1800-luvun lopulla Argentiinalla oli ongelma. Valtaisassa maassa riitti lääniä, mutta asukkaita ei ollut kuin piskuiset kolmisen miljoonaa. Ratkaisuksi keksittiin vuonna 1876 säädetty Avellaneda-laki, jonka tarkoitus oli helpottaa maahanmuuttoa ja saada maan väestö kasvuun. Sattumoisin samoihin aikoihin Venäjän juutalaisilla oli omat ongelmansa. Tsaari Aleksanteri II suojeluksessa olot olivat vielä sidettävät, mutta tsaarin kuoltua terroristihyökkäyksessä vuonna 1881, alkoi sarja pogromeja, jotka tekivät monelle Venäjällä asumisen mahdottomaksi.
Nämä tapahtumat ovat lähtölaukaus Jorge Zentnerin kirjoittamalle ja Rubén Pellejeron kuvittamalle sarjakuvalle. Vaikka tarina osin ammentaa Zentnerin mummon kertomuksista, niin mikään autenttinen muistelmateos ei kuitenkaan ole kyseessä, sen verran vahvasti yliluonnollinen ja fantasia sekoittuvat mukaan.
Tarinan keskiössä on nimittäin juutalaisten myyttien golem, savesta muokattu ja henkiin herätetty olento, jonka tarkoitus on auttaa siirtolaisperhettä raadannassaan. Hyvät suunnitelmat kuitenkin pettävät ja apurista tuleekin ennen pitkää tappaja.
The Silence of Malka viehättää ennen kaikkea mielenkiintoisella aiheellaan ja loisteliaalla kuvituksellaan. Itselleni tarinan historialliset taustat olivat aivan vieraita ja eksoottinen miljöö tuo tarinaan oman mielenkiintonsa. Pellejeron kuvitus on taas yksityiskohdissaan rehevä, ja kaikin puolin todella upeaa seurattavaa.
Tarina on alunperin julkaistu lehdessä ja nähtävästi julkaisuformaatista johtuen sarjakuvan luvut ovat toisistaan hieman irrallisia, koska niiden on pitänyt toimia myös itsenäisesti luettuna. Näin yksissä kansissa julkaistuna tarinan flow hieman kärsii tästä, mutta se ei ole mikään suuri valituksen aihe. Suurempi ongelma oli lopun Deus ex machina -ratkaisu, joka pisti kaiken pakettiin vähän liiankin näppärästi. Liekö julkaisuformaatti ollut tässäkin ongelmana ja tarinan lopetukseen ei ole jäänyt tarpeeksi tilaa.
Ongelmistaan huolimatta The Silence of Malka on varsin näppärä ja mielenkiintoinen sarjakuva, joka kannattaa napata mukaan, mikäli se kirjaston hyllyillä tulee vastaan.