Ruokatoimittaja, valokuvaaja Kari Martiala ja keittiömestari Helena Lylyharju tekivät viisivuotisen löytöretken Lappiin. Sen pohjalta syntyi Lapin makuja – luonnonläheinen, erämaan rauhaa huokuva matkakirja. Samalla se on ylistyslaulu rikkaalle lappilaiselle ruokakulttuurille. Nyt kirja on ilmestynyt myös englanniksi: Taste of Lapland.
Jos Lappi on lumoavan myyttinen meille suomalaisillekin, ulkomaalaiselle se tarjoaa monin kerroin enemmän eksotiikkaa. Luonnnon rauha ja ainutlaatuisuus vaihtuvine vuodenaikoineen herkistää hetkeen. Taivaanrannan järkkymätöntä vakautta eivät hektisen elämänmenon pörssikurssit heilauta. Maisema muuttuu kyllä, mutta vain omaan totiseen tahtiinsa pimeän ja valon sykleissä. Martialan valokuviin pysäyttämät luontohetket ovat varsinaisia voimakuvia. Mieli uppoaa Lapin tuntureihin, järvien rantakivikkoon ja jokien uomiin.
Luonnon ohella Lappi on myös keittiön herkuistaan tunnettu. Maakunnan ruokakulttuurilla on pitkät perinteet ja se ammentaa raaka-aineensa ympäröivästä luonnosta. Erilaisia ruokaideologioita ja -oppeja syttyy ja sammuu lehtien otsikoissa, mutta kasvi- ja eläinmaailman antimiin pohjaava konstailematon perusruoka kulkee omaa arvostettua tietään.
Yksinkertaisuudestaan huolimatta, tai ehkä juuri siksi, se on omiaan parhaisiinkin pöytiin ja vaativimmillekin kulinaristeille. Tässä kirjassa Lapin lähi- ja luomuruoka saa ansaitsemansa raikkaat ja herkulliset kasvot. Ruokaohjeiden kattaus käsittää niin poron kuin linnut, marjat, villiyrtit ja puhtaiden vesien kalatkin. Kirkkaat kesäyöt kasvattavat aromikasta tarjottavaa pöytään.
Maisemakuvien ja ruokareseptien rinnalla kulkevat tarinat lappilaisuudesta ja elämästä Lapissa. Herkuttelin, nautin, lepäsin ja rauhoituin kirjan parissa pitkät tovit. Koin lapinkuumetta. Ulkomaille lahjakirjaa etsivän ei tarvitse tähän pettyä. Taste of Lapland on jämerän laaja paketti jo senkin takia, että se pitäytyy englannin kielessä, eikä samoihin kansiin ole ympätty viisikielistä versiota.