Kaikki tuntevat Tiu tau tilhi -lastenlaulun, mutta mistä se on peräisin? Juha Hurme havahtui tutkimaan tutun sävelmän historiaa, kun hän tunnisti oman 2-vuotiaan lapsensa hyräilevän sitä. Siispä kotikirjahyllylle (joillakin on yhä sellainen!) ja vanha kansakoulun laulukirja esille. Sieltähän se löytyi, Wilho Siukosen alkujaan vuonna 1929 kokoamasta opuksesta. Tästä löydöstä käynnistyy juuri sellainen kulttuurihistoriallinen pyöritys, jonka Juha Hurme osaa parhaiten.
Tiu tau tilhi on kompaktimpi tutkielma kuin Hurmeen samaan melko vapaassa järjestyksessä assosioivaan ja isoja kaaria vetävään tyyliin kirjoitetut Niemi ja Suomi. Teoksen ideana on siis esitellä reitti, jota pitkin Pikku Inkerin laulu tilhille tuli tutuksi kaikille suomalaisille. Mikään ei ole itsestään selvää: kirjantekijät, säveltäjä, sanoittaja, tekstin rakenne ja tilhen lajikuvaus pitää käydä läpi. Samalla Juha Hurme tutustuttaa lukijaa pitkään liutaan suomalaista yliopisto-, sivistys- ja kulttuuriväkeä 1800-luvun alusta 1900-luvun puoleen väliin saakka. On Topeliukset (niin, kaikki kolme), Sahlbergit, Malmberg-Malmivaarat, Ilmari Kianto ja kumppanit, ja koska piirit olivat reilut sata vuotta sitten näillä nurkilla pienet, monien reitit risteävät useampaan kertaan.
Yllättävän paljon asiaa Juha Hurme siis löytää yhden viattoman lastenlaulu ympärille. Mutta kokonaisuus on tavattoman viihdyttävä. Tällainen kaunokirjallinen tietoteos on mukavaa ja sivistävää luettavaa. Olisi varmasti myös hauska kuunnella Hurmeen puhuvan (tämänkin!) aiheen ympäriltä, niin suvereenisti hän tilhensä hallitsee. Suosittelen!