Freya Hardyn ja kuvittaja Sara Mulvannyn Suuri tiedekirja on kunnianhimoinen teos. Kirjan alaotsikko on Maailmaa mullistaneet neronleimaukset atomeista tekoälyyn, ja se pyrkii selittämään yhdellä isolla ja värikkäällä aukeamalla aina yhden luonnontieteen suurista ideoista – yhteensä 15 mahti-ideaa aineen koostumuksesta maailmankaikkeuden rakenteisiin, evoluutiosta energiaan ja niin edelleen – ideaa taustoittaen ja yksinkertaisesti selittäen. Niin yksinkertaisesti, että lapsikin sen tajuaa. Kutakin idea-aukeamaa seuraa esittelyaukeama kyseisen idean kehittelyn keskeisistä tieteentekijöistä. Kirja etenee loogisessa järjestyksessä, ja aikajanan avulla lukija voi tarkastaa missä mennään.
Suuri tiedekirja onnistuu aivan erinomaisesti. Se esittelee aivan ensimmäiseksi tieteellisen metodin (tutkimus–kysymys–hypoteesi–kokeilu–analyysi–johtopäätös), ja antaa esimerkkejä sen soveltamisesta. Sara Mulvannyn kuvitus on fantastisen rikasta ja kiinnostavaa. Esiteltävät ideat ja niiden pääarkkitehdit on valittu harkiten. Mukana ovat tietenkin ilmeiset Newtonit, Galileit ja Darwinit, mutta myös vähemmän tunnettuja nimiä, kuten Émilie du Châtelet tai Ismail al-Jazari. Huomattavaa on, että naisten osuus mainittujen tutkijoiden joukossa on sangen korkea. Freya Hardy osaa tiivistää tehokkaasti sanottavansa, eikä Suuressa tiedekirjassa juurikaan turhia jaaritella. Kiinnostava on myös kirjan lopun tulevaisuuden mahti-ideoita käsittelevä osuus. Se näyttää lukijalle, ettei luonnontiede suinkaan ole vielä valmis, vaan se kehittyy.
Suuri tiedekirja on innostava, onnistunut johdatus lapsille tieteellisen ajattelun ja maailmaa selittävien isojen luonnontieteen ideoiden pariin. Tokaluokkalaiselle testiryhmäläisellemme kirja osoittautui kiinnostavaksi tutkittavaksi, ja tämän pariin tullaan meidän perheessämme vielä monesti palaamaan. Itsekin tunnen oppineeni jotain, vaikka päivätyöni liippaa läheltä kirjan aihepiirejä. Iso suositus alakoululaisperheisiin!