Jan Guilloun historiallinen trilogia sijoittuu 1100–1200-luvuille ja kertoo ruotsalaissyntyisen Arn Magnussonin elämäntarinan. Tuohon aikaan Euroopan ristiritarit ja saraseenit kävivät katkeraa taistelua Pyhästä maasta. Tuolloin myös luotiin perusta nykyiselle kolmen kruunun Ruotsille, kun Sveanmaa sekä Itä- ja Länsi-Götanmaat ryhtyivät yhteistyöhön.
Ensimmäisessä osassa kerrotaan, kuinka Arn päätyy lapsena luostariin, missä entinen temppeliherra kouluttaa hänestä taitavan soturin, joka ei itsekään tunne omia taitojaan. Hän lähtee luostarista takaisin sukunsa pariin, mutta rakkaus kauniiseen Ceciliaan johtaa syntiin, jonka vuoksi hänet tuomitaan pitkään katumusharjoitukseen Pyhälle maalle.
Toisessa osassa Arnista on tullut temppeliherra, yksi koko kristikunnan taitavimmista ja pelätyimmistä sotureista. Kohtalo johtaa hänet ystävystymään vaarallisimman vihollisensa itsensä saraseeniruhtinas Saladdinin kanssa. Eletään kristittyjen kohtalonhetkiä Palestiinassa. Samaan aikaan Cecilia yrittää sinnitellä kotimaansa luostarissa vihollisten keskellä. Hänen ja Arnin välillä elää syvä rakkaus, jollainen on harvinaista jopa kirjallisuudessa.
Kolmannessa osassa Arn viimein palaa kotimaahansa yli 20 vuoden jälkeen tuoden mukanaan uusia kokemuksia ja keksintöjä niin Pyhältä maalta kuin Euroopastakin. Hän kohtaa jälleen Cecilian ja aloittaa työnsä parantaakseen sukunsa ja kotimaansa asemaa. Mutta monenlaiset poliittiset viholliset asettuvat hänen tielleen niin sodassa kuin rakkaudessakin.
Koko ristiretkeläistrilogia on tasokasta ja uskottavaa ajankuvausta keskiajasta. Tarina on kiehtova ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kannattaa lukea, jos historia ja hyvät tarinat kiinnostavat.