Tarinat kuningas Arthurista, Graalin maljasta sekä Pyöreän pöydän ritareista ovat hyvin tunnettuja, ellei muuten, niin Monty Pythonista. Totuus tuskin oli yhtä ihmeellistä kuin taru, kiitos alati liioittelevan bardikunnan.
Talvikuningas kertoo Arthurin tarinan sen osan, joka tapahtui ennen hänen kuninkaaksi nousuaan. Kertojaminä on eräs hänen uskollisista sotureistaan. Arthurista ei ole oikeastaan yhtään mitään luotettavaa historiallista tietoa, mutta tarinassa on sovellettu kaikkea sitä, mitä ylipäätään voimme tietää tuosta ajasta (n. 480 jaa.) ja pohdittu, millaisia tarinoiden sankarit olisivat todellisuudessa voineet olla, ennen kuin runonlaulajat pääsivät heidän kohtaloihinsa käsiksi.
Ajankuva on todentuntuinen, henkilöt uskottavia ja eläydyttäviä ja taustalla häälyvä Arthurin legenda ja tutut henkilöt pitävät mielenkiintoa yllä. Druidien noituuden kuvailu on erityisen hauskaa luettavaa. Taistelukuvauksia ei ole liikaa, vaikka toki sotimisen ystäville on tarjolla kunnon loppumättö.
Kirja on ensimmäinen osa Bernard Cornwellin Arthur-kuningasta käsittelevästä trilogiasta. Jälkimmäisiä osia ei ole valitettavasti suomennettu, eikä tulevaisuus näytä tämän suhteen toiveikkaalta. Talvikuningas suomennettiin jo vuonna 1998.