Carl-Johan Forssén Ehrlin: Traktori joka tahtoi nukahtaa : nukutussatu kaikille iltakukkujille

Osta kirja itsellesi

(Kirjavinkit.fi saa komission linkkien kautta tekemistäsi ostoksista.)

”Traktori Jori ajaa ulos ladosta, katsoo sinua ja sanoo: ”Seuraa minua tässä sadussa, [nimi], niin sinäkin huomaat, miten helppoa on rauhoittua ja rentoutua iltaisin.” Lähdette yhdessä matkalle, joka auttaa sinua nukahtamaan helposti joka ilta.”

Traktori joka tahtoi nukahtaa on kolmas laatuaan, Carl-Johan Forssén Ehrlinin kirjoittama satu, jonka tarkoitus on auttaa lasta nukahtamaan. Hänen nukutussaduistaan ensimmäinen, Kani joka tahtoi nukahtaa, ilmestyi vuonna 2015 ollen kaikkien aikojen ensimmäinen Amazonin parhaiten myyvien kirjojen listalle noussut omakustanne. Sitä seurasi Norsu joka tahtoi nukahtaa ja nyt pääsemme tutustumaan samalla asialla olevaan traktoriin.

Traktorin nimi on Jori ja sen paras ystävä on maanviljelijä Uinu. Uinu nukahtaa joka ilta helposti. Jorikin tahtoisi nukahtaa, mutta se ei aina onnistu. Hän saattaa miettiä niitä näitä, eikä muista nukahtaa, ei antaa asioiden olla. Jorilla on myös muita ystäviä ja nyt hän pyytääkin lukijaa liittymään seuraansa.

”Ystäväni varmasti kertovat, miten he saavat unen päästä kiinni. He näyttävät, miten minuakin alkaa ihanasti väsyttää ja nukahdan sikeään uneen. Lähdetään juttelemaan heidän kanssaan.”

Näin alkaa parikymmentä sivua käsittävä matka unen maahan, hieman tylsä, ehkä osittain puisevakin, mutta varmasti myös nukuttava, tätä en kiistä lainkaan.

Jotta kirjan lukijan onnistuisi saavuttaa paras mahdollinen nukutusteho, on hänen järkevää noudattaa muutamia ohjeita:

1. Kirjaa on luettava sinnikkäästi, heti luovuttamatta.
2. Kirjan lukemisesta on tehtävä tapa, luettava sitä monta kertaa, jotta lukuhetki alkaa vaikuttaa lapseen tehden hänen olonsa turvalliseksi sekä rentoutuneeksi ja näin auttaa häntä nukahtamaan.
3. Nukkumaanmenoon ja ”taikasadun” lukemiseen on valmistauduttava esimerkiksi juttelemalla tulevasta hyvänyönsatuhetkestä.
4. Kirjaa lukiessa on panostettava rentouttamiseen, äänenpainoihin ja eläytymiseen. Lihavoidut sanat luetaan painokkaasti, kursivoidut muuta tekstiä hitaammin ja rauhallisemmalla äänellä, tekstin [nimi] kohtaan lisätään lapsen nimi ja [haukottele] kehotuksen kohdalla tehdään niin. On kuitenkin mahdollista, että lapsi vieroksuu poikkeavaa lukutapaa, jolloin kirjaa voidaan lukea, kuten mitä tahansa satua. Joka tapauksessa on suotavaa, että lapsi kuuntelee satua makuullaan pelkästään sitä kuunnellen, ei kuvia katsellen.
5. Kirjan satuhahmot omaavat jokainen omanlaisensa nukahtamiskonstin. Näistä on hyvä jutella päivän mittaan ja ehkäpä ehdottaa lapselle hänen valitsemansa satuhahmon matkimista nukkumaanmenoaikaan. Näin lapsen on lopulta mahdollista oppia rentoutumaan ja nukahtamaan myös ilman nukutussatua.

Kuinka tämä sitten toimii? Oman, vielä suhteellisen suppean kokemukseni perusteella, nukutussatu todella nukuttaa. Ensimmäisellä kerralla kolmevuotias kuuntelijani nukahti sadun puolivälissä, toisella kerralla hän jaksoi kuunnella sadun kokonaan ja kolmannella kerralla hän nukahti jälleen sadun ollessa vielä kesken. Kerrottakoon vielä, että yleensä hän ei nukahda iltasadun aikana. Meillä kirja ei ole vielä ehtinyt muodostua tavaksi, joten sen todellisesta tehosta en uskalla tässä vaiheessa puhua. Kysyessäni nukutettavaltani hänen mielipidettään kirjasta, saan vastaukseksi, että se on hyvä, mutta siihen, minkä takia hän pitää kirjasta, on liian vaikea vastata.

Siis suositukseni. Ainoa asia, jota itse kritisoisin, on teoksen kuvitus. Mielestäni olisi parempi, jos tarinassa ei olisi kuvia laisinkaan. Nyt sivua kääntäessä pää nousee helposti tyynystä ja rentoutuminen keskeytyy, hyvin edennyt nukahtamisprosessi saattaa särkyä. Joka tapauksessa, jos nukuttaminen tuntuu vaikealta, tai miksi ei muutenkin, tätä kannattaa ilman muuta kokeilla. Kaikille se ei varmasti sovi, mutta uskoisin, että enemmistölle kuitenkin.

Kaisa

Kaisa Sutela on kirjamaailmaan työelämässään eksynyt – ja uppoutunut – teologi. Hän rakastaa kirjoja ja on kirjallisuuden lajien suhteen melko kaikkiruokainen, mutta viihtyy silti parhaiten laatukirjallisuuden parissa. Myös lastenkirjat ovat lähellä sydäntä. Kaisa harrastaa ruoanlaittoa ja sitä myöten Tunnelmallisia makuja -blogin pitämistä. Kaisan haastattelu. Kaikki vinkit »

Tilaa Kirjavinkit sähköpostiisi

Haluatko saada edellisen viikon kirjavinkit suoraan sähköpostiisi joka maanantai? Tilaa uutiskirjeemme tästä ja liity listan 1 322 tilaajan joukkoon! Jos haluat tietoa uusista vinkeistä nopeammin, tilaa Telegram-kanavamme!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa. Kirjavinkit.fi:n rekisteriseloste.

Aikaisempia kirjavinkkejä

Ladataan lisää luettavaa...