Tove Janssonin elämää on kuvattu ahkerasti erilaisissa medioissa viimeisten vuosien aikana. Hänestä on ilmestynyt useampia kirjoja, hänen tuotantonsa oli näyttävästi esillä Didrichsenin taidemuseossa aiemmin vuonna 2021 ja nähtiinhän Tove valkokankaallakin, kun Alma Pöysti näytteli vakuuttavasti Toven roolin 2020 ensi-iltansa saaneessa palkitussa Tove-elokuvassa. Näkökulmia Tove Janssonin elämään ja tuotantoon on tarjottu runsaasti ja Juha Järvelä tarjoaa yhden lisää, kun hän esittelee Tove Janssonia tälle tärkeiden helsinkiläisten katuosoitteiden ja rakennusten kautta.
Tove Janssonin Helsinki alkaa Katajanokalta (Luotsikatu 4) ja Toven lapsuuden Helsingistä 1910-, 1920-, ja 1930-luvuilta. Lapsuuden jälkeen Janssonin perhe muutti taiteilijakoti Lallukkaan (Eteläinen Hesperiankatu 14) vuonna 1933, jolloin Tove oli jo ruotsissa opiskelemassa. Toven elämää esitellään Helsingin kantakaupungin asuinalueita läpikäymällä eikä pelkästään hänen kotiensa kautta vaan myös Toven monet ateljeet, näyttelytilat sekä tilat, joihin Tovelta tilattiin töitä, esitellen. Kirja ei etene kronologisesti vaan asuinalueiden sisällä hypitään ajassa, mikä on erinomaisen toimiva ratkaisu ja tekee kokonaisuudesta kiinnostavamman.
Esittelemällä paikkoja, joihin Tove Jansson jätti jälkensä, Toven menneisyys herää yllävästi uudella tavalla eloon. Kirja mahdollistaa vierailemisen Tovelle tärkeissä paikoissa ja tutustumisen hänelle tärkeisiin maisemiin ja rakennuksiin, joiden vaikutus näkyy myös hänen taiteellisessa tuotannossaan. Mukavana lisänä Tove Janssonin Helsinki esittelee myös Toven isän Victor Janssonin tuotantoa ja patsaita, joista monet ovat edelleen näkyvästi esillä Helsingin keskustassa ja ovat mainiosti reitin varrella, kun lukija lähtee Toven jalan jäljille Helsinkiin.