Tiesitkö, että palokärjen on hakattava noin 100 000 iskua ennen kuin pesäkolo on valmis tai että punakuirin on tutkittu lentäneen yli 10 000 kilometriä yhtä soittoa? Pöllö kuulee myyrän sijainnin sentilleen, ja valtamerilinnut löytävät pienen kotisaarensa keskeltä ulappaa hajun perusteella. Tiesitkö tämän linnuista -teos vastaa nimikkokysymykseensä mitä erilaisimmin tavoin.
Lento, laulu, lisääntyminen, muutto ja talvehtiminen. Kirjassa käsitellään lintujen elintapoja hyvin yksityiskohtaisesti. Runkona on vuodenkierto sekä eri lajien käyttäytyminen eri tilanteissa. Se tarjoaa paljon uutta myös kokeneelle harrastajalle. Harvoin on tullut edes miettineeksi, miksi jotkut runsaslukuiset lajit parveilevat ja toiset eivät.
Tiesitkö tämän linnuista osoittaa, että tavalliset lajit ovat käyttäytymiseltään yhtä mielenkiintoisia kuin harvinaisemmat. Moni on huomioinut talitiaisen laulun muuttuneen, mutta ne osaavat myös rytmittää lauluaan taustamelun kanssa. Peippo ja räkättirastas kuuluvat tuttuihin pihalajeihin, mutta niiden pesintään liittyy erikoisia asioita.
Koskimiehen teksti kertoo tiukkaa tieteellistä asiaa, mutta sopivan rennolla tyylillä esitettynä. Välillä hän yltyy vahvaan tunnelmointiin: ”metsät räjähtävät linnunlauluun ja siiveniskuihin hädin tuskin yhden kuunkierron kuluessa”. Kirjan kuvitus on Markus Varesvuon tuttua laatutyötä. Runsas ja monipuolinen kuvitus parantaa kirjan luettavuutta.
Suositeltava kirja kaikille linnuista kiinnostuneille sekä niille, jotka haluavat tutustua siivekkäiden kiehtovaan elämään tarkemmin. Sopisi hyvin vaikka lintukurssin lähdeteokseksi.
Linnut voivat hyvin – ihmiset voivat hyvin.