oli 1500-luvun ehkä yleisin naisen nimi. Ei huono.
Kirja kertoo Kaarina Hannuntyttären ja Katarina Jagellonican elämäntilanteista. Molemmat olivat Juhana-herttuan kanssa. Juhana oli niin Suomen herttuana kuin Ruotsin kuninkaana. Kaarina Hannuntytär oli hänen jalkavaimonsa, jonka kanssa heillä oli neljä lasta. Ilmeisesti poliittisista syistä Juhanan oli kuitenkin naitava Puolan Katarina Jagellonica. Silti vaikutti siltä, että Juhana huolehti myös Kaarina Hannuntyttärestä ja heidän lapsistaan. Kaarina Hannuntytär sai kartanonsa ja meni naimisiin.
Kolmas oli Kaarina Maununtytär, Juhanan velipuolen Erik XIV:n puoliso. Erik oli myös Ruotsin kuningas. Toisin kuin Juhana, Erik meni naimisiin talonpoikaistaustaisen naisen kanssa.
Niin Juhana kuin Erik olivat molemmat vankeudessa vuoron perään Turun linnassa. Erikillä oli heikko mielenterveys ja vain Kaarina Maununtytär sai sen pidettyä aisoissa.
Turun linnan kolme Katarinaa on mielenkiintoinen kirja, vanha kirja, mutta niin ovat kertomuksetkin. Innostuneena luin ja lopussa vielä kiitos seisoi, sillä viimeisillä sivuilla on sukuluettelot ja pähkinänkuoressa kaikki mitä tapahtui milloinkin.
Kyllä historia on tärkeää. Kun luemme siitä, opimme samalla jotain, ehkä itsestämmekin.