Tieto lisää tuskaa. Tämän kirjan luettuaan tietää paljon enemmän siitä, millaisia riskejä ja väärennöksiä ruokaan liittyy. Ruoka on lähellä ihmistä oleva, helposti tunteisiin käyvä asia, ja siksi ruoan turvallisuus on asia, johon haluaisi voida luottaa.
Maailma on kuitenkin täynnä ketkuja, jotka tavoittelevat taloudellista etua ruokaväärennöksillä. Jos joku arvostettu elintarvike on hyvissä hinnoissa ja kohtuullisella vaivalla korvattavissa jokseenkin samanlaisella edullisemmalla tuotteella, voi olla varma, että joku tällaista vaihtoa yrittää. Oliiviöljy on yksi tällainen paljon väärennetty tuote: etenkin ekstraneitsytöljynä myydään kaikennäköistä öljyä, joka ei välttämättä ole oliivia nähnytkään.
Kyse voi olla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin alkuperän vaihtamisesta. Kun kotimainen mansikka tai varhaisperuna on arvokasta, tienestiä voi tehdä myymällä ulkomaista tuotetta kotimaisena.
Mari Koistinen on perehtynyt ruoka-asioihin perinpohjaisesti ja on onnistunut tekemään erinomaisen tietokirjan aiheesta. Syötkö väärennettyä ruokaa? esittelee elintarvikepetosten eri lajeja kattavasti ja tehokkaasti. Kirja on tiivis, helppolukuinen ja laaja-alainen. Tämän luettuasi olet paljon paremmin perillä siitä, miten meitä huijataan ja myös siitä, miten huijauksilta voi välttyä.
Netissä kiertää kaikenlaisia vinkkejä ruokaväärennösten tunnistamiseen. Monet niistä ovat humpuukia. Syömällä monipuolisesti, suosimalla lyhyitä tuotantoketjuja, välttämällä epäilyttävän halpoja tuotteita, perehtymällä pakkausmerkintöihin ja esittämällä kysymyksiä pääsee jo pitkälle.